Direct naar artikelinhoud
Brussel

Agent gewond na mesaanval in Brussel: parket opent onderzoek naar moordpoging in terroristische context

De aanval gebeurde rond 5.30 uur aan het politiecommissariaat vlak bij de Grote Markt.Beeld Mark Baert

Naar aanleiding van de mesaanval op een politieman dinsdagochtend heeft het Brusselse parket een gerechtelijk onderzoek geopend voor moordpoging in terroristische context. Dat meldt het Brusselse parket. Dat betekent echter niet dat er al zekerheid is over het terroristische karakter van de feiten.

De aanval vond om 5.30 uur plaats toen de agent op wacht stond voor het politiecommissariaat aan de Kolenmarkt in het Brusselse centrum. Een man, die twee keukenmessen bij zich had, raakte de agent in de hals. “Twee andere agenten openden het vuur op de aanvaller en losten drie schoten. De aanvaller werd tweemaal geraakt in de romp.”

De agent raakte niet levensgevaarlijk gewond, de aanvaller wel. Beiden werden naar het ziekenhuis overgebracht.

Twitter bericht wordt geladen...

Motief nog niet duidelijk

“We hebben nog geen duidelijkheid over het motief van de dader”, zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. “De man kon nog niet verhoord worden. Wel hebben getuigen hem “Allahu Akbar” horen roepen. Op dit moment wijst alles erop dat hij alleen handelde, er zijn geen andere personen opgepakt.”

De aanvaller was een man van Belgische nationaliteit, geboren in 1984. Hij was geen onbekende voor het gerecht. In 2014 werd hij door de kamer van inbeschuldigingstelling geïnterneerd voor een poging doodslag en verboden wapenbezit. In oktober 2018 werd hij ondanks een negatief advies van het parket vrijgelaten door de Kamer ter Bescherming van de Maatschappij van de strafuitvoeringsrechtbank.”  

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) sprak op Twitter zijn steun uit voor de gewonde politieman en de agenten die de aanvaller hebben geneutraliseerd. “Elke dag zorgen agenten van onze politiezone, maar ook van andere zones, ervoor dat onze burgers veilig zijn. Ze verdienen meer dan ooit ons respect en onze steun.”

Twitter bericht wordt geladen...