© vln

Minder zeebaars en paling, maar andere Europese visquota ongewijzigd of zelfs opgetrokken

De quota voor het vangen van vissoorten in de Noordzee zijn grotendeels gelijk gebleven en zelfs voor enkele soorten opgetrokken. Dat meldt Vlaams minister voor Visserij Joke Schauvliege (CD&V) nadat afgelopen nacht een Europees akkoord over de visquota is bereikt. Enkel zeebaars en paling mogen minder bevist worden.

Elk jaar in december beslist Europa hoeveel vis de verschillende lidstaten het komende jaar mogen opvissen in de verschillende visgebieden. Daarmee mikt de EU op een duurzaam behoud van de visbestanden en wordt overbevissing tegengegaan. De beslissingen gebeuren op basis van onderzoek naar de visbestanden. Waar de bestanden het goed doen, werden de vangstmogelijkheden behouden of opgetrokken.

Historisch veel pladijs

Uit de cijfers blijkt dat de visbestanden die belangrijk zijn voor de Belgische visserij, de laatste jaren zijn geëvolueerd naar een duurzaam of bijna duurzaam peil, een trend die de vissers op zee al eerder signaleerden. De bestanden van tong, kabeljauw, rog en pladijs in de Noordzee blijven gezond. Dezelfde vangsten kunnen aangehouden worden. Niet onbelangrijk voor de Belgische visserij, want deze vissoorten worden door de Belgische vloot het meest bevist. Het bestand voor pladijs bevindt zich de afgelopen jaren zelfs op een historisch hoog niveau.

In het Oostelijk deel van het Engels Kanaal herstelt het tongbestand, wat geleid heeft tot een stijging van het quotum met 25 procent. Hetzelfde geldt voor de Keltische Zee, waar 7 procent meer tong mag gevangen worden, en in de Golf van Gascogne komt een stijging van 6 procent. Zeebaars en paling hebben het moeilijker en daarom worden er maatregelen opgelegd.

Gevolgen brexit

“Het behouden van een duurzaam visbestand is belangrijk: bij een gezond bestand wordt van een vissoort niet meer opgevist dan er opnieuw aangroeit. Dankzij de inspanningen van onze vissers door selectief te vissen en door kwetsbare bestanden te beschermen, bereiken wij in de meeste gebieden dit niveau nu reeds”, aldus Schauvliege, die ook pleitte voor meer steun voor starters en tegelijkertijd aandacht vroeg voor de brexit. Als er een harde brexit komt dreigen Belgische vissers niet meer in Britse wateren te mogen komen, wat nefaste gevolgen met zich mee kan brengen, zegt de minister.

Belgische reders tevreden

De nieuwe Europese visquota openen perspectieven voor de Belgische visserij. De quota van enkele belangrijke vissoorten zoals rog en kabeljauw zijn ongewijzigd, terwijl die voor tong in bepaalde visgebieden zelfs opgetrokken zijn.

“De Rederscentrale stelt vast dat Vlaams minister Joke Schauvliege, bevoegd voor visserij, voor België de onderhandelingen heeft gevoerd met kennis van de ecologische en socio-economische aspecten van de zeevisserijsector”, aldus de Rederscentrale. Volgens de reders ligt de beslissing volledig in lijn met de vaststelling van de Belgische vissers op zee.

“De visserijen van de Belgische vaartuigen waren dit jaar al meer gefocust op andere soorten, zodanig dat een vermindering van het pladijsquotum in de Noordzee ook in 2018 onze mogelijkheden niet zal beperken”, aldus Geert De Groote, voorzitter van de Rederscentrale.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER