Direct naar artikelinhoud
Vermiste journalist

Trump dreigt Saudi's met “zeer zware” maatregelen, onderzoek in bos naar resten Khashoggi

Turkse forensische onderzoekers zijn bezig met onderzoek in het Saudische consulaat.Beeld AP

De Amerikaanse president Trump dreigt Saudi-Arabië met harde maatregelen als blijkt dat zij de journalist Jamal Khashoggi hebben vermoord. Ook de Britten waarschuwden Riyad vrijdag. Turkije is begonnen met het onderzoeken van een bos bij Istanbul om te zien of Khashoggi daar begraven is. 

De verharding van Trumps standpunt komt er nu ook Amerikaanse inlichtingendiensten ervan overtuigd zijn dat Saudi-Arabië achter zijn verdwijning zit, zo melden diverse Amerikaanse media. Trump is de afgelopen dagen ingelicht over hun bevindingen.

De president zei dat het er nu “zeker naar uitziet” dat de vermiste Khashoggi dood is. “Het zullen zeer zware consequenties moeten zijn”, zei hij toen hem werd gevraagd hoe de Saudische regering gestraft moet worden als blijkt dat de kritische journalist is vermoord. “Dit is een slechte zaak.”

Amerikaans president Donald Trump.Beeld REUTERS

Trump weigerde tot nu toe harde maatregelen in het vooruitzicht te stellen, zoals het schrappen van een wapendeal met Riyad ter waarde van 110 miljard dollar. “Diegenen die dit hebben gedaan, moeten verantwoordelijk worden gehouden”, benadrukte vicepresident Pence donderdag.

Lees ook: Moord in Istanbul? En toen had de Saudische kroonprins genoeg van die lastige reporter

Resten Khashoggi

Ook Londen, net als de VS een van de grootste bondgenoten van Saudi-Arabië, zei dat het onacceptabel zou zijn als blijkt dat Riyad achter Khashoggi’s dood zit. “Dit is een zeer, zeer serieuze zaak”, aldus minister van Buitenlandse Zaken Hunt vrijdag. “Als deze verhalen waar zijn, moeten we heel duidelijk zijn dat dit in strijd is met onze waarden en normen.”

De Turkse politie onderzoekt ondertussen of de resten van Khashoggi, die mogelijk in stukken is gezaagd, zijn begraven in een bos aan de rand van Istanbul. Ook wordt bekeken of ze door het Saudische ‘moordteam’ naar de stad Yalova zijn gebracht.

Volgens een Turkse functionaris die op de hoogte is van het onderzoek, verlieten twee auto’s het consulaat op de dag dat Khashoggi in het gebouw was. Een auto ging naar het Belgrado-bos, de andere naar Yalova. Wat de Saudi’s daar deden, is onduidelijk. Volgens Turkije kwamen vijftien Saudi’s op 2 oktober naar Istanbul voor de operatie tegen Khashoggi. Zij vertrokken aan het einde van de dag weer naar Riyad. 

Een van de Saudi's die mogelijk betrokken is bij de dood van Khashoggi, loopt naar het consulaat in Istanbul op de dag dat de journalist verdween. Hij maakt deel uit van de beveiliging van kroonprins Mohammed Bin Salman.Beeld AP

Druk op Saudi-Arabië

Turkse onderzoekers hebben tijdens hun bezoek aan het consulaat verschillende sporen gevonden, waarmee ze proberen te reconstrueren hoe Khashoggi het consulaat zou hebben verlaten, zeggen twee woordvoerders tegen persbureau Reuters.

Volgens Turkije, dat zegt geluidsopnames te hebben die hun beschuldiging onderbouwen, is de journalist daar gedood door Saudi’s die banden hebben met kroonprins Mohammed bin Salman.

De druk op Saudi-Arabië om met een verklaring te komen voor de verdwijning, neemt met de dag toe. De Amerikaanse minister van Financien Munchin besloot donderdag niet af te reizen naar een grote conferentie in Saudi-Arabië. Ook het bezoek van de Nederlandse minister Hoekstra van Financiën aan deze handelsconferentie in Riyad werd donderdag afgezegd. 

Nederlands Premier Rutte heeft op de EU-top in Brussel andere lidstaten aangemoedigd minder wapens naar Saudi-Arabië te exporteren. “Nederland heeft al een zeer restrictief beleid wat betreft de export van wapens naar dit type landen”, aldus Rutte. Hij spoorde zijn collega’s aan een “vergelijkbaar restrictief wapenexportsysteem te introduceren”. Onder meer het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk leveren veel wapens aan de Saudi’s.