Direct naar artikelinhoud
Aanslag Barcelona

Verdachte aanslagen Spanje bekent: plan was een nog grotere aanslag met explosieven

Mohamed Houli werd vanochtend voorgeleid bij de onderzoeksrechter.Beeld epa

Mohamed Houli, de verdachte die vorige week zwaargewond werd opgepakt na een gasexplosie in een huis in het Zuid-Catalaanse Alcanar, heeft vandaag voor de onderzoeksrechter bekend dat de terreurcel waar hij deel van uitmaakte, een nog grotere aanslag wilde plegen. Dat melden bronnen bij het onderzoek aan Spaanse media. Mogelijk was daarbij de Sagrada Familia een specifiek doelwit. De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte bevestigt intussen dat Abdelbaki Es Satty ook na maart 2016 nog herhaaldelijk naar ons land gekomen is.

De 21-jarige Houli bevestigt wat hij eerder ook al aan de speurders van de Mossos d'Esquadra had verteld: dat in het huis in Alcanar voorbereidingen aan de gang waren om een bijzonder grote aanslag en mogelijk zelfs meerdere aanslagen te plegen met gasflessen, waarschijnlijk in het centrum van Barcelona. 

Die aanslag zou gepland zijn geweest voor het einde van vorige week, mogelijk op donderdag of vrijdag. Volgens El Mundo en La Vanguardia heeft Houli bekend dat de beroemde kathedraal Sagrada Familia een doelwit was, maar volgens El Pais gaf de verdachte geen concrete locatie aan in het verhoor.

Eerder circuleerde in Spaanse media al de locatie van de Sagrada Familia, de kathedraal van Gaudí in het centrum van de stad en een van de absolute toeristische trekpleisters van Barcelona. Ook voetbalstadion Camp Nou was een mogelijk doelwit. Daar zouden de terroristen een vrachtwagen of bestelwagen gevuld met gasflessen hebben willen opblazen.

Verdachte aanslagen Spanje bekent: plan was een nog grotere aanslag met explosieven
Beeld afp

Noodplan

Maar de voorbereidingen mislukten toen het huis in Alcanar ontplofte. Houli raakte daarbij zwaargewond, imam Abdelbaki Es Satty, die beschouwd wordt als een van de leiders van de twaalfkoppige terreurcel, kwam om het leven. Daarop schakelden de overlevende leden van de cel over op een 'noodplan': mensen omverrijden op de Ramblas en op de zeedijk in Cambrils.

Politiechef Josep Lluís Trapero stelde eerder al dat de aanslagen in Barcelona en Cambrils, waarbij 15 mensen omkwamen, een "alternatief uit wanhoop" was voor hun plannen, nadat de woning in Alcanar, waar bommen werden vervaardigd, ontplofte.

Mohamed Houli zou volgens anonieme bronnen in het onderzoek goed meewerken en zonder schroom op alle vragen van de speurders en onderzoeksrechter antwoorden. Vandaag duurde zijn ondervraging meer dan een uur.

(lees verder onder video)

Noodplan
Beeld epa

Hulp in Spanje of in buitenland?

Vandaag verschenen ook de drie andere nog levende verdachten voor de onderzoeksrechter. Het gaat om Driss Oukabir (28 jaar), Mohamed Aalla (27 jaar) en Salh El Karib (34 jaar). De vier jonge mannen werden geboeid en begeleid door een grote politiemacht en onder enorme media-aandacht naar het gerechtshof in Madrid gebracht. De autoriteiten willen onder meer erachter komen of de IS-cel helpers had in Spanje en of ze contacten onderhield met jihadisten in het buitenland.

In totaal bestond de terreurcel uit twaalf mannen, zegt de Catalaanse politie. Bijna allemaal hebben ze de Marokkaanse nationaliteit. Vijf van hen werden in de nacht van donderdag op vrijdag al uitgeschakeld door de Mossos d'Esquadra. Twee anderen stierven bij de explosie in de woning.

Hulp in Spanje of in buitenland?
Beeld ap

Verdacht van moorden van terroristische aard
De vier nog levende verdachten zijn nu in verdenking gesteld van moorden van terroristische aard. "De Marokkanen worden in verdenking gesteld van deelname aan een terroristische organisatie, terroristische moorden en bezit van explosieven", aldus een juridische bron. Het parket had gevraagd om de vier in voorlopige hechtenis te plaatsen.

De imam die als brein achter de aanslagen Barcelona wordt beschouwd, kwam ook na maar 2016 nog herhaaldelijk naar ons land, zegt de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte. "Hoe is dat mogelijk?", vraag hij zich af.

Hulp in Spanje of in buitenland?
Beeld AP