VS zet druk op Hamas om akkoord te sluiten met Israël en gijzelaars vrij te laten: “Buitengewoon genereus voorstel”

Er is mogelijk een bestand in de maak voor de oorlog tussen Israël en Hamas. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken probeert druk te zetten en noemt het voorstel van Israël zelfs “buitengewoon genereus”. In ruil voor de vrijlating van gijzelaars zou Israël het offensief in Gaza stoppen.

Thierry Goeman, adb

“Hamas heeft een buitengewoon genereus voorstel van Israël voor zich liggen. Ze moeten een beslissing nemen en ze moeten die snel nemen (...)”, zei Blinken maandag.

De Amerikaan herhaalde ook dat zijn land zich verzet tegen een Israëlisch offensief op de overbevolkte stad Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. “We hebben nog geen plannen gezien die ons ervan kunnen overtuigen dat de burgers daadwerkelijk beschermd zouden kunnen worden”, verklaarde Blinken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken is momenteel in Riyad voor zijn zevende bezoek aan het Midden-Oosten sinds de grootschalige aanval van Hamas op Israël op 7 oktober en de start van de oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza. De bedoeling van Blinken is er onder meer om een staakt-het-vuren in Gaza te bewerkstelligen.

© REUTERS

“Er is een nieuw voorstel voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook voorgelegd aan Hamas. Daarin staat een 40-daags staakt-het-vuren in combinatie met de vrijlating van gijzelaars en gevangenen”, zegt ook zijn Britse collega van Buitenlandse Zaken David Cameron.

Hamas liet al weten dat het geen enkel “groot probleem” ziet in het voorstel. “De sfeer is positief, behalve als Israël nieuwe obstakels opwerpt”, aldus een anonieme Hamas-bron tegenover AFP.

LEES OOK. Hamas publiceert video van Israëlische gijzelaar die arm verloor tijdens aanval op muziekfestival: “Ik moet nu vechten voor mijn leven”

Maandag hield Hamas in de Egyptische hoofdstad Caïro overleg met Egypte en Qatar. Een delegatie van Hamas heeft maandagavond Caïro verlaten en keert terug met een “schriftelijk antwoord” op het laatste voorstel voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook, zo meldt een Egyptische nieuwssite die gelieerd is aan de inlichtingendiensten. Tegenover AFP zegt een bron dicht bij Hamas dat de delegatie teruggereisd is naar Doha en dat het antwoord “zo snel als mogelijk” gegeven wordt.

Volgens de Amerikaanse nieuwssite Axios, die Israëlische verantwoordelijken citeert, zou Israël bereidheid zijn om te praten over “het vestigen van duurzame kalmte” in Gaza.

Weer doden

Maar zo lang er geen witte rook is, wordt er verder gevochten. Bij nieuwe Israëlische aanvallen op de stad Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, zijn maandag zeker 27 Palestijnen om het leven gekomen. Dat meldt de door Hamas gecontroleerde gezondheidsautoriteit. Minstens 20 mensen werden volgens Hamas zondagnacht gedood bij verschillende aanvallen op woongebouwen. Maandagochtend werden ook zeven leden van één familie gedood bij beschietingen.

Val van de regering

Intussen is er vanuit Israël verzet tegen een eventueel bestand. De uiterst rechtse Israëlische minister van Financiën Bezalel Smotrich heeft, ondank het aandringen van Westerse landen om een akkoord te sluiten, gewaarschuwd dat hij de regering van premier Benjamin Netanyahu ten val zal brengen als een geplande militaire grondaanval op Rafah wordt afgeblazen.

Mocht Netanyahu het bevel intrekken om Rafah, waar zich volgens Israël nog bataljons van Hamas bevinden, binnen te vallen, dan heeft een regering onder zijn leiding “geen bestaansrecht meer”, zegt hij.

Minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir sloot zich zondag bij Smotrich aan. “Dit roekeloze akkoord leidt tot de ontmanteling van de regering”, zegt hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen