© Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Zwaargewond slachtoffer draagt zelf ook schuld aan slag op kermisfuif: “Hij trok aan T-shirt van dader”

Een 28-jarige man uit Voeren moet een werkstraf van 270 uren uitvoeren omdat hij een medewerker van de kermisfuif in zijn dorp op 6 september 2016 een slag toediende. Het slachtoffer belandde met zijn hoofd op de stoeprand en vocht 48 uren lang voor zijn leven. Volgens de rechter kan men niet enkel de twintiger verwijten voor de gevolgen van de val. “Het slachtoffer nam de dader bij zijn T-shirt en liet niet los, daaruit volgde de slag”, aldus de rechter die meent dat het zwaargewonde slachtoffer voor vijftig procent medeverantwoordelijk is voor de feiten.

shde

De feiten dateren van 6 september 2016. De jaarlijkse kermisfuif lokte de avond voordien heel wat buurtbewoners op de been. Zo ook de 28-jarige dorpsbewoner en tevens vrijwilliger bij de brandweer. Na een lange werkdag zou de man met enkele vrienden een ontspannende avond beleven. Naar jaarlijkse traditie sloot de vriendengroep het feest af. Om half drie ‘s nachts werd er opgeroepen om het laatste pintje leeg te drinken en stilaan naar huis te gaan. Toen een van de organisatoren de mannen persoonlijk aansprak om de boodschap nog eens over te brengen, liep het uit de hand. Volgens het slachtoffer ontaarde een vriendelijk verzoek in een verhitte discussie waarbij hij uiteindelijk een bijna doodsmak maakte na een onverwachte vuistslag op zijn voorhoofd.

Kraag

Toch moet het verhaal van het slachtoffer volgens de twintiger en enkele getuigen genuanceerd worden. Zo zou de medewerker een bazige houding aangenomen hebben en wilde hij de groep vrienden meteen de tent uitzetten zonder reden. “Ik zei nog dat we zoals elk jaar rustig ons pintje zouden opdrinken en dan zonder morren naar huis zouden gaan”, aldus de 28-jarige brandweerman in november voor de rechter. “Maar om een of andere reden greep hij me opeens bij de kraag. Ik denk dat hij er niet tegen kon dat ik hem tegensprak.” De raadsman van de twintiger, meester Bert Partoens, schetste het verdere verloop van de feiten. “Die man is géén lid van de security, maar toch vond hij het nodig om mijn cliënt vast te nemen. Mijn cliënt heeft tot vier keer toe gevraagd om hem los te laten, maar dat gebeurde niet. Wat doe je dan? Dan geef je al eens een duw. Het is zelfs een soort van reflex.” De man viel achterover terwijl de twintiger hem naar eigen zeggen nog probeerde vastgrijpen om de val te breken. Maar er kon niet verholpen worden dat de man met zijn hoofd tegen de stoep viel. Het slachtoffer werd met een schedeltrauma en hersenbloeding afgevoerd naar het ziekenhuis in Luik waar hij 48 uur in levensgevaar verkeerde. Uiteindelijk kwam de man er toch doorheen na vier weken coma en een revalidatie van zes maanden.

Fout van slachtoffer

Maandag werd de twintiger veroordeeld tot een werkstraf van 270 uren en een geldboete van 1.200 euro, al volgt de rechter gedeeltelijk het pleidooi van meester Partoens. Volgens de rechter is het slachtoffer zelf voor vijftig procent verantwoordelijk voor de feiten. “De fout van het slachtoffer bestaat erin dat hij beklaagde bij zijn T-shirt nam en niet meer losliet, ondanks meerdere verzoeken daartoe. Om zich te kunnen losmaken, diende beklaagde een slag toe die leidde tot de val.” Dat staat in het vonnis te lezen.

Op 9 september 2019 komt de zaak opnieuw voor de rechtbank om de burgerlijke kant af te handelen. Ondertussen zal een gerechtsdeskundige het slachtoffer onderzoeken om de blijvende letsels vast te stellen.