© joris herregods

Universiteit Antwerpen telt al 18,4% buitenlandse studenten

Er studeren steeds meer buitenlandse jongeren aan de Vlaams universiteiten en hogescholen. De Universiteit Antwerpen (UA) alleen al telt dit academiejaar 3.714 buitenlandse studenten. Dat is 18,4% van het totaal.

Patrick Van de Perre

Vorig academiejaar studeerden 32.499 buitenlandse studenten aan een hogeschool of universiteit in Vlaanderen. Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met tien jaar geleden. Ook de UA volgt die trend. Daar is het aantal buitenlandse studenten in tien jaar met meer dan de helft toegenomen.

Een van de belangrijkste redenen is dat het hoger onderwijs in Vlaanderen doorgaans een stuk goedkoper is dan in de meeste andere landen. Het inschrijvingsgeld bedraagt 992 euro, wat soms tot de helft en meer lager is dan in andere landen.

Graag gezien

Toch zien de universiteiten de buitenlanders doorgaans graag komen. “De UA voert onder meer in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk actief campagne en samen met andere universiteiten gebeurt dat ook in verschillende andere landen. Tot in Singapore toe”, zegt Peter De Meyer, woordvoerder van de UA.

Het merendeel van de buitenlandse studenten aan de UA is Nederlander. 1.701 in het totaal. “Nederlanders zijn altijd al flink vertegenwoordigd geweest aan onze universiteit. De geografische ligging van Antwerpen is daar niet vreemd aan. Mensen die in de grensprovincie Noord-Brabant wonen, zijn sneller in Antwerpen dan in Utrecht of Amsterdam”, legt De Meyer uit.

Een probleem is het toenemend aantal buitenlandse studenten op de UA niet. Tenzij misschien op de afdeling Diergeneeskunde. “Nederland kent onder meer voor deze richting een numerus clausus”, licht De Meyer toe. “Dat betekent dat veel Nederlandse studenten die in eigen land die opleiding niet kunnen volgen naar Antwerpen of Gent trekken. Het probleem is dat veel van deze studenten over te weinig voorkennis beschikken om de opleiding op een goede manier te volgen. Het gevolg is dat het niveau van het onderwijs dreigt te dalen en dat de uitval in deze richting vrij groot is.”

Voor andere richtingen geldt dat niet of veel minder. “We stellen vast dat de Nederlanders en andere buitenlanders aan onze universiteit het doorgaans niet beter of slechter doen dan de Vlaamse jongeren.”

Kostenplaatje

Onder meer de N-VA meent dat de aanhoudende groei van buitenlandse studenten voor een hogere kostprijs van het hoger onderwijs zorgt. Omdat het inschrijvingsgeld vrij laag ligt, betaalt de Vlaamse overheid per student nog een extra toelage aan de universiteiten en hogescholen. Die toelage is voor binnen- én buitenlandse studenten van toepassing.

Daarom pleit Vlaams Parlementslid Koen Daniëls (N-VA) ervoor om bij sommige studierichtingen drempels in te voeren. Voor de opleiding Diergeneeskunde is er vanaf volgend academiejaar al een niet-bindende toelatingsproef. Die zal er volgens Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) voor zorgen dat niet iedereen zomaar deze opleiding in Vlaanderen komt volgen.

“De financiering van het hoger onderwijs is inderdaad een zaak van de Vlaamse overheid. Wel stellen we vast dat veel buitenlandse studenten na hun opleiding permanent of voor langere tijd in Antwerpen blijven. Door hier te leven en te werken, betalen ze dus ook belastingen. En daarmee ook een deel van de kosten van hun opleiding”, aldus nog Peter De Meyer.