© Photo News, Reuters

President Trump laat weduwe van gesneuvelde soldaat nog meer huilen: “Your guy, zei hij. Hij kende zijn naam zelfs niet”

Myeshia Johnson, de weduwe van de gesneuvelde sergeant La David Johnson, heeft op tv bevestigd dat de president tijdens een telefoontje niet op de naam van haar man kon komen. “Ik verwachtte troost, maar ik werd alleen maar kwader”, zegt ze.

willy de buck

Een week heeft ze gezwegen. Omdat ze te veel verdriet had om te reageren op alle heisa over het zogezegde telefoontje-met-medeleven van Donald Trump. Maar nu doet ze het toch. “Alleen al zijn toon maakte me kwaad. Ik was er helemaal kapot van en moest nog harder wenen”, zegt Myeshia Johnson, die twintig dagen geleden haar man verloor bij een legermissie in West-Afrika.

De democratische afgevaardigde Frederica Wilson, die als familievriendin bij het telefoontje aanwezig was, maakte het pijnlijke gesprek openbaar en zei dat Trump zich niet eens de naam van de gesneuvelde soldaat herinnerde. “Hij kon zich totaal niet inleven in het leed van de vrouw en zei dat haar man wist waaraan hij begon toen hij in het leger tekende”, zei Wilson.

Trump haastte zich om het verhaal als opgezet spel af te doen. “Ik had een zeer respectvol gesprek met mevrouw Johnson. Ik heb meteen en zonder enige aarzeling de naam van haar echtgenoot genoemd. Ik ben trouwens de eerste president die persoonlijk naar de nabestaanden van alle gesneuvelden belt.” Een leugen, want ook zijn voorgangers deden dat.

Hinderlaag

Stafchef John Kelly sprong zijn baas bij en zei dat hij Trump zelf geleerd had hoe hij zo’n gesprek moet aanpakken. “Ik deed het vanuit mijn eigen ervaring met de dood van mijn zoon Robert, die in 2010 in Afghanistan omkwam”, zei Kelly. “Generaal Joseph Dunford, die de onheilsboodschap bracht, troostte me met de gedachte dat mijn zoon stierf terwijl hij deed wat hij altijd gewild had.”

© Photo News

La David Johnson was een van de vier Amerikaanse soldaten die op 4 oktober in Niger in een hinderlaag liep en samen met vijf Nigerese soldaten gedood werd. “President Trump heeft tegen die vier families telkens hetzelfde gezegd: dat hun geliefde wist dat er risico’s aan de job verbonden waren omdat het nu eenmaal om een oorlogssituatie gaat”, zei Kelly.

Twee dagen later bevestigde de pleegmoeder van La David Johnson het verhaal van de democratische afgevaardigde en nu doet ook de echtgenote dat. “Wat Frederica Wilson zegt, klopt voor de volle 100%. Ik heb tegen de president bijna niets gezegd, ik heb vooral geluisterd”, zegt ze. “In het begin van het gesprek had Trump het over ‘your guy’. Hij kon niet op de naam van mijn echtgenoot komen”, zei Myeshia Johnson gisteren tegen ABC News.

“Ik hoorde hoe hij struikelde over zijn woorden en voelde me beledigd. Pas toen de president het dossier voor zijn neus inkeek, viel de naam Johnson. Dat deed me nog het meest pijn. Ik heb hem gezegd dat we elkaar kenden van toen we zes waren en dat David een zorgzame man en een soldaat in hart nieren was. Ik werd hoe langer hoe kwader en heb bijna niets meer gezegd. Alleen dat ik wanhopig was en meer wilde weten over zijn dood. En waarom het 48 uur geduurd heeft voor ze zijn lichaam vonden.”