Direct naar artikelinhoud
LiveblogCrisis Midden-Oosten

Live - Crisis Midden-Oosten. Hamas beweert doodverklaarde Israëlische kolonel vast te houden • Israëlische grondtroepen dringen dieper Rafah binnen

Kolonel Asaf Hamami.Beeld IDF

De strijd tussen Israël en Hamas is geëscaleerd sinds de bloedige aanval door Hamas op 7 oktober 2023. Intussen slaat het conflict over naar andere gebieden van het Midden-Oosten, zoals Iran, Libanon en Jemen. Lees hieronder de belangrijkste ontwikkelingen in de oorlog en download de app van De Morgen om meteen een bericht te krijgen bij belangrijk nieuws.

• Interview. ‘Als het Strafhof beslist een arrestatiebevel tegen Netanyahu uit te vaardigen, is er wel een probleem’

• Achtergrond. Gaza ligt volledig in puin, maar Hamas-leider Sinwar loopt er nog steeds levend rond

Tijdlijn. ‘De Nakba duurt tot vandaag voort’: tijdlijn van het Israëlisch-Palestijns conflict.

Live

  1. Israëlische grondtroepen dringen dieper Rafah binnen

    Israëlische troepen rukken op en zitten nu aan de rand van een druk district in het hart van Rafah, zeggen inwoners van de stad in het uiterste zuiden van Gaza. Volgens de Verenigde Naties hebben al ruim 800.000 inwoners Rafah verlaten.

    Israëlische tanks hebben posities ingenomen langs de zuidelijke grens van Gaza met Egypte. Ze staan nu aan de rand van de wijk Yibna in het centrum van Rafah, maar zijn het district nog niet binnengedrongen.

    Volgens Palestijnse getuigen begonnen Israëlische troepen van de ene op de andere dag op Yibna en ook op vissersboten te schieten, waardoor sommige boten in brand vlogen. De opmars volgde op een van de meest intense nachten van bombardementen ooit door het Israëlische leger op Rafah. Het Israëlische vuur zou van drones, helikopters, gevechtsvliegtuigen en tanks afkomstig zijn geweest.

    Rafah was een van de laatste toevluchtsoorden voor meer dan een miljoen Palestijnse burgers in Gaza. Israël zegt de stad te moeten aanvallen om de laatste bataljons Hamas-strijders in Gaza uit te roeien. De aanval is breed veroordeeld door de internationale gemeenschap en humanitaire groeperingen.

  2. Hamas beweert doodverklaarde Israëlische kolonel vast te houden

    Hamas claimt een Israëlische kolonel vast te houden die op 7 oktober gevangen werd genomen. De beweging specificeert niet of de 41-jarige Asaf Hamami nog in leven is, en levert ook geen bewijs voor de bewering dat hem in handen te hebben. In december meldde het Israëlische leger dat de 41-jarige Hamami op 7 oktober was gedood.

    Hamami was kolonel van de zuidelijke brigade van de Gaza-divisie, en werd vermoedelijk gedood tijdens gevechten in de kibboets Nirim, vlakbij de grens met de Gazastrook. Op basis van bevindingen van het Israëlische leger werd hij in december doodverklaard door een rabbijn, zodat zijn familie een begrafenis kon houden volgens de Joodse wet.

    Kolonel Asaf Hamami.Beeld IDF

    Het enige dat de gewapende vleugel van Hamas, de Al Qassam-brigades, deelt over de situatie van de Israëlische kolonel, is dat hij gewond raakte tijdens zijn gevangenneming.

    Jasper Daams

  3. VN-hof besluit morgen over maatregelen wegens Rafah-offensief Israël

    Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag besluit morgen of het Israël aanvullende maatregelen oplegt vanwege het offensief in Rafah. Zuid-Afrika heeft het VN-hof verzocht om actie te ondernemen, omdat er een genocide zou dreigen in de Gazastrook.

    Volgens Zuid-Afrika schendt Israël het genocideverdrag bij de oorlog in Gaza. Het ICJ oordeelde in januari al dat Israël er alles aan moet doen om genocide op de Palestijnse bevolking te voorkomen, maar volgens Zuid-Afrika is de situatie nu veranderd doordat Israël Rafah is binnengevallen. In die stad zitten veel Palestijnse burgers, die juist gevlucht waren voor de oorlog in andere delen van de Gazastrook.

    Israël ontkent dat er sprake is van een genocide en noemt de klacht van Zuid-Afrika "totaal losgezongen van de feiten en omstandigheden". Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zitten er veel strijders van de extremistische Palestijnse beweging Hamas in Rafah en is het dus nodig om Rafah binnen te vallen. Hij heeft opgeroepen tot een gedeeltelijke evacuatie van de stad. Volgens humanitaire organisaties zijn er nauwelijks gebieden waar de vluchtelingen naartoe kunnen als ze Rafah moeten verlaten.

  4. 26 doden bij twee Israëlische luchtaanvallen op moskee en school in Gaza

    Bij twee Israëlische luchtaanvallen op Gaza-Stad donderdag in de vroege ochtend zijn 26 doden gevallen. Dat meldt de civiele bescherming van Gaza.

    Bij de eerste aanval op een huis kwamen zestien personen om. Bij de tweede aanval op een moskee en een school stierven tien personen.

  5. Israëlische grondtroepen dringen dieper Rafah binnen

    Israëlische troepen rukken op en zitten nu aan de rand van de wijk Yibna in het hart van Rafah, zeggen inwoners van de stad in het uiterste zuiden van Gaza. Israëlische tanks hebben posities ingenomen langs de zuidelijke grens van Gaza met Egypte, maar zijn het drukke district nog niet binnengedrongen.

    Volgens Palestijnse getuigen begonnen Israëlische troepen van de ene op de andere dag op Yibna en ook op vissersboten te schieten, waardoor sommige boten in brand vlogen. De opmars volgde op een van de meest intense nachten van bombardementen ooit door het Israëlische leger op Rafah. Het Israëlische vuur zou van drones, helikopters, gevechtsvliegtuigen en tanks afkomstig zijn geweest.

    Rafah was een van de laatste toevluchtsoorden voor meer dan een miljoen Palestijnse burgers in Gaza. Israël zegt de stad te moeten aanvallen om de laatste bataljons Hamas-strijders in Gaza uit te roeien. De aanval is breed veroordeeld door de internationale gemeenschap en humanitaire groeperingen.

  6. Colombia gaat ambassade openen in Palestijnse stad Ramallah

    De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft opdracht gegeven tot de opening van een ambassade in de Palestijnse stad Ramallah. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Luis Gilberto Murillo. Ramallah, waar de Palestijnse Autoriteit is gevestigd, fungeert als de administratieve hoofdstad van de Palestijnse gebieden.

    Petro uitte eerder zware kritiek op de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en heeft verzocht of Colombia zich bij het Internationaal Gerechtshof kan aansluiten bij de Zuid-Afrikaanse zaak waarin Israël wordt beschuldigd van genocide in Gaza. Begin mei kondigde hij aan de diplomatieke betrekkingen met Israël te verbreken.

    Tientallen landen hebben een diplomatieke missie in Ramallah. Slechts vier landen hebben er een ambassade: Nicaragua, Oman, Uruguay en Venezuela.

  7. 'Erkennen van Palestijnse staat komt neer op het belonen van terrorisme', zegt Israël

    Het erkennen van een onafhankelijke Palestijnse staat door andere naties komt neer op het belonen van terreur. Dat heeft de Israëlische premier Netanyahu gezegd, waarmee hij de facto uithaalde naar Spanje, Ierland en Noorwegen. Die landen kondigden eerder vandaag aan van plan te zijn een Palestijnse staat te erkennen. Zo’n natie zou volgens de Israëlische leider neerkomen op ‘een terroristische staat die zou proberen het bloedbad van 7 oktober te herhalen’, verwijzend naar de Hamas-aanslagen op Israëlisch grondgebied.


    Premier Benjamin Netanyahu.Beeld AFP

    De reacties op de aankondiging van de drie landen zijn gemengd. Turkije, dat geregeld optreedt als bemiddelaar tussen Hamas en Israël, verwelkomde de stap woensdagavond. De Turkse leider Erdogan prees de Europese landen.

    Washington benadrukte dat landen vooral vrij moeten zijn zelf te besluiten of zij een dergelijke onafhankelijke staat erkennen, benadrukte de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan. Eerder vandaag zei de Amerikaanse president Biden, een bondgenoot van Netanyahu, dat een eventuele Palestijnse staat de uitkomst moet zijn van onderhandelingen, niet van eenzijdige erkenning van andere naties.

    Maartje Geels

  8. VS roepen Egypte op meer te doen om weer noodhulp via grens met Rafah door te laten

    De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dringt er bij Egypte op aan de noodhulp via de grensovergang met Rafah te hervatten. De enige grensovergang tussen Egypte en Gaza wordt sinds 7 mei gesloten gehouden, sinds Israël het gebied veroverde.

    Sindsdien wijzen Egypte en Israël naar elkaar als schuldige voor het dichthouden van de grens. Egypte wil dat Israël zich terugtrekt en dat de grensovergang weer in Palestijnse handen komt. De Israëlische aanwezigheid zou Egyptische vrachtwagenchauffeurs in gevaar brengen omdat er wordt gevochten. Israël beweert dat het de veiligheid kan garanderen en dat het om een politiek geschil met Egypte gaat.

    Ook volgens Blinken kan Egypte meer doen: ‘We moeten een manier vinden om de noodhulp veilig door Rafah te leiden, maar we dringen er sterk op aan bij onze Egyptische partners om er van hun kant alles aan te doen om de boel door te laten stromen.’ Volgens Israël zijn er door de Egyptische houding al 2.000 vrachtwagens minder Gaza binnengekomen.

    Er zijn nog enkele grensovergangen waar wel noodhulp binnenkomt voor Gaza. Die zijn allemaal in Israëlische handen. Via Kerem Shalom in het zuiden van Gaza gaat het echter maar om tientallen vrachtwagens per dag, zeggen de VN.

    Een noodpier die de VS hebben gebouwd heeft een capaciteit van 150 vrachtwagens per dag. Daar komen nu per dag maar tussen de tien en vijftien vrachtwagens aan. De distributie wordt sterk bemoeilijkt doordat hulpbehoevende Palestijnen voedsel van de vrachtwagens halen nog voor die centrale distributiecentra kunnen bereiken.

    Joram Bolle


    Vrachtwagens aan de Egyptische kant van de grens.Beeld REUTERS
  9. Israël voert aanval uit op UNRWA-school in Gaza

    Het Israëlische leger heeft een aanval uitgevoerd op een school van UNRWA, de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen. Dat meldt het leger in een bericht op Telegram. Het gaat om een school in het vluchtelingenkamp Nuseirat in Centraal-Gaza, waar volgens het leger terroristen van Hamas zich zouden ophouden.

    Zoals voor Israël te doen gebruikelijk heeft het leger niets naar buiten gebracht over het aantal burgerslachtoffers als gevolg van de aanval. Wel zegt het leger dat het om een ‘precisieaanval’ gaat.

    Israël heeft UNRWA er regelmatig van beschuldigd banden te hebben met Hamas. Zo zouden twaalf medewerkers betrokken zijn geweest bij de terreuraanval van 7 oktober. Uit een onafhankelijk onderzoek voor de Verenigde Naties bleek vorige maand dat Israël geen bewijs heeft voor de bewering dat UNRWA-medewerkers lid zijn van Hamas of andere strijdgroepen. Naar de twaalf medewerkers loopt nog een apart onderzoek.

    Vanuit de internationale gemeenschap is er regelmatig kritiek op Israël vanwege aanvallen op hulporganisaties. Vorige week kwam een Indiase medewerker van de VN om bij een Israëlische aanval in het zuidelijke Rafah. Volgens Human Rights Watch heeft Israël tenminste acht keer een aanval uitgevoerd op hulpdiensten die hun locatie aan het leger bekend hadden gemaakt.

    In totaal zijn volgens VN-mensenrechtenbureau Ocha sinds het begin van de oorlog meer dan 250 hulpverleners gedood, van wie 185 VN-stafleden zijn.

    Thom Canters

  10. Linkse regeringspartijen reageren ontgoocheld: 'Historische kans gemist'

    Volgens minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) heeft de kern "een historische kans gemist" door de erkenning van een Palestijnse staat uit te stellen.

    "Na ons bezoek aan Jordanië en de Westelijke Jordaanoever vorige week, en de gesprekken die ik heb gevoerd met lokale middenveldorganisaties, VN-vertegenwoordigers en leden van de Palestijnse Autoriteit, is het eens te meer duidelijk dat het tijd is voor actie. En wel meteen", zei Gennez eerder vandaag. 

    Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) Beeld ANP / EPA

    Ook de Franstalige socialisten uiten hun ongenoegen over de uitkomst van het kernkabinet. Ministers Pierre-Yves Dermagne en Karine Lalieux beschuldigen in een persbericht "rechts" ervan het erkenningsproces te blokkeren. "Deze erkenning zou een krachtig en duidelijk signaal zijn geweest van ons land, dat de kans had om zich op het Europese en internationale toneel te profileren als partner voor vrede en een tweestatenoplossing", benadrukken ze.

    Petra De Sutter, vicepremier voor Groen, noemt de niet-erkenning "onbegrijpelijk". "Met mensenlevens speel je geen politieke spelletjes", klinkt het op X. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  11. België erkent Palestijnse staat voorlopig niet

    Na een debat van twee uur blijft de kern van de federale regering zoals verwacht bij haar standpunt en stelt ze de erkenning van de Palestijnse staat uit. Er komt voorlopig dus geen symbolische erkenning, maar ons land gaat wel werken om de situatie op het terrein te verbeteren, klinkt het.

    "België is voorstander van een tweestatenoplossing. We zullen samen met alle Europese landen werken om de timing en de criteria die een dergelijke erkenning tot een nuttige hefboom voor vrede maken te bepalen. In het kader van het Europees voorzitterschap zal België zich blijven inspannen om een kader te creëren waarbinnen de erkenning mogelijk wordt en nuttig is", luidt het besluit. 

    Premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) benadrukten eerder al dat het "nog te vroeg" is om de Palestijnse Staat officieel te erkennen. 

  12. Israëlische leger staat terugkeer toe van kolonisten naar verlaten nederzettingen op Westoever

    Het Israëlische leger staat toe dat kolonisten terugkeren naar drie nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever die in 2005 zijn verlaten. Dat heeft het ministerie van Defensie vandaag bekendgemaakt. Het gaat om de nederzettingen Ganim en Kadim, in de buurt van de stad Jenin, en de nederzetting Sa-Nur, ten noordwesten van de stad Nablus.

    In 2005 trokken Israëlische kolonisten zich terug uit de Gazastrook en uit vier nederzettingen op de Westoever. Andere nederzettingen mochten overigens blijven voortbestaan. Het leger gaf vorig jaar al toestemming voor terugkeer naar de vierde verlate nederzetting, Homesh.

  13. Frankrijk: niet juiste moment voor erkenning Palestijnse staat

    Het is voor Frankrijk "niet het juiste moment" om de Palestijnse staat officieel te erkennen. Dat zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné in reactie op de stap van Ierland, Spanje en Noorwegen, die wel overgaan tot erkenning.

    "Onze positie is helder: de erkenning van een Palestijnse staat is geen taboe voor Frankrijk", zegt Séjourné. Hij is wel voorstander van een tweestatenoplossing, waarbij op termijn een Israëlische en een Palestijnse staat naast elkaar kunnen bestaan. "Frankrijk is van mening dat de voorwaarden tot nu toe niet aanwezig zijn om met dit besluit een echte impact in dit proces te hebben."

  14. Vooruit, cd&v en Groen eisen erkenning van Palestijnse staat

    Vooruit, cd&v en Groen eisen dat België het voorbeeld van Noorwegen, Ierland en Spanje volgt. Ze vragen vandaag de erkenning van de Palestijnse staat. Binnen de federale regering ligt vooral MR dwars.

    “Het is tijd dat België Palestina erkent. Nu”, schrijft minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) woensdag in een persbericht. “Na ons bezoek aan Jordanië en de Westelijke Jordaanoever vorige week, en de gesprekken die ik heb gevoerd met lokale middenveldorganisaties, VN-vertegenwoordigers en leden van de Palestijnse Autoriteit, is het eens te meer duidelijk dat het tijd is voor actie. En wel meteen. Vandaag zal ik pleiten voor de erkenning van de Palestijnse staat op de kern.”

    Volgens Gennez “saboteert de extreemrechtse Israëlische regering” de levensvatbaarheid van een vrije en democratische Palestijnse staat. “Dit zal enkel leiden tot meer geweld en instabiliteit, in de hele regio”, stelt de socialistische minister. “En op termijn zal dat ook een impact hebben bij ons. Alle mogelijke legale en wettelijke manieren om de druk op de extreemrechtse Israëlische regering te verhogen moeten daarom uitgeput worden.”

    Ook de vicepremiers Petra De Sutter (Groen) en Vincent Van Peteghem (cd&v) dringen via X aan op een erkenning. “Laat ons de Palestijnse Staat erkennen”, tweet De Sutter. Aan De Morgen voegt ze toe: “België heeft altijd een voortrekkersrol gespeeld qua mensenrechten en voor de rechten van de Palestijnen in het bijzonder. Het regeerakkoord schuift duidelijk de 'tijdige erkenning van de Palestijnse staat' naar voren. Dat is nu. MR heeft ons regeerakkoord ook getekend. Nu in Europa steeds meer stemmen opgaan om Palestina te erkennen, lijkt de MR weg te kijken van al het leed.” 

    Vicepremier Petra De Sutter (Groen): 'Laat ons de Palestijnse Staat erkennen.'Beeld Stefaan Temmerman

    Van Peteghem schrijft dat “een duurzame vredesoplossing enkel kans maakt wanneer beide partijen aan de onderhandelingstafel dezelfde status hebben”.

    De regeringstop zit woensdagmiddag samen en de oorlog in Gaza zal er besproken worden. De voorbije maanden heeft vooral MR zich tegen een erkenning gekeerd. “De erkenning van een Palestijnse staat zou louter symbolisch zijn (bij gebrek aan een werkende overheid, red.)”, zei minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) eind maart, “en daar heeft de Palestijnse bevolking geen enkele boodschap aan.”

  15. PLO: 'Erkenning Palestina als staat is historisch moment'

    De erkenning van de staat Palestina door drie Europese landen is een "historisch" moment. Dat heeft de leiding van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) gezegd in een reactie op aankondiging van Noorwegen, Ierland en Spanje, dat ze Palestina op 28 mei als staat zullen erkennen. Ook Hamas verwelkomt de erkenning.

    "Dit opent een weg naar stabiliteit, veiligheid en vrede in de regio", zei Hoessein al-Sjeikh, secretaris-generaal van het Uitvoerend Comité van de PLO, op het sociale netwerk X. "Dit zijn "historische momenten waarin de vrije wereld triomfeert (...) na lange decennia van Palestijnse nationale strijd, lijden, pijn, racisme, moord, onderdrukking, misbruik en vernietiging waaraan het volk van Palestina is onderworpen", staat er te lezen.

    De Palestijnse islamitische terreurbeweging Hamas verwelkomt de erkenning als een "belangrijke stap". "Wij zien dit als een belangrijke stap in de richting van de bevestiging van ons recht op land en de oprichting van een Palestijnse staat met Jeruzalem als hoofdstad", aldus Hamas in een verklaring, waarin het "landen over de hele wereld oproept om (hun) legitieme nationale rechten te erkennen".

  16. Noorwegen, Ierland en Spanje gaan Palestijnse staat officieel erkennen

    Noorwegen, Ierland en Spanje gaan Palestina als staat erkennen. Dat kondigden de regeringsleiders deze ochtend aan. Het was de Noorse premier Jonas Gahr Støre die vandaag als eerste op een persconferentie zijn voornemen bekendmaakte. Even later volgden de Ierse premier Simon Harris en de Spaanse regeringsleider Pedro Sánchez. Støre en Sánchez kondigden aan dat de erkenning zal plaatsvinden op dinsdag 28 mei.

    De Belgische regering bespreekt een mogelijke erkenning later vandaag op het kernkabinet.

    Israël reageerde al op het nieuws door zijn ambassadeurs uit Ierland en Noorwegen terug te roepen. "Die landen sturen vandaag een boodschap naar de Palestijnen en de hele wereld: terreur loont", aldus de Israëlische buitenlandminister Israel Katz. Hij voegde er ook nog aan toe dat Israël dit niet in stilte zal laten passeren: "Er zullen serieuze gevolgen zijn."

    Ierland, Spanje en Noorwegen hebben de afgelopen maanden al meermaals aangegeven van plan te zijn de Palestijnse staat te erkennen. Ook Slovenië en Malta toonden zich daartoe bereid. 

    De Palestijnse staat wordt door 139 lidstaten van de Verenigde Naties erkend, maar weinig landen in het Westen hebben tot nu toe die stap gezet. IJsland en Zweden deden dat wel in respectievelijk 2011 en 2014. Verder wordt Palestina binnen de Europese Unie nog erkend door Bulgarije, Cyprus, Tsjechië, Hongarije, Roemenië en Polen.

    De Spaanse premier Pedro Sánchez is een van de weinige Europese leiders die openlijk kritiek uitte op de acties van Israël in Gaza.Beeld ANP / EPA
  17. Geen plannen om Israëlische nederzettingen te bouwen in Gaza, zegt Netanyahu

    De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft verzekerd dat Israël na de oorlog in Gaza geen plannen heeft om nederzettingen te bouwen in de Gazastrook. "Dat was nooit gepland", benadrukte hij dinsdag in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN. "Sommige van mijn kiezers zijn er niet blij mee, maar dat is mijn standpunt."

    Verschillende van de rechts-nationalistische ministers in de coalitie van Netanyahu spraken zich herhaaldelijk uit voor de vestiging van Joodse nederzettingen op de Gazastrook. Minister van Veiligheid Itamar Ben-Gvir verklaarde dinsdag zelfs dat hij er zelf zou willen wonen.

    Zodra Hamas is verslagen, moet een duurzame demilitarisering van de Gazastrook worden bereikt, vertelde Netanyahu aan CNN. "We willen een burgerlijk bestuur dat wordt geleid door burgers van Gaza die niet tot Hamas behoren en zich er ook niet voor engageren."

  18. Acht doden bij Israëlische inval in Jenin

    Bij een Israëlische militaire operatie in Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid dinsdag acht mensen omgekomen. Er zijn ook verschillende gewonden. Twee van hen zijn kritieke toestand. Dat meldt het ministerie op de berichtendienst Telegram.

    Jenin wordt beschouwd als een bolwerk van Palestijnse militanten. Het Israëlische leger kondigde op Telegram een "antiterroristische operatie" aan in het gebied, waarbij zijn troepen "gewapende mannen in het gebied aanvielen".

    In een andere verklaring meldde het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid dat één van de doden chirurg Oussayed Jabarine is. Hij werd volgens het ministerie gedood toen hij op weg was naar zijn werk. Het officiële Palestijnse nieuwsagentschap Wafa meldde dat een leraar, Allam Jaradat, en een minderjarige ook tot de doden behoren.

    Sinds de aanval van Hamas op 7 oktober en de daarop volgende oorlog in Gaza, is het geweld in de bezette Westelijke Jordaanoever verergerd. Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid werden er sinds 7 oktober minstens 512 Palestijnen gedood door Israëlische soldaten en kolonisten. Ook twaalf Israëli's lieten volgens officiële Israëlische cijfers het leven door Palestijnse aanvallen of bomaanslagen.

  19. Israël geeft in beslag genomen materiaal terug aan AP

    Israël komt terug op maatregelen tegen het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP). De autoriteiten maakten bekend dat afgepakte camera-apparatuur wordt teruggegeven.

    "Ik heb opdracht gegeven de operatie af te blazen en de apparatuur terug te geven aan het AP-agentschap", zei minister van Communicatie Shlomo Karhi in een verklaring.

    AP had eerder het verwijt gekregen dat het beeldmateriaal levert aan nieuwszender Al Jazeera, die in Israël niet meer mag uitzenden. Er was apparatuur van het persbureau in beslag genomen in de stad Sderot, die uitkijkt op de Gazastrook.

    AP verstrekt als persbureau berichtgeving en beeldmateriaal aan veel internationale klanten. De Israëlische autoriteiten zeggen dat AP-beelden van Gaza ook zijn uitgezonden door Al Jazeera en de Israëlische strijdkrachten in gevaar brachten.

    Het Israëlische optreden tegen het persbureau leidde tot internationale kritiek. De Verenigde Staten, de belangrijkste internationale bondgenoot van Israël, vroegen de Israëlische regering het besluit terug te draaien.

    Beelden van een explosie in het noorden van de Gazastrook na een Israëlische luchtaanval. Beelden als deze worden door AP gedraaid vanuit het zuiden van Israël.Beeld AP
  20. UNRWA zegt geen noodhulp meer te kunnen leveren in Rafah

    UNRWA, de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnse vluchtelingen, zegt op dit moment geen voedsel meer uit te delen in Rafah. Volgens UNRWA komt er geen nieuwe voedselhulp meer binnen in de stad en staat de veiligheidssituatie het bovendien niet toe om tot distributie over te gaan.

    Sinds Israël twee weken geleden de grensovergang tussen Egypte en Gaza bij Rafah veroverde, komen er geen vrachtwagens met hulp meer via die route naar Gaza. Israël zegt dat dat wel mogelijk is, maar dat Egypte weigert mee te werken. Egypte legt de verantwoordelijkheid echter bij Israël.

    Tegelijkertijd is de hoeveelheid hulp via de Israëlische grensovergang Kerem Shalom ook ver teruggevallen. Volgens UNRWA komen al dagen geen vrachtwagens daar de grens over. Hamas heeft de grenspost in de afgelopen weken meermaals aangevallen.

    Via andere routes komt er nog wel noodhulp Gaza binnen, maar lang niet genoeg om in alle behoeftes van Gazanen te voorzien. Een noodpier die door de Amerikanen is geconstrueerd moet per dag 150 vrachtwagens aan hulp naar Gaza kunnen brengen, maar de afgelopen dagen was er slechts sprake van tien tot vijftien vrachtwagens.

    Palestijnse kinderen dragen ketels met voedsel in een vluchtelingenkamp in Rafah.Beeld AFP

    De distributie kwam stil te liggen omdat hulpbehoevende Gazanen een deel van de vrachtwagens tegenhielden en leeghaalden nog voordat die een pakhuis in Deir al-Balah in Centraal-Gaza konden bereiken. Ook via grensovergangen tussen het noorden van Gaza en Israël komen vrachtwagens het gebied binnen. Die kunnen het zuiden, waar Rafah ligt, echter niet bereiken.

    Volgens hulporganisaties is de humanitaire situatie in Gaza schrijnend. Na Israëlische evacuatiebevelen zijn er weliswaar zeker 800 duizend Palestijnen vertrokken uit Rafah, maar die hebben nu hun toevlucht gezocht tot andere overbevolkte delen van Zuid-Gaza, waar maar beperkt hulp wordt geleverd.

    Joram Bolle

  21. Amerikaanse politiek werkt aan ‘reactie’ op arrestatiebevelen ICC

    De Amerikaanse regering, senatoren en Afgevaardigden werken gezamenlijk aan een reactie op het Internationaal Strafhof (ICC), dat gisteren bekendmaakte leiders van Israël en Hamas te willen vervolgen wegens oorlogsmisdaden. Een arrestatiebevel voor Hamas veroorzaakt weinig beroering in de VS, maar dat de Israëlische premier Netanyahu en minister van Defensie Gallant mogelijk worden aangeklaagd, leidt in de VS tot veel woede.

    Zowel de regering van president Biden als Afgevaardigden en senatoren van de Democraten en de Republikeinen hebben geen goed woord over voor het besluit van hoofdaanklager Karim Khan. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zal hij samen met het Congres werken aan ‘een adequate reactie’. Een groep van vier Democratische en vier Republikeinse senatoren zegt in een verklaring eensgezind op te trekken in het formuleren van stappen tegen het ICC.

    Al in de voorgaande weken, toen arrestatiebevelen boven de markt hingen, dreigden Amerikaanse politici met sancties voor functionarissen van het ICC. Er is onder meer geopperd de rekeningen te bevriezen en inreisverboden in te stellen voor de hoofdaanklager, rechters en andere medewerkers van het ICC en zelfs hun familieleden. Dergelijke sancties zijn normaal gesproken voorbehouden aan functionarissen van vijandige regimes zoals Rusland of Iran.

    Dat de VS zo fel reageren op het ICC heeft niet alleen te maken met het verdedigen van bondgenoot Israël; de VS vrezen een precedentwerking. Zowel de VS als Israël erkennen het ICC niet, maar het Strafhof meent toch Israëliërs te kunnen vervolgen omdat ze hun vermeende misdaden hebben gepleegd op Palestijns grondgebied. De Palestijnen zijn wél aangesloten bij het ICC. Een dergelijke redenering zou het Strafhof ook kunnen gebruiken bij het vervolgen van Amerikaanse oorlogsmisdaden in een land als Afghanistan, dat is aangesloten bij het ICC.

    De VS zijn zelfs zo bevreesd voor vervolging door het ICC dat er een wet geldt die het bevrijden van onderdanen ‘met alle mogelijke middelen’ toestaat, als die door het ICC worden berecht. In de volksmond heet die The Hague Invasion Act, omdat de wet in theorie een militaire inval in Den Haag rechtvaardigt om een vervolgde Amerikaan te bevrijden. Het Strafhof zetelt in Den Haag.

    Terwijl minister Antony Blinken getuigde in de Senaat, wordt een pro-Palestijnse demonstrant uit de zaal verwijderd. Beeld Getty Images via AFP

    Joram Bolle

  22. Israël verbiedt persbureau AP het livestreamen van de Gazastrook

    Israëlische functionarissen hebben dinsdag in het zuiden van het land beslag gelegd op apparatuur van persbureau Associated Press (AP). Het Amerikaanse persagentschap wordt ervan beschuldigd livebeelden van de Gazastrook beschikbaar te stellen aan de Qatarese nieuwszender Al Jazeera. Die zender werd begin deze maand, na een nieuw aangenomen wet, op zwart gezet. AP laat in een verklaring weten de inbeslagname "ten zeerste te veroordelen".

    Door het ingrijpen van Israël zou AP "duizenden mediakanalen van over de hele wereld" hierdoor niet meer kunnen bedienen met livebeelden van de Gazastrook. Het persbureau eist de in beslag genomen apparatuur terug en stelt dat "de afsluiting niet gebaseerd was op de inhoud van de livefeed, maar eerder op misbruik door de Israëlische regering van de nieuwe wet voor buitenlandse zenders".

    Het Israëlische parlement nam de wet begin april aan en stelt de regering in staat om buitenlandse zenders te verbieden als een bedreiging bestaat voor de nationale veiligheid.

    Kort voor de inbeslagname zond AP een "algemeen beeld" uit van het noorden van de Gazastrook. Een mondeling bevel om de uitzending de staken, legde de nieuwsorganisatie afgelopen donderdag nog naast zich neer.

    Een beeld van het noorden van de Gazastrook, net voor de livestream offline werd gehaald.Beeld AP
  23. ICC-verzoek zorgt voor verdeeldheid in internationale gemeenschap

    Het verzoek van de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) om arrestatiebevelen uit te vaardigen voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de minister Yoav Gallant van Defensie, evenals drie Hamas-kopstukken, leidt tot een schisma in de internationale politiek, met felle voor- en tegenreacties.

    De Amerikaanse president Biden was maandag een van de eersten die reageerden. Hij stelt zich onomwonden op achter Israël. Hij sprak van een ‘schandalig’ besluit. ‘En laat ik duidelijk zijn: wat deze aanklager ook suggereert, er is geen gelijkwaardigheid – geen – tussen Israël en Hamas.’

    Italië viel de Amerikaanse president vandaag bij. ‘Het is volkomen onacceptabel dat Hamas en Israël op hetzelfde niveau worden geplaatst’, zei de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antonio Tajani. Hij noemt het ‘absurd’ om de democratisch verkozen regering van Israël te vergelijken met ‘de leiders van een terroristische groep die de oorlog in Gaza is begonnen door onschuldige burgers af te slachten’.

    Opvallend is dat beide landen beweren dat Khan in zijn aanklacht Hamas en Israël op hetzelfde niveau plaatst, hoewel dat niet zo is. De aanklager beschuldigt Netanyahu en Gallant van andere misdrijven dan de drie leiders van Hamas, alleen de straf komt overeen.

    De Israëlische premier Benjamin Netanyahu.Beeld REUTERS

    Frankrijk schaart zich vierkant achter het ICC, ongeacht de uitkomst van het verzoek. ‘Frankrijk steunt het Internationaal Strafhof, diens onafhankelijkheid en de strijd tegen straffeloosheid in alle omstandigheden’, aldus het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

    Het Verenigd Koninkrijk neemt een pragmatischer standpunt in. Premier Rishi Sunak noemde de beslissing vandaag ‘zeer nutteloos’, in het kader van de directe gevolgen die de uitspraak heeft op de situatie in Israël en Gaza. Volgens hem maakt het geen verschil voor het bewerkstelligen van een gevechtspauze, meer humanitaire hulp voor Gaza, of de vrijlating van Israëlische gijzelaars.

    Ook China houdt zich enigszins op de vlakte. Het hoopt dat het ICC ‘objectief en onpartijdig’ zal zijn bij de mogelijke vervolging van de Israëlische en Palestijnse leiders. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken hoopt dat het ICC ‘zijn bevoegdheden zal uitoefenen in overeenstemming met de wet’. Wel benadrukte hij dat China ‘altijd aan de kant van gerechtigheid en internationaal recht wat betreft de Palestijnse kwestie’ heeft gestaan. ‘De collectieve bestraffing van het Palestijnse volk moet stoppen.’

    Jasper Daams

  24. Meerdere dodelijke burgerslachtoffers na Israëlische aanvallen in Rafah

    Bij een Israëlische aanval op het vluchtelingenkamp Yabna in het centrum van Rafah zijn zeker vijf Palestijnse burgers om het leven gekomen. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Meerdere mensen zouden gewond zijn geraakt bij de aanval.

    Twee weken geleden begon het Israëlische leger een offensief in Rafah, in het uiterste zuiden van Gaza. In en rondom de stad verbleven destijds ongeveer 1,4 miljoen inwoners en ontheemden. Sinds 6 mei roept Israël hen op te vertrekken naar ‘humanitaire zones’ in de noordelijker gelegen stad Khan Younis en de kuststrook Al-Mawasi. Volgens de VN hebben 600.000 Palestijnen het gebied sindsdien verlaten.

    Het is de tweede dodelijke aanval in Rafah vandaag. Vannacht doodde het Israëlische leger volgens nieuwszender Al Jazeera acht Palestijnen bij een aanval op een woning in de grotendeels verwoeste stad.

    Jasper Daams

  25. China hoopt dat ICC objectief blijft

    China hoopt dat het Internationaal Strafhof (ICC) zich "objectief en onpartijdig" zal opstellen bij de mogelijke vervolging van Israëlische en Palestijnse leiders. De aanklager van het hof in Den Haag heeft om een arrestatiebevel gevraagd voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, zijn minister van Defensie en drie Hamasleiders.

    Karim Ahmad Khan, aanklager bij het ICC, vraagt om een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant, voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid gepleegd in de Gazastrook, en ook tegen drie leiders van de Palestijnse extremistische beweging Hamas. 

    Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Peking hoopt dat het ICC "zijn bevoegdheden zal uitoefenen in overeenstemming met de wet". Wel benadrukte hij dat China "altijd aan de kant van gerechtigheid en internationaal recht wat betreft de Palestijnse kwestie" heeft gestaan. "De collectieve bestraffing van het Palestijnse volk moet stoppen."

    Karim Ahmad Khan in 2023.Beeld dpa/picture alliance via Getty I
  26. Minstens zes doden bij Israëlische militaire operatie in Jenin, op de noordelijke Westelijke Jordaanoever

    Bij een Israëlische militaire operatie in Jenin op de noordelijke Westelijke Jordaanoever zijn volgens Palestijnse berichten minstens zes mensen gedood. Het ministerie van Volksgezondheid in Ramallah maakte dinsdag bekend dat zes Palestijnen zijn omgekomen en tien anderen gewond zijn geraakt. Drie van hen verkeren in levensgevaar.

    Het Israëlische leger kondigde aan dat het een antiterreuroperatie is gestart in Jenin. Verschillende gewapende Palestijnen werden beschoten. De stad wordt beschouwd als een bolwerk van Palestijnse militanten. Het Israëlische leger voert er herhaaldelijk invallen uit.

    De directeur van een ziekenhuis in Jenin vertelde dinsdag op de Palestijnse televisie dat een arts op weg naar zijn werk dodelijk gewond is geraakt door geweervuur. Volgens het Palestijnse ministerie van Onderwijs waren er ook een leraar en een leerling onder de doden.

    Sinds het begin van de Gaza-oorlog na het bloedbad van Hamas op 7 oktober is ook de situatie op de bezette Westelijke Jordaanoever verder verslechterd. Volgens het ministerie van Volksgezondheid op de Westelijke Jordaanoever zijn sindsdien minstens 490 Palestijnen gedood bij Israëlische militaire operaties, confrontaties of eigen aanvallen. Tegelijkertijd is ook het geweld van Israëlische kolonisten tegen Palestijnen toegenomen.

  27. Biden: 'Offensief van Israël in Gaza is geen genocide'

    De Amerikaanse president Joe Biden ontkent dat het Israëlische offensief in Gaza genocidaal is. "Wat er gebeurt is geen genocide, dat verwerpen wij", zei hij in het Witte Huis tijdens een evenement van de Jewish American Heritage Month.

    Daarbij doelde Biden op een zaak die Zuid-Afrika tegen Israël heeft aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof. Dit land beweert dat de oorlog van Israël genocidaal is. Biden bekritiseerde ook het verzoek van de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof om arrestatiebevelen voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, zijn defensieminister Yoav Gallant en drie Hamasleiders. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. 

    "Wat deze arrestatiebevelen ook inhouden, Israël en Hamas zijn niet gelijkwaardig", zei Biden. De Amerikaanse president beloofde "ijzersterke" steun aan Israël. Hij voegde eraan toe dat de Verenigde Staten achter Israël staan om "de slagers van Hamas uit te schakelen".

    Lees ook. ‘Als het Strafhof beslist een arrestatiebevel tegen Netanyahu uit te vaardigen, is er wel een probleem’

  28. VN in Gaza ontvangen tijdelijk geen hulpgoederen via pier

    De Verenigde Naties hebben zondag en maandag geen hulpgoederen via de drijvende pier ontvangen, aldus een VN-functionaris die anoniem wilde blijven tegen persbureau Reuters. Volgens de functionaris komt dit door een incident waarbij Palestijnen vrachtwagens leeghaalden voor ze VN-opslagplaatsen konden bereiken.


    Volgens de VN werden vrijdag nog tien vrachtwagens met voedsel vervoerd van de pier naar een pakhuis in de stad Deir al-Balah in Gaza. Zaterdag kwamen maar vijf van zestien vrachtwagens aan omdat elf andere trucks onderweg door Palestijnen waren leeggehaald. 'We moeten er zeker van zijn dat de noodzakelijke veiligheids- en logistieke maatregelen zijn getroffen voor we verdergaan', aldus de anonieme functionaris.

    Het Amerikaanse commandocentrum CENTCOM maakte dinsdag op X bekend dat meer dan 569 ton aan hulpgoederen via de tijdelijke pier in Gaza is afgeleverd. Amerikaanse functionarissen hebben gezegd dat de pier aanvankelijk 90 vrachtwagens per dag kan verwerken, maar dat aantal zou kunnen oplopen tot 150 vrachtwagens. Volgens de VN zijn er minstens 500 vrachtwagens per dag nodig voor Gaza.

    Vrachtwagen met hulpgoederen aan de pier in Gaza, 18 mei.Beeld REUTERS
  29. Netanyahu noemt besluit van ICC-aanklager 'absurd' en vorm van 'nieuw antisemitisme'

    De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemt het besluit van de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) om een arrestatiebevel tegen hem en defensieminister Yoav Gallant te vragen "absurd" en een vorm van "nieuw antisemitisme", zo schrijft de Israëlische krant Haaretz.

    Volgens Netanyahu is het verzoek niet alleen tegen hem en Gallant gericht, maar "tegen de gehele staat Israël". Hij wijst "de gelijkstelling door de aanklagers tussen democratisch Israël en de massamoordenaars van Hamas" af, "met walging".

    "Dit is hoe nieuw antisemitisme eruitziet. Het is verplaatst van campussen in het Westen naar het hof in Den Haag." Hij besloot zijn commentaar met de belofte dat "geen enkele druk of besluit van welk internationaal forum dan ook" Israël zal weerhouden om "degenen die ons aanvallen te vernietigen".

    De aanklager van het ICC, Karim Khan, heeft maandag om arrestatiebevel gevraagd tegen Netanyahu, Gallant en drie leiders van Hamas voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Zowel door Israël als door Hamas is woedend gereageerd. Een panel rechters van het ICC moet nu besluiten of de arrestatiebevelen kunnen worden uitgevaardigd.

  30. Biden noemt verzoek van ICC-aanklager 'schandalig'

    Het verzoek van de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) om een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen onder meer de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is "schandalig". Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden maandag gezegd in een korte reactie op het nieuws.

    Behalve Netanyahu riskeert ook zijn minister van Defensie, Yoav Gallant, een arrestatiebevel, net als Yahya Sinwar, hoofd van Hamas in de Gazastrook, Mohammed Diab Ibrahim Al-Marsi, opperbevelhebber van de al-Qassam-brigades, de militaire tak van Hamas, en Ismail Haniyeh, het hoofd van het politieke bureau van Hamas.

    Dat Israël en Hamas zo op dezelfde lijn gezet worden, vindt Biden niet kunnen. "Laat me duidelijk zijn: wat deze aanklager ook mag suggereren: er is geen gelijkwaardigheid - geen enkele - tussen Israël en Hamas. We zullen altijd achter Israël staan tegen bedreigingen van zijn veiligheid."

    Iets eerder had ook Bidens minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, de vraag van aanklager Karim Khan "beschamend" genoemd. De minister meent dat de vraag de gesprekken over een staakt-het-vuren in de Gazastrook kan compromitteren.

    Amerikaans president Joe Biden.Beeld AFP
  31. Lahbib: 'Misdaden in Gaza moeten worden vervolgd, ongeacht daders'

    "Misdaden die in Gaza worden gepleegd, moeten op het hoogste niveau worden vervolgd, ongeacht de daders", zegt minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib maandag. Ze reageert zo op sociale media op de vraag van de procureur van het Internationaal Strafhof om een aanhoudingsbevel uit te vaardigen tegen verantwoordelijken van de Israëlische regering en van de Palestijnse militante organisatie Hamas.

    "De strijd tegen straffeloosheid overal waar misdaden worden gepleegd, is een prioriteit voor België. België steunt het werk van het Internationaal Strafhof", zegt Lahbib ook.

    "Het verzoek van de aanklager van het hof, Karim Khan, om arrestatiebevelen te vragen voor zowel Hamas- als Israëlische leiders is een belangrijke stap in het onderzoek naar de situatie in Palestina. België zal het essentiële werk van de internationale rechtspraak blijven steunen om ervoor te zorgen dat de verantwoordelijken van alle misdaden ter verantwoordingen worden geroepen."

    Twitter bericht wordt geladen...

  32. Israël en Hamas reageren woedend

    Zowel uit Israël als uit het Hamas-kamp komen woedende reacties op het nieuws dat de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) vraagt een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant, en drie leiders van de Palestijnse extremistische beweging Hamas.

    De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet en een politieke rivaal van Netanyahu is, beweert in een bericht op X dat zijn land "op de meest morele manier in de geschiedenis vecht", en zich verder "aan het internationaal recht houdt" en "beschikt over een onafhankelijk en sterk rechtssysteem". "Parallellen trekken tussen de leiders van een democratisch land dat vastbesloten is zichzelf tegen verachtelijke terreur te verdedigen en leiders van een bloeddorstige terreurorganisatie is een diepe verdraaiing en een flagrant moreel bankroet", klinkt het nog.

    Minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz heeft het over "een ongebreidelde frontale aanval op de slachtoffers van 7 oktober en onze 128 gijzelaars in Gaza".  Katz vindt "schandalig" dat het strafhof de premier en de minister van Defensie van Israël naast de nazi-achtige monsters van Hamas" plaatst, "een historische schande die voor altijd herinnerd zal worden". "Geen enkele macht in de wereld zal ons verhinderen om alle gijzelaars terug te brengen en het terreur-regime van Hamas omver te werpen."

    Twitter bericht wordt geladen...

    Oppositieleider Yair Lapid heeft het over een "ramp". "Dit is onvergeeflijk", aldus Lapid. "We zitten in en voeren een rechtvaardige oorlog, en het moet duidelijk zijn dat we hierover niet zullen zwijgen."

    Bij de extreemrechtse minister van Financiën Bezalel Smotrich is te horen dat het verzoek van de aanklager een teken is van "hypocrisie en Jodenhaat". Onlangs had Tel Aviv al zijn vrees over mogelijke vervolging geuit. Op X liet Netanyahu toen weten dat Israël onder zijn leiding "nooit enige poging van het Strafhof zou aanvaarden om zijn inherente recht op zelfverdediging te ondermijnen". Als dat zou gebeuren, zou er sprake zijn van een "gevaarlijk precedent", meende Netanyahu nog.

    Aan Reuters zegt een hooggeplaatste Hamas-bron dat de ICC-aanklager zo slachtoffer en beul gelijkstelt.

    Het is nu aan de rechters van het Internationaal Strafhof om te oordelen of er voldoende bewijsmateriaal is om een arrestatiebevel uit te vaardigen. Dat kan weken tot maanden duren.

    Als het tot zo'n bevel komt, moeten alle landen die partij zijn bij het Strafhof gezochte personen arresteren en overdragen aan de rechtbank. Onder meer Israël zelf, de Verenigde Staten en Rusland hebben het ICC-verdag nooit geratificeerd.

  33. Aanklager Internationaal Strafhof vraagt om arrestatiebevel voor Netanyahu, Yoav Gallant en Hamas-leiders

    De aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) Karim Khan vraagt om een arrestatiebevel voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid gepleegd in de Gazastrook. Dat meldt het ICC maandag.

    "Op basis van het bewijsmateriaal dat door mijn kantoor is verzameld en onderzocht, heb ik redelijke gronden om aan te nemen dat Benjamin Netanyahu, de premier van Israël, en Yoav Gallant, de minister van Defensie van Israël, strafrechtelijke verantwoordelijkheid dragen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid gepleegd op het grondgebied van de staat Palestina (in de Gazastrook) vanaf 8 oktober 2023", zegt het ICC in een verklaring.

    Daarnaast vraagt de aanklager ook een arrestatiebevel voor drie leiders van Hamas. Het gaat over leider Yehia Sinwar, militaire opperbevelhebber Mohammed Deif and Ismail Haniyeh, het hoofd van het politieke bureau van Hamas. Sinwar en Deif zouden zich verschuilen in Gaza, terwijl Haniyeh in Qatar verblijft. Ook zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, zowel in Israël als op Palestijns grondgebied.

    De aanklager moet zo'n arrestatiebevel aanvragen bij een panel van drie rechters, die ongeveer twee maanden nodig hebben om het bewijs te beoordelen en te bepalen of de procedure door kan gaan.


    Premier Benjamin Netanyahu samen met minister van Defensie Yoav Gallant.Beeld via REUTERS

    'Ondervoeding, uitdroging en diep lijden'

    Over de Israëlische acties zei Khan in een verklaring dat de gevolgen van het gebruik van uithongering als oorlogsmethode, samen met andere aanvallen en collectieve straffen tegen de burgerbevolking van Gaza "acuut, zichtbaar en algemeen bekend" zijn. "Ze omvatten ondervoeding, uitdroging, diep lijden en een toenemend aantal doden onder de Palestijnse bevolking, waaronder baby's, andere kinderen en vrouwen."

    Over de daden van Hamas op 7 oktober zei Khan dat hij met eigen ogen "de verwoestende taferelen van deze aanvallen en de diepe impact van de gewetenloze misdaden die in de vandaag ingediende aanklachten ten laste worden gelegd" heeft gezien. In gesprek met overlevenden hoorde Khan hoe "onmeetbare pijn" zijn toegebracht door "berekenende wreedheid en extreme gevoelloosheid". Volgens Khan moeten voor die acties mensen verantwoordelijk worden gehouden. 

    'Misdaad van historische proporties'

    De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, spreekt van "een misdaad van historische proporties".

    Hamas hekelt de aanvraag. Dit "stelt het slachtoffer gelijk aan de beul", aldus een topfunctionaris van de Palestijnse groepering. Hij spreekt van een aanmoediging voor Israël om door te gaan met zijn "oorlog van uitroeiing" in Gaza.

  34. Israël zegt militaire operatie Rafah te willen uitbreiden

    De Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallant, zegt de grondoperatie in Rafah te willen uitbreiden. Volgens persbureau Reuters deed Gallant de uitspraak in een bijeenkomst met de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan. ‘Het grondoffensief in Rafah is nodig om Hamas uit te schakelen en de Israëlische gijzelaars terug te krijgen’, aldus Gallant.

    Volgens VN-organisatie UNRWA zijn er de afgelopen tijd ongeveer 800.000 mensen uit Rafah noodgedwongen op de vlucht geslagen, sinds Israël begin mei een militaire operatie in het gebied startte. Volgens het Israëlische leger bevinden zich in Rafah vier van de zes Hamas-bataljons die nog intact zijn. Ook denkt Israël dat de hoogste politieke en militaire leiders van Hamas zich verborgen houden in de tunnels onder de stad.

    De Israëlische actie in Rafah is zeer omstreden. President Joe Biden stopte eerder de levering van bepaalde wapens aan Israël, uit onvrede met de operatie. Ook de ministers van Buitenlandse Zaken van dertien andere landen spraken hun afkeur uit tegen de Israëlische bezetting van de grensovergang bij Rafah. Door de blokkade kunnen hulptroepen de Gazastrook moeilijker bereiken.

    Palestijnen in Rafah.Beeld AFP

    Dana Holscher

  35. Studenten tonen Biden hun onvrede over VS-steun Israël

    De Amerikaanse president Joe Biden heeft zondag te maken gekregen met zichtbaar protest tijdens een toespraak voor pas afgestudeerden op het Morehouse College. Die universiteit in Atlanta, met vooral zwarte mannelijke studenten, heeft onder anderen burgerrechtenactivist Martin Luther King als oud-student.

    Diverse studenten draaiden hun stoelen om en keerden Biden zo de rug toe. Een afgestudeerde hield een Palestijnse vlag omhoog, terwijl een andere opstond en zich met geheven vuist omdraaide. Sommige studenten droegen op hun toga keffiyehs, de zwart-witte hoofddoek die solidariteit met de Palestijnse zaak symboliseert.

    Biden zei in zijn toespraak niet immuun te zijn voor de studentenprotesten tegen de Amerikaanse steun voor Israël in de oorlog in Gaza, mits deze "vreedzaam" zijn. "Ik weet dat dit velen onder jullie, ook in mijn familie, woedend maakt en frustreert, maar vooral dat het jullie hart breekt. Het breekt het mijne ook."

    Biden verzekerde dat hij werkt aan "een duurzame vrede" in de regio. Een "tweestatenoplossing", met de oprichting van een Palestijnse staat, is volgens hem "de enige oplossing". "Het is een van de moeilijkste en meest complexe problemen in de wereld. Er is in deze situatie niets makkelijk", aldus de Amerikaanse president.

    Bidens toespraak op het Morehouse College was onderdeel van zijn campagne voor de verkiezingen in november. Biden hoopt de banden te herstellen met Amerikanen die boos zijn over zijn onvoorwaardelijke steun voor Israël.

    Biden tijdens zijn toespraak op het Morehouse College.Beeld Getty Images via AFP
  36. Dodentol na aanval op vluchtelingenkamp in Nuseirat stijgt naar 31

    Bij een Israëlische luchtaanval zijn zondagochtend vroeg 31 mensen omgekomen in het vluchtelingenkamp van Nuseirat, centraal gelegen in de Gazastrook. Dat melden de lokale autoriteiten zondag. Een woordvoerder van het agentschap voor civiele bescherming in Gaza zei verder dat er ook twintig gewonden onder het puin vandaan zijn gehaald. Het al-Aqsaziekenhuis had eerder melding gemaakt van 20 doden.

    Volgens getuigen vond de aanval midden in de nacht plaats, rond 3 uur. Het Palestijnse persbureau Wafa meldt dat onder de gewonden kinderen zijn. Reddingswerkers zijn nog op zoek naar vermisten die mogelijk nog vastzitten onder het puin. Het Israëlische leger heeft de aanval niet bevestigd, maar zegt de informatie te onderzoeken.

    Sinds het begin van het grondoffensief in de stad Rafah, aan de zuidelijke rand van de Gazastrook, op 7 mei, zijn de bombardementen en gevechten geïntensiveerd rond Nuseirat en, verder naar het noorden, in Gaza-Stad en Jabalia, waar het Israëlische leger zegt "gerichte" operaties uit te voeren.

    Volgens getuigen waren zondag explosies te horen in Jabalia en gaan de gevechten daar voort. Daarnaast laat een ziekenhuis in Gaza-Stad weten dat er drie doden en verschillende gewonden vielen bij een luchtaanval op een school, waar mensen onderdak zochten.

    In het noorden van de Gazastrook werd artillerievuur gehoord in het gebied Sheikh Zayed, terwijl in het zuiden, aan de grens met Egypte, Israëlische helikopters het vuur volgens getuigen openden in het oosten van de stad Rafah.

  37. Eden Golan zingt beladen originele versie van songfestivalinzending in Tel Aviv

    De Israëlische zangeres Eden Golan heeft een week na het Eurovisie Songfestival alsnog de beladen originele versie van haar inzending in het openbaar gezongen. Dat deed ze zaterdagavond tijdens een manifestatie in Tel Aviv.

    Golan wilde oorspronkelijk met het nummer 'October Rain' meedoen aan het songfestival, maar dat liedje werd afgekeurd omdat het een politieke boodschap had. Het nummer werd daarna herschreven en bewerkt tot Hurricane, waarmee Golan vorige week in Malmö vijfde werd. De titel van de originele song zou verwijzen naar de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober 2023.

    "Dit is de eerste keer na het songfestival dat ik op het podium sta", vertelde Golan volgens Israëlische media aan de aanwezigen. "Ik wil vanavond op dit podium 'October Rain' zingen en ik bid dat iedereen veilig thuis komt."

    Het optreden van Golan werd enthousiast ontvangen door de aanwezigen. Op het songfestival werd de zangeres tijdens haar optredens steevast uitgejoeld door een groot deel van het publiek.

  38. Israëlisch leger zegt verschillende tunnels te hebben gevonden bij operatie in Rafah

    Israël zet dit weekend zijn controversiële militaire operatie in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, voort. De Israëlische legerradio meldt zondag dat de troepen verschillende smokkeltunnels hebben gevonden in het grensgebied tussen de Gazastrook en Egypte.

    Er zijn ook tunnels ontdekt die op 7 oktober vorig jaar door terroristen van de Palestijnse extremistische organisatie Hamas waren gebruikt voor hun aanval in Israël waarbij meer dan 1.200 mensen omkwamen. Sommige tunnels zijn al vernietigd.

    Sinds het begin van de operatie in Rafah twee weken geleden zijn volgens UNRWA, de organisatie van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen, al zo'n 800.000 mensen op de vlucht geslagen. Volgens Philippe Lazzarini, baas van UNRWA, is er geen veilige plek meer voor burgers in de Gazastrook.

    Rafah ligt in het zuiden van de Gazastrook, bij de grens met Egypte. Inwoners van de Gazastrook zijn de afgelopen maanden net massaal naar die stad gevlucht, weg van gevechten in andere delen van het kustgebied. Israël heeft aangegeven de extremistische Palestijnse beweging Hamas ook in Rafah te willen uitschakelen.

  39. Al-Aqsaziekenhuis meldt 20 doden na aanval op vluchtelingenkamp in Nuseirat

    Bij een Israëlische luchtaanval zijn zondagochtend vroeg 20 mensen omgekomen in het vluchtelingenkamp van Nuseirat, centraal gelegen in de Gazastrook. Dat meldt het al-Aqsaziekenhuis.

    "We hebben twintig doden en verschillende gewonden binnengekregen na de Israëlische aanval die een woning viseerde van de familie Hassan in het kamp van Nuseirat", aldus het ziekenhuis in een verklaring.

    Volgens getuigen vond de aanval midden in de nacht plaats, rond 3 uur. Het Israëlische leger zegt dat het de feiten aan het controleren is.

    Sinds het begin van het grondoffensief in de stad Rafah, aan de zuidelijke rand van de Gazastrook, op 7 mei, zijn de bombardementen en gevechten geïntensiveerd rond Nuseirat en, verder naar het noorden, in Gaza-stad en Jabalia, waar het Israëlische leger zegt "gerichte" operaties uit te voeren.

    Volgens getuigen waren zondag explosies te horen in Jabalia en gaan de gevechten daar voort. Daarnaast laat een ziekenhuis in Gaza-stad weten dat er drie doden en verschillende gewonden zijn gevallen bij een luchtaanval op een school, waar mensen onderdak zochten.

    In het noorden van de Gazastrook werd artillerievuur gehoord in het gebied Sheikh Zayed, terwijl in het zuiden, aan de grens met Egypte, Israëlische helikopters het vuur volgens getuigen openden in het oosten van de stad Rafah.

  40. Benny Gantz dreigt Israëlisch oorlogskabinet te verlaten als er geen plan voor Gaza komt

    De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, wil dat premier Benjamin Netanyahu met een plan komt voor het bestuur van Gaza na de oorlog. Als Netanyahu dit niet doet, dreigt Gantz zijn centrumpartij terug te trekken uit de noodregering.

    Op een persconferentie eiste Gantz dat uiterlijk 8 juni een zespuntenplan op tafel ligt voor het naoorlogse bestuur van Gaza. Gantz zei dat het plan onder meer moet zorgen voor een einde van het Hamasbewind en het terughalen van alle Israëlische gijzelaars. Ook moet er een Amerikaanse, Europese, Arabische en Palestijnse regering komen die de civiele zaken in Gaza zal beheren. Verder drong Gantz aan op normalisering van de banden met Saudi-Arabië.

    Netanyahu noemde Gantz’ woorden “eufemismen met een duidelijke betekenis: het einde van de oorlog, een nederlaag voor Israël, het in de steek laten van de meeste gijzelaars, het intact laten van Hamas en de oprichting van een Palestijnse staat”.

    De 64-jarige Gantz trad toe tot de noodregering van Netanyahu als minister zonder portefeuille na de aanval van Hamas op 7 oktober. Daarmee wilden de betrokkenen een signaal van eenheid afgeven. Gantz’ partij zit in de oppositie. Volgens opiniepeilingen ligt zijn partij momenteel ruim voor op de Likud-partij van Netanyahu.

    Tot nu toe heeft Netanyahu geweigerd een plan voor het bestuur en de wederopbouw van Gaza na de oorlog te presenteren, vermoedelijk om zijn ultrarechtse coalitiepartners niet voor het hoofd te stoten. Zij streven doelen na als het bouwen van nederzettingen in Gaza. Als Gantz daadwerkelijk de regering verlaat, kan dit tot een regeringscrisis leiden.

  41. ‘Bijna helft bevolking uit Rafah op de vlucht voor gevechten’

    Zo'n 800.000 mensen zijn op de vlucht voor de gevechten in Rafah. Dat zegt UNRWA, de organisatie van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen. De vluchtelingenstroom kwam op gang nadat het Israëlische leger op 6 mei een operatie begon in het zuiden van de Gazastrook. Het gaat om bijna de helft van de bevolking van Rafah

    Volgens Philippe Lazzarini, baas van UNRWA, op X, het vroegere Twitter, gaven de vluchtelingen gevolg aan het bevel om te evacueren naar de "zogenoemde veilige zones". Ze trekken dan naar centraal gelegen zones in de Gazastrook en de zuidelijke stad Khan Younis. Er wordt ook onderdak gezocht in verwoeste gebouwen, aldus Lazzarini.

  42. Israëlisch leger maakt opnieuw vondst gedode gijzelaar bekend

    Het Israëlische leger zegt nog een lichaam van een gijzelaar te hebben teruggevonden. Ron Binyamin was een van de mensen die bij de aanval van Hamas op 7 oktober werd gegijzeld.

    Militair woordvoerder Daniel Hagari zei dat Binyamin werd gevonden samen met drie andere gedode gijzelaars, van wie vrijdag al bekend werd gemaakt dat ze waren teruggevonden. Het ging onder meer om de 23-jarige Duits-Israëlische Shani Louk, voor wie veel media-aandacht is geweest.

  43. Ook Oostenrijk hervat financiering aan UNRWA

    Ook Oostenrijk gaat zijn financiering van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA hervatten. Nadat Israël beweringen over steun aan Hamas binnen UNRWA de wereld instuurde, schortten verschillende landen hun steun op. De meeste van die landen hervatten hun financiering intussen.

    Begin dit jaar beschuldigde Israël een tiental van de 13.000 UNRWA-medewerkers in de Gazastrook ervan op 7 oktober deelgenomen te hebben aan de ongeziene aanval door Hamas op het zuiden van Israël.

    Een onafhankelijke commissie oordeelde eind vorige maand dat Israël geen bewijzen aandroeg om aan te tonen dat een groot aantal UNRWA-medewerkers leden zijn van terreurorganisaties. In het rapport werd wel opgemerkt dat er binnen de organisaties "problemen met neutraliteit" bestaan.

    Belangrijke geldschieters zoals de Verenigde Staten en Duitsland schortten na de aantijgingen hun hulp op. De meeste landen keerden al op die beslissing terug, zoals Duitsland, Zweden en Japan.

    "Na in detail het actieplan (van UNRWA, red.) om de werking van de organisatie te verbeteren geanalyseerd te hebben, heeft Oostenrijk beslist de middelen te deblokkeren", meldt het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag in een persbericht. Wenen had voor dit jaar 3,4 miljoen euro vrijgemaakt voor UNRWA, en tijdens de zomer zou de eerste betaling moeten gebeuren.

    De Belgische steun aan UNRWA bleef altijd gehandhaafd, terwijl Nederland zijn financiering nog niet hervat heeft.

  44. Dode en gewonden bij luchtaanval op Westelijke Jordaanoever

    Bij een Israëlische luchtaanval vrijdag op een vluchtelingenkamp bij de stad Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever is ten minste één persoon omgekomen. Ook raakten acht mensen gewond, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Het Israëlische leger heeft het nieuws bevestigd.

    Op X meldde het Israëlische leger dat de persoon die om het leven kwam verantwoordelijk was voor een reeks aanvallen. Zo zou hij betrokken zijn geweest bij een schietpartij in 2023 waarbij een Israëliër om het leven kwam. Ook waren er plannen voor meer aanslagen, aldus Israël.

    Volgens het Palestijnse ministerie is de toestand van de acht gewonden stabiel en worden ze verzorgd in het ziekenhuis.

    Het Israëlische leger zegt dat de aanval werd uitgevoerd door een straaljager en een helikopter van de luchtmacht. Volgens mensen uit het vluchtelingenkamp was een huis het doelwit. Het Israëlische leger zegt op X dat het huis gebruikt werd door terroristen als operationeel hoofdkwartier.

    Beeld REUTERS
  45. Bidens veiligheidsadviseur reist naar Saoedi-Arabië en Israël

    Jake Sullivan, de Nationaal Veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Joe Biden, zal dit weekend naar Saoedi-Arabië en Israël reizen. Hij zal zaterdag de Saoedische kroonprins en feitelijke machthebber Mohammed bin Salman ontmoeten, zegt de communicatiedirecteur van de Nationale Veiligheidsraad, John Kirby, vrijdag in Washington. Het zal onder meer gaan over "de lopende inspanningen voor een duurzame vrede en veiligheid in de regio".

    Zondag reist Sullivan door naar Israël om de Israëlische premier Benjamin Netanyahu te ontmoeten. In hun gesprek zal het gaan over de oorlog in de Gazastrook, de humanitaire situatie ter plaatse en de onderhandelingen over een akkoord voor de vrijlating van alle gijzelaars, zegt Kirby.

    Beeld Photo News
  46. Doden na Israëlische aanvallen op Libanon, onder wie burgers

    Bij Israëlische aanvallen op Zuid- en Oost-Libanon zijn vrijdag ten minste vijf mensen omgekomen, onder wie Libanese en Palestijnse strijders en Syrische burgers. Dat meldt persbureau Reuters op basis van veiligheidsbronnen.

    Israël en de Libanese gewapende groepering Hezbollah voeren al zeven maanden over en weer aanvallen uit aan de zuidgrens van Libanon. Ook andere Libanese facties en Palestijnse groeperingen hebben vanuit Libanon raketten op Israël afgevuurd.

    Vrijdag kwamen bij een reeks Israëlische aanvallen op een kustplaats verder naar het noorden dan het gebruikelijke conflictgebied zowel een Hezbollah-lid als twee Syrische burgers om het leven, aldus de veiligheidsbronnen.

    Bij een afzonderlijke Israëlische aanval op Majdal Anjar, aan de oostgrens van Libanon met Syrië, werd Sharhabil al Sayed gedood, een Hamas-lid dat de leiding had over de operaties van de factie in de oostelijke Bekavallei van Libanon. Bij die aanval werd ook een ander Palestijns Hamas-lid gedood, aldus de bronnen.

  47. Israël: lichamen van drie gijzelaars gevonden, onder wie Duits-Israëlische Shani Louk

    Het Israëlische leger heeft de lichamen van drie gijzelaars gevonden in de Gazastrook. Dat zegt woordvoerder Daniel Hagari op vrijdag.

    Het gaat over de lichamen van Shani Louk (22), Amit Buskila (28) en Itzhak Gelerenter (53). Ze waren allen aanwezig op het Nova-muziekfestival toen Hamas het festival op 7 oktober aanviel. Beelden van hoe de Duits-Israëlische Louk in de laadruimte van een voertuig lag, gingen de wereld rond. In oktober raakte al bekend dat ze overleden was.

    Lees ook. Feestgangers hoorden eerst de knallen niet door de muziek: reconstructie van de urenlange slachtpartij op een festival in Israël

  48. Hezbollah reageert met rakettenregen op dodelijke aanval van Israël

    Hezbollah heeft vanmiddag een zeer grote raketaanval op het noorden van Israël uitgevoerd, zo meldt het Israëlische leger. De Iron Dome, het Israëlische luchtverdedigingssysteem, zou alle raketten hebben onderschept. Brokstukken hebben wel twee Israëliërs licht verwond, zo maakte een Israëlisch ziekenhuis in de regio bekend.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Volgens het Israëlische leger gaat het om zo’n 75 raketten. Daarmee is het volgens Israëlische media een van de grootste aanvallen van Hezbollah sinds 7 oktober. Het zou een reactie zijn op een droneaanval van het Israëlische leger op Zuid-Libanon eerder vandaag, waar volgens het Israëlische leger drie mensen bij werden gedood. Twee van hen waren volgens Libanese autoriteiten van Syrische afkomst.

    Sinds 7 oktober nemen het Israëlische leger en Hezbollah elkaar regelmatig onder vuur. Hezbollah is een bondgenoot van Hamas. Deze week lijken die aanvallen geïntensiveerd, nadat Israël een commandant van Hezbollah had gedood. Zo reageerde het Israëlische leger gisteren met meerdere luchtaanvallen op Noordoost-Libanon na droneaanvallen van Hezbollah.

    Dylan van Bekkum

  49. Rector UGent gaat in dialoog met bezetters

    Rector Rik Van de Walle zal omstreeks 16.00 uur naar het UFO-gebouw trekken, dat sinds vorige week maandag bezet wordt door een driehonderdtal studenten en UGent-medewerkers. Hij zal er in dialoog gaan met de actievoerders. Afgelopen nacht werd nog duidelijk dat de Gentse universiteit bekijkt of ze drie samenwerkingen met Israëlische instellingen kan beëindigen.

    Een algehele boycot van Israël, dat na een terreuraanval op 7 oktober vorig jaar een bloedige oorlog uitvoert in Gaza, komt er niet. Dat is nochtans de eis die de bezetters van Ghent Students For Palestine en End Fossil Gent hadden gesteld.

    Eerder deze week waren de bezetters al uitgenodigd om in delegatie een onderhoud met de rector bij te wonen. Maar dat ging niet door omdat de studenten geen interesse hadden in een besloten vergadering. Nu komt er dus toch een dialoog in de publieke ruimte.

    Beeld BELGA
  50. Israëliërs vallen opnieuw vrachtwagen met hulpgoederen aan op Westelijke Jordaanoever

    Tientallen Israëliërs hebben een vrachtwagen in brand gestoken die hulpgoederen vervoerde, bestemd voor de Gazastrook. Bij de aanval raakten de chauffeur en soldaten van het Israëlische leger gewond. Dat meldt hetzelfde leger vrijdag. De schuldigen zijn volgens de Israëlische media kolonisten die het vervoer wilden belemmeren.

    De gebeurtenissen speelden zich af in de buurt van Kokhav Hashahar, een regio in de Westelijke Jordaanoever die al sinds 1967 wordt bezet door kolonisten. Volgens het leger, dat de kolonisten en de chauffeur uit elkaar haalde, reageerden tientallen burgers met geweld waardoor drie Israëlische soldaten "lichtgewond" raakten. De Israëlische autoriteiten zeggen dat ze er alles aan gaan doen zodat de daders van de aanval voor een rechter verschijnen.

    Het is niet de eerste keer dat radicale kolonisten vrachtwagens plunderen en in brand steken. Op 1 mei werden twee vrachtwagens en op 7 mei vijfendertig vrachtwagens aangevallen door Israëlische extremisten. De binnenkomst van humanitaire hulp is grotendeels geblokkeerd bij de twee belangrijkste grensovergangen - Kerem Shalom vanuit Israël en Rafah vanuit Egypte.