Fikse werkstraf voor TikTokker ‘Flinke Jongen’ na reeks afpersingen: “Je zaaide terreur onder jongeren”

TikTokker Alexander Tseboyev zit opnieuw in de cel na vermeende klappen aan een treinbegeleidster.© rr

Wingene/Gent/Tielt/Sint-Niklaas -

TikTokker Alexander Tseboyev (22), beter bekend als ‘Flinke Jongen’, was volgens zijn advocaat ‘mentaal onvolwassen’ toen hij eind 2022 enkele minderjarigen afperste. De Wingenaar keek aan tegen dertig maanden cel, maar komt weg met een fikse werkstraf. Op zijn proces voor de Brugse rechtbank kreeg de twintiger een flinke bolwassing van de rechter.

Arne Franck

Op 26 december 2022 stapten Alexander Tseboyev, Tieltenaar Timerlan I. (21) en een minderjarige kompaan in Wingene op een minderjarige jongen af. Die moest zijn sigaretten en dure jas afgeven, zo niet zou hij neergestoken worden. De daders gingen ervandoor in de wagen van de moeder van I. De politie kon hen even later klissen met de buit. Maar dat ze dreigden met een wapen, ontkenden ze met klem.

Verder onderzoek wees uit dat Tseboyev – bekend als TikTokker ‘Flinke Jongen’ – in november 2022 ook al een jas had buitgemaakt in het station van Tielt. En in diezelfde periode had hij ook een minderjarige afgeperst op de trein in Sint-Niklaas. Op 14 december sloeg hij toe in het station Gent-Sint-Pieters, waar hij samen met enkele kompanen twee minderjarige meisjes van hun geld beroofde.

Achter tralies

Eind 2022 belandde Tseboyev in de cel, maar die mocht hij na twee maanden verlaten onder voorwaarden. Begin dit jaar belandde hij echter opnieuw achter de tralies na een conflict met een treinbegeleidster tussen de stations van Oostende en Brugge. Procureur Charlotte Vonck vroeg vorige maand dertig maanden effectieve celstraf. “Hij heeft zijn kansen niet benut”, stelde ze. “Naar eigen zeggen schept hij er genoegen in om anderen schrik aan te jagen. Dat is heel verontrustend.”

LEES OOK. Tiktokker ‘Flinke jongen’ aangehouden na rake klappen aan treinbegeleidster omdat hij voorwaarden schond

Tseboyev ontkende met klem dat hij zoiets verklaarde, maar bood wel zijn verontschuldigingen aan bij de slachtoffers. “Ik schaam me diep tegenover mijn ouders en ga dit nooit meer doen”, stelde hij. “Als ik vrijkom wil ik mijn diploma halen en nuttige dingen doen”. De rechter was niet onder de indruk. “Wat je deed was niet stoer, maar laf”, fulmineerde ze. “Je zaaide terreur onder jongeren.”

Onvolwassen

Tóch mocht ‘Flinke Jongen’ tekenen voor een werkstraf, tot tevredenheid van zijn advocaat Filip De Reuse. Die noemde de vordering van het OM zwaar overdreven. “Mijn cliënt is mentaal nog onvolwassen”, pleitte hij. “Een lieve jongen is hij misschien niet, maar ik heb cliënten waar ik meer schrik van heb. De media hebben alles veel te zwaar opgeklopt.”

Een van de meisjes die in Gent werden overvallen, kwam zich burgerlijke partij stellen. Tijdens de pleidooien op 25 maart nam ze vooraan plaats en kwam ze voor het eerst sinds de feiten terug oog in oog te staan met Tseboyev. “Ik was pas vijftien jaar geworden en de examens waren gepasseerd”, richtte ze zich tot de TikTokker. “Ik wou gaan shoppen, tot ik jou tegenkwam. Ik had 200 euro meegekregen, maar heb die moeten afgeven. Ik heb lange tijd in een wijde boog om het station gelopen.”

De moeder van het meisje drong niet aan op een celstraf voor Tseboyev. “Hij is nog jong en moet geholpen worden”, klonk het verrassend mild. De rechter hield in haar vonnis rekening met een eerder opgelegde werkstraf van 50 uur voor gelijkaardige feiten in dezelfde periode. Maar ze legde Tseboyev 250 uur bijkomende werkstraf op. Als hij die niet correct uitvoert krijgt hij 30 maanden cel.

Timerlan I. komt weg met 100 uur werkstraf. Aan het meisje kende de rechtbank 200 euro schadevergoeding toe. Een ander slachtoffer kreeg 112 euro toegekend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen