“Verschil tussen 5 miljoen bezoekers en 5 miljoen bezoeken”: hoe de Efteling door twee letters mogelijk aan miljoenenboete ontsnapt

© BELGAIMAGE

De Efteling zit in een juridische strijd verwikkeld met de buurtbewoners. Die vinden namelijk dat het pretpark de regels overtreedt en te veel bezoekers ontvangt. En dat zou kunnen leiden tot een miljoenenboete.

Sofie Geusens

Volgens de natuurvergunning van de Efteling mag het park maximaal 5 miljoen bezoekers per jaar ontvangen. Maar in de afgelopen jaren ging het bekende sprookjespark daar geregeld fors over. Buurtbewoners waren het beu en vroegen aan het provinciebestuur van Noord-Brabant om op te treden. Maar vanuit die richting kwam er in eerste instantie geen reactie. De Efteling is namelijk te belangrijk voor onder meer het toerisme en de economie in de regio.

De buurtbewoners lieten het daar niet bij en besloten naar het gerecht te stappen. Daar kregen ze wel gehoor. De rechtbank tikte de provincie op de vingers omdat ze de regels niet correct hadden gehandhaafd. Er moest onder andere meer gekeken worden naar de verkeerssituatie en het beperken van de stikstofuitstoot. Want meer bezoekers, betekent meer verkeer en dus ook een hogere emissie. Het wagenpark van de Efteling en de dieseltrein werden daarop elektrisch en er werd ook naar het gasverbruik van het park gekeken.

LEES OOK. Wat is het goedkoopste pretpark, hoe kan je elders de prijs drukken, en wat is er nieuw? “Met deze tip kan je een dubbele slag slaan”

Maar dat was niet voldoende, oordeelde de rechter later. Uiteindelijk moest de provincie, onder druk van de rechter, een dwangsom opleggen. Voor elke persoon boven de limiet van vijf miljoen bezoekers moet de Efteling 20 euro betalen. Een dure bedoening. Ter illustratie: in 2022 waren er in het park 5,43 miljoen bezoekers. 430.000 bezoekers maal 20 euro maakt een boete van 8,6 miljoen euro.

Bezoekers vs. bezoeken

Maar de Efteling argumenteert dat ze die limiet van 5 miljoen eigenlijk helemaal niet overschrijden. Het pretpark hanteert namelijk een alternatieve telmethode. Zo zou er volgens de Efteling een verschil zijn tussen ‘bezoekers’ en ‘bezoeken’. Dat moesten ze deze week tijdens een zitting bij de Raad van State gaan uitleggen.

(Lees verder onder de foto)

LEES OOK. Deze man houdt Bobbejaanland draaiend: “Loopt er iets mis, dan kloppen ze bij mij aan”

© Shutterstock

Hun redenering is als volgt: er zijn veel bezoekers die de Efteling meerdere dagen na elkaar bezoeken. Zij verblijven dan in een hotel of andere accommodatie rond het park. Die bezoekers rijden niet elke dag met hun auto heen en weer en stoten daardoor niet meer stikstof uit dan iemand die het park één dag bezoekt. Eén bezoeker kan dus meerdere bezoeken brengen aan het park. Gezien de natuurvergunning gekoppeld is aan de verkeersbewegingen en de bijhorende stikstofuitstoot, ziet de Efteling geen overtreding. Want op die manier komt het bezoekersaantal veel lager uit en bereiken ze die grens van 5 miljoen niet. Mocht dat wel het geval zijn, is het park bereid om de dwangsom te betalen, klinkt het.

Het pretpark en de provincie hopen nu dat de hoogste bestuursrechter de eerdere uitspraak van tafel veegt en oordeelt dat de Efteling de natuurvergunning helemaal niet overtreden heeft. De Raad van State zal naar alle waarschijnlijkheid binnen zes à twaalf weken de knoop doorhakken. Ondertussen werkt de provincie aan een nieuwe natuurvergunning die de bezoekerslimiet optrekt naar 6 miljoen.

LEES OOK. Iedereen kent het sprookjesbos en Holle Bolle Gijs, maar kun je ook naar de Efteling met een stel pubers? Wij deden de test

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen