© rr

Experts willen drugsgebruik uit de strafwet halen, Antwerpse politici reageren verdeeld

Een nieuwe burgerbeweging, die de naam “Smart On Drug Policies” draagt, pleit ervoor om drugsgebruik uit de strafwet te halen. “We missen een rationeel debat als het over drugs gaat”, zegt woordvoerder Steven Debbaut. “De focus zou verlegd moeten worden naar preventie, want drugsverslaving is een ziekte, net als bijvoorbeeld alcoholisme.”

dvd

De burgerbeweging bestaat uit een dertigtal criminologen, hulpverleners, professoren en wetenschappers en is nog aan het opstarten. In Wallonië is er al #Stop1921, en “Smart On Drug Policies” wil de discussie nu ook aan Vlaamse kant aanwakkeren. “We vinden dat alleen de verkopers van illegale drugs bestraft moeten worden, en niet de gebruikers zelf”, zegt woordvoerder Steven Debbaut, die zelf criminoloog is van opleiding en werkte in de drugshulpverlening. “Drugsgebruik strafbaar maken, zorgt niet voor een daling ervan. Wij geloven veel meer in een aanpak gericht op preventie, op drugeducatie, dan op een aanpak die verbonden is aan repressie.”

De burgerbeweging zegt vooral het debat op gang te willen trekken. “Drugs zijn voor alle politieke partijen een gevoelig onderwerp, en er wordt vaak aan symboolpolitiek gedaan. We missen de rationele discussie. Er wordt altijd gekeken naar verslaving, maar er zijn net zo goed mensen die drugs gebruiken en niet in de problemen geraken. Drugs zijn lucratief voor dealers, net omdát ze verboden zijn.”

Debbaut verwijst ook naar Portugal, waar drugsgebruik in 2000 gedecriminaliseerd werd. “Dat heeft bijna alleen maar positieve gevolgen gehad”, stelt hij.

Enkel Groen! en PVDA voorstander

De politieke partijen in Antwerpen zijn verdeeld over de discussie. Enkel Groen! en PVDA zijn voorstander. Wouter Van Besien verwijst ook naar Portugal. “Zo kan er meer worden ingezet op hulpverlening. En dat werkt daar.”

Antwerps Sp.a-lijsttrekker Jinnih Beels wil een debat met alle actoren, dus ook de welzijnssector, maar meent dat de stap van repressie naar decriminalisering niet te snel gemaakt kan worden. Ook Kris Peeters (CD&V) wil “alle instrumenten tegen het licht houden”, maar is tegen decriminalisering.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

N-VA, Open VLD en Vlaamse Belang zijn tegen. “Ons standpunt is daar heel duidelijk in”, zegt Fons Duchateau van N-VA. Philippe De Backer (Open VLD) wil enkel soepelere regels voor medicinaal cannabisgebruik.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER