Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Club Brugge verslaat AS Monaco met 0-4 en boekt eerste Champions League-zege in 13 jaar

Ruud Vormer scoort tegen AS Monaco.Beeld REUTERS

Club Brugge heeft een fantastische zaak gedaan in de Champions League. Het versloeg AS Monaco met duidelijke 0-4-cijfers en doet zo een gooi naar Europees voetbal na Kerstmis.

Al na 45 minuten spelen stond het 0 tegen 3 op het scorebord. Onwaarschijnlijk maar waar: het was Club Brugge die het grote AS Monaco nog voor de rust helemaal weg speelde. De voorsprong voor de West-Vlamingen was dan ook meer dan verdiend.

Het was uitblinker Hans Vanaken die al na twaalf minuten de score opende met een intikker. Nog geen vijf minuten later mocht hij een penalty trappen na handspel. Koel als een kikker trapte Vanaken de bal recht door het midden, Monaco-keeper Benaglio dook de verkeerde kant uit.

Club kroop na de dubbele voorsprong achteruit, maar Monaco kon daar weinig doelgevaar tegenover plaatsen

Club kroop vanaf dan steeds meer achteruit, al kon Monaco daar weinig doelgevaar tegenover plaatsen. De West-Vlamingen kwamen er af en toe wél venijnig uit. Wesley, die ook al in de heenmatch scoorde, wist één van die counters enig mooi af te ronden. Hij kreeg de bal iets over de middenlijn, snelde ermee naar de overkant van het veld, kapte twee verdedigers uit en knalde de bal in de verste hoek.

Daarna verzandde de wedstrijd al snel in een veredelde oefenwedstrijd. Daar kon ook Youri Tielemans voor Monaco niets aan veranderen. Het was uiteindelijk Ruud Vormer die in de 85ste minuut de kers op de taart zette met een vierde doelpunt.

Volle buit

Club pakt voor het eerst sinds 2005 - jawel, dértien jaar geleden - nog eens de volle buit in een Champions League-duel.  Daarmee zetten de Bruggelingen een stap richting Europese overwintering: het klimt met vier punten naar de derde plaats in groep A

Vandaag geraakte ook bekend dat de voorzitter van AS, Monaco Dmitri Rybolovlev, enkele uren voor het Champions League-duel met Club Brugge, in hechtenis is geplaatst. Dat meldt de Franse krant Le Monde.

Volgens de krant vond er deze ochtend een huiszoeking plaats bij de Russische miljardair. De zakenman werd in hechtenis geplaatst voor zijn vermeende rol in een corruptiezaak. Het parket van Monaco opende een onderzoek en verdenkt Rybolovlev van “actieve en passieve omkoping en medeplichtigheid daaraan”. De aanleiding was een zaak van oplichting tussen Rybolovlev en kunsthandelaar Yves Bouvier.