maandag 15 oktober 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Getrouwde koppels scheiden minder vaak, al nuanceren experts de officiële cijfers. HBVL

Samenwoners zorgen voor ‘onzichtbare’ scheidingsgolf

Minder echtscheidingen, wel veel relatiebreuken

hasseltVoor het vierde jaar op rij daalt het aantal echtscheidingen. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksregister. Tegelijk blijft het aantal huwelijken gelijk. Hoera dus: we scheiden minder. Maar toch betekenen de cijfers niet per se goed nieuws, zeggen experts. “Samenwoners gaan wél nog vaak uit elkaar, maar zij zijn niet in die cijfers opgenomen.”

Burgerlijke staat: gescheiden. Dat was op 1 januari van dit jaar de situatie van ruim 1 miljoen Belgen. Klinkt veel, maar het aantal echtscheidingen is wel in dalende lijn. Uit cijfers van het Rijksregister die minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vrijgaf, blijkt dat in 2017 nog 45.365 mensen hun getrouwde partner verlieten. Dat zijn er bijna duizend minder dan het jaar voordien en bijna vierduizend minder dan in 2014. Het aantal mensen dat scheidt, neemt dus jaar na jaar af. Omdat we ook minder vaak trouwen, denkt u misschien. Klopt niet: het aantal huwelijken blijft stabiel.

Babyboomers

Dat we evenveel blijven trouwen, is voor een groot deel de verdienste van de babyboomgeneratie. Dat zegt socioloog Dimitri Mortelmans van de Universiteit Antwerpen. “Ongeveer een derde van de nieuwe gehuwden zijn mensen die na een scheiding opnieuw trouwen. Zij houden de cijfers op peil, terwijl de jonge generatie vandaag minder trouwt. Omdat ze vaker gewoon samenwonen. En daar zit ook een onzichtbare scheidingsgolf, want die samenwonenden gaan wel nog vaak uit elkaar.” Uit een steekproef van Mortelmans bij 20.000 koppels blijkt dat van samenwonenden die niet trouwden, na veertien jaar nog slechts een derde samen was. Twee op drie was dus alweer uit elkaar. “Maar dat wordt nergens geregistreerd als scheiding.”

Uit een steekproef onder 20.000 koppels bleek dat twee derde van de samenwonenden na veertien jaar niet meer samen waren. Dimitri Mortelmans Socioloog

Nochtans is dat geen te verwaarlozen groep, zegt ook scheidingsconsulent Erik De Corte. “Het aantal samenwoners dat in mijn praktijk komt omdat ze uit elkaar gaan, is bijna even groot als de gehuwden die scheiden. Jaar na jaar hebben we meer klanten over de vloer. Het aantal echtscheidingen mag dan wel dalen, het aantal scheidingen niet.”

Soms is het beter

Wie hoopte op goed nieuws toen hij de cijfers zag, is er dus aan voor de moeite. Of toch niet? Relatiedeskundige Rika Ponnet relativeert. “We moeten af van het idee dat een gestrand huwelijk per se slecht nieuws is. Natuurlijk blijft scheiden een moeilijk proces, maar voor sommige koppels is uit elkaar gaan net beter. Bovendien zegt een duurzaam huwelijk niets over de kwaliteit ervan.”

Maar toch, de illusie dat koppels vandaag beter standhouden, lijkt door de experts helemaal van tafel geveegd. Trouwen we dan echt niet bewuster dan vroeger? Toch wel, zegt relatiedeskundige Rika Ponnet. “Vandaag hoéf je niet meer te trouwen. Wie het dus wel nog doet, doet het misschien met meer overtuiging.”

Maar om daar zeker van te zijn, pleiten alle drie de experten ervoor om de samenwonenden in het vervolg gewoon in de cijfers mee op te nemen. Mortelmans: “Want zolang samenwonenden niet meegerekend worden, krijgen we geen duidelijk beeld van scheidingen in ons land.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws