Direct naar artikelinhoud
Podgrond

Alsof je les krijgt van de beste leraars ter wereld: deze podcast maakt een feest van de economieles

'Planet Money', een podcast met honderden korte verhalen over economie anno 2018.Beeld rd

In de rubriek PODGROND gaan we op zoek naar de beste podcasts. Deze week: Planet Money, een podcast over economie voor leek en liefhebber.

Ah, podcasting. Een prachtige vorm van onafhankelijke journalistiek, waarin zowel supernerds als meestervertellers zonder een groot budget hun ei kwijt kunnen. In realiteit is het aanbod soms een onoverzichtelijk kluwen van ruwe parels, maar ook amateuristische opnames die nauwelijks uw of mijn tijd waard zijn. Gelukkig zijn er betrouwbare bakens in de duistere wildernis van het podcast-universum.

Sinds jaar en dag maakt NPR audiostukken van een gruwelijk hoog niveau, die worden uitgezonden op tig publieke radiozenders doorheen de Verenigde Staten. Het is alsof de beste leerkrachten op de wereld er zich verzameld hebben om elke dag de verwondering te vieren. De leerstof is perfect behapbaar voor studenten van de meest diverse pluimage, ook diegenen die doorgaans de kriebels krijgen van de Amerikaanse vertelstijl. Onze huidige favoriet, Planet Money, is een prima verteerbare podcast over, jawel, de Amerikaanse economie. En nee, je moet geen abonnement op De Tijd hebben om er met volle teugen van te kunnen genieten.

Nee, je moet geen abonnement op De Tijd hebben om met volle teugen van deze podcast te genieten

Planet Money legt micro- en macro-economische processen uit aan de hand van grappige, surrealistische of herkenbare persoonlijke verhalen. Trump die zaakjes doet met corrupte bouwpromotoren, legale belastingontduiking door eigenaars van golfterreinen, maar ook het innoveren van bouwpaletten of de ontstaansgeschiedenis van huisverlichting, van kaars tot domotica. Klinkt saai? Net aan de hand van schier banale artefacten of gebeurtenissen wordt een haarscherp beeld geschetst over corruptie, armoede, politiek en economie in de 21ste eeuw. Niemand kan zo bloedstollend spannend beschrijven waarom het zo lang duurt om geld over te maken of ons warm maken voor een gesprek over tax cuts als de presentatoren van NPR.

'Planet Money' is een mix van degelijke onderzoeksjournalistiek, humor en een stevige vleug kinderlijke naïviteit

Geloof het of niet, een gemiddelde aflevering duurt ook nog geen twintig minuten. Met de complexiteit van de onderwerpen zouden ze makkelijk een uur kunnen vullen, maar net door de bondigheid blijft Planet Money onvoorwaardelijk luchtig én interessant. De balans tussen interview, presentatie, setting en achtergrond zit altijd helemaal juist, en dat is een zeldzaamheid in non-fictie podcasts. De keuze van de onderwerpen komt vaak voort uit hun eigen kinderlijke verwondering over economische processen, en dat zorgt voor een goede band met de presentatoren – wij prefereren een onwetende enthousiasteling boven een betweterige wijsneus any day.

De mix van degelijke onderzoeksjournalistiek, humor en een stevige vleug kinderlijke naïviteit maakt de podcast zowel spannend als, nu ja, ontspannend. En laat dat nu net geen vanzelfsprekendheid zijn in economische vertellingen: deze podcast is onafhankelijke journalistiek van de bovenste plank. 

Planet Money heeft al honderden afleveringen op de teller staan, en (bijna) allemaal zijn ze vandaag nog even relevant als op de dag waarop ze werden gemaakt. Goed voor uren, wat zeggen we, dagenlang educatief jolijt.

Niet overtuigd maar nog op zoek naar luistervoer? Doe ons een plezier en luister toch eens naar de valentijnsaflevering, waarin ze de loftrompet steken over andermans werk: ze hebben zelf ook bijzonder goede smaak.

Planet Money is te beluisteren via iTunes en podcast-apps als Pocket Casts en Podcast Addict, en via npr.org.