Charles Michel wordt ook nog eens partijvoorzitter: “Dit kan hem in lastig parket brengen”

© ISOPIX

De premier gaat in campagnemodus. Want voortaan is Charles Michel niet alleen eerste minister in lopende zaken, hij combineert die job nu ook met het voorzitterschap van MR. Dat wordt moeilijk, klinkt het over de taalgrens. “Niets belet de premier om twee petten op te zetten, maar het kan hem wel in een lastig parket brengen.”

Matthias Vanderaspoilden

Het zou een quizvraag kunnen zijn: noem naast premier Michel, minister Reynders of een van de andere Waalse ministers in de federale regering nóg een MR-politicus. De kans dat u op de naam van voorzitter Olivier Chastel was gekomen, is wellicht klein. En u hoeft het ook niet meer te weten nu Chastel “zich volop op zijn campagne als Europees lijsttrekker wil focussen”.

Charles Michel neemt daarom de scepter over. Want partijvoorzitter zijn, dat kan er nog wel bij voor de premier in lopende zaken? “Ik zal mijn mandaat als premier uitdoen in het belang van het land, en tegelijkertijd zal ik campagne voeren voor de toekomst van het land”, aldus Michel, die in ‘zijn’ Waals-Brabant ook de Kamerlijst voor MR aanvoert.

© BELGA

Nochtans is het in ons land uniek, tegelijkertijd premier en partijvoorzitter zijn. De enige die het ooit enkele dagen combineerde was Guy Verhofstadt, toen hij in februari 2004 botste met zijn voorzitter Karel De Gucht over het migrantenstemrecht.

Eén tegen allen

Aan de andere kant van de taalgrens spreken alle partijen hun afkeer uit voor de move van Michel. “Niets belet de premier om twee petten op te zetten, maar het kan hem wel in een lastig parket brengen”, waarschuwt politicoloog Pascal Delwit (ULB). “Hij is de politieke leider van álle Belgen, dus verwacht je van hem geen politiek gevoelige communautaire uitspraken in volle campagne.”

Waals journalist Alain Gerlache wijst dan weer op de unieke situatie. “Michel heeft zijn nek ver uitgestoken voor deze regering, met enkel MR als Waalse vertegenwoordiger. Reken maar dat zijn partij het zwaar te verduren krijgt in de verkiezingsdebatten. Het wordt één tegen allen.”

Reynders geen optie

Vooral de debatcapaciteiten van voorzitters Elio Di Rupo (PS), Jean-Marc Nollet (Ecolo) en Maxime Prévot (CDH) worden gevreesd. “Niet alleen voor Michel, maar voor de hele MR is het in mei erop of eronder. En dan kan je maar beter de sterkste troeven uitspelen. Chastel is een trouwe partijsoldaat, maar niet het sterke boegbeeld”, aldus Gerlache.

Didier Reynders naar voren schuiven was evenmin een optie. Niet alleen is er de interne partijstrijd met het kamp-Michel, de minister van Buitenlandse Zaken aast ook openlijk op een Europese topjob. “Reynders zou altijd het verwijt krijgen al met één been buiten te staan.”

Eén voordeel heeft Charles Michel alvast wel door zijn nieuwe job: als er na 26 mei met de partijvoorzitters wordt gesproken, zit hij meteen weer aan tafel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer