De tussenkomst van Marinower werd niet geapprecieerd door Bachar.© Joris Herregods

Schepen Bachar niet te spreken over tussenkomst van ex-schepen Marinower

Antwerpen -

Een tussenkomst van Kevin Vereecken (N-VA) over groeiende homofobie in Antwerpen veroorzaakte een aanvaring tussen schepen Karim Bachar (Vooruit) en ex-schepen Claude Marinower (Open VLD). “Dit is laag bij de grond”, zegt Bachar tegen Marinower.

LEES OOK. STADSKLAP. Meer dan een regenboogvlag is er blijkbaar niet nodig om Antwerpen terug naar de middeleeuwen te katapulteren

Antwerps gemeenteraadslid Vereecken is ongerust over wat er zich in Antwerpen aan het afspelen is tegenover mensen van de LGBTQI+-gemeenschap. “Ik stel verontrustende tendensen vast”, zegt Vereecken, die homo is. “Toen ik 25 jaar geleden in Antwerpen kwam wonen, was er geen probleem om arm in arm te lopen en een kus te geven aan mijn toenmalig lief. Nu durf ik dat niet meer met mijn echtgenoot, of we kijken goed rond om te zien of het veilig is. We zijn ook al toegeroepen geweest.”

Dit ervoeren ook de deelnemers die vorige week met een reusachtige regenboogvlag van het Steen- naar het Operaplein wandelden. Ze werden uitgescholden en bespuwd.

Vereecken riep de partijen en schepen van Gelijke Kansen Karim Bachar (Vooruit) op om dit probleem te erkennen. “De waarheid is dat het probleem zich over het hele politieke spectrum stelt. Het feit dat er op 55 raadsleden maar een iemand met een andere geaardheid zit spreekt in dat aspect boekdelen”, zegt Vereecken.

Kevin Vereecken.© Joris Herregods

Open VLD-gemeenteraadslid en ex-schepen Claude Marinower richt zich ook naar Bachar. Zo vindt hij het merkwaardig dat de schepen niets van zich liet horen rond de homofobe incidenten en de rapporten over homohaat op onder meer sociale media. Bovendien had Marinower opgevangen dat schepen Bachar de tussenkomst van Vereecken wou laten uitstellen naar de zitting in juni, dus na de nationale verkiezingen. Daarbij insinuerend dat dit thema mogelijk gevoelig ligt bij de achterban van Bachar.

De schepen ontkent de aantijgingen. Hij zegt dat hij volgende maand een raadscommissie wou organiseren rond dit thema en daarom vroeg om het uit te stellen. “We tolereren geen enkele haat en discriminatie”, zegt Bachar. “Iedereen hoort zich veilig te voelen.”

Palestina

Alleen ziet Bachar in de vragen van Marinower een andere reden.

“Ik post op sociale media verschillende zaken, maar ook veel zaken niet”, zegt Bachar. “Uw vragen gaan niet over de LGBTQ-gemeenschap of over wat ik al of niet post. Wat u het meest stoort, is iets dat ik heb gepost, maar niets met deze kwestie te maken heeft. U poogt dat nu tegen mij te gebruiken. Dat is laag bij de grond.”

Het zou gaan om een post van schepen Bachar naar aanleiding van het islamitisch feest Aid El Fitr. Hij sprak zich daarin uit tegen de oorlog in Palestina. “Dat de Palestijnen na meer dan 75 jaar eindelijk kunnen leven zonder onderdrukt en vermoord te worden, in alle vrijheid”, schreef Bachar begin april op Facebook.

Marinower ontkent buiten de raadszaal dat zijn tussenkomst is ingegeven naar aanleiding van de post van Bachar rond Palestina.

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) roept iedereen die slachtoffer is van homofobie van dit te melden bij de politie. Hij deelt ook de bezorgdheid van Vereecken. “We moeten elkaar vasthouden en elkaar ondersteunen”, zegt De Wever.(svw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Politiek Antwerpen