© Michel Van der Auwera

Mark Tijsmans zet jongen van Hitlerjugend op cover van nieuwste boek: “We hebben er lang over gepraat, maar de vlag dekt de lading”

Antwerpen -

Jeugdboekenauteur en acteur Mark Tijsmans (55) heeft een nieuw boek geschreven. Gij brengt mijn vrede niet kreeg een opvallende cover, die een jongen in een uniform van de Hitlerjugend toont. “De boodschap is dat je geluk moet hebben met het nest waar je in terechtkomt.”

Michel Van der Auwera

Gij brengt mijn vrede niet is al het 22ste boek van jeugdauteur Mark Tijsmans. “Mijn boeken worden inderdaad gecatalogeerd als kinder- en jeugdlectuur, maar het is eerder leesvoer voor heel de familie”, corrigeert Tijsmans. Op de cover van het boek staat een kind in een uniform van de Hitlerjugend. “We hebben er heel lang over gepraat, maar de vlag dekt de lading.”

Het boek gaat over twee kinderen in 1944, Freek en Rosa. Hij is lid van de Hitlerjeugd, zij groeit op in een gezin van verzetsstrijders. “Voor de cover hebben we zelfs aan Antwerps burgemeester Bart De Wever toestemming gevraagd om de jongen in dit uniform in het openbaar te mogen fotograferen.”

De onderliggende boodschap van dit boek over vriendschap en kalverliefde is dat je “geluk moet hebben met het nest waar je in terechtkomt”. Zowel Freek als Rosa hebben er niet voor gekozen om in hun situatie terecht te komen. “Ik wil de lezer laten nadenken over wat hij of zij zou doen, en hoe ver hij of zij zelf zou gaan om de situatie te redden”, verduidelijkt de auteur.

Boekenbabbel

Mark Tijsmans wordt vaak uitgenodigd door scholen voor zijn ‘Boekenbabbel’. Hij merkt wel dat oorlog de jongeren bezighoudt. “Veel kids blijken uit zichzelf geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. Ze weten vaak ook het een en ander over het oorlogsverleden van hun (over)grootouders”, zegt hij. Van extremisme voelt hij veel minder. “Gelukkig maar. De doelgroep van mijn lezingen bestaat uit kinderen van 10 tot 13 jaar. Dat is nog een mooie leeftijd om onbevangen in het leven te staan.”

“Of ik nog tijd heb om te acteren? Met een goede agenda lukt dat perfect.” Mark Tijsmans is deze zomer een van de vertellers in de Antwerpse Zoo. Hij toert ook rond met zijn muzikaal programma Hartslag alleluja.

www.marktijsmans.be

Mark Tijsmans met zijn 22ste boek.© Michel Van der Auwera

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER