© BELGA

Olympische Spelen zijn ver weg voor 3X3 Belgian Lions na dramatische dag in kwalificatietoernooi: “Dit zagen we niet aankomen”

Debrecen -

De kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs hangt voor de 3X3 Lions na een tweede opeenvolgende nederlaag op het olympisch kwalificatietoernooi in het Hongaarse Debrecen aan een zijden draadje. De Lions hebben zaterdag slechts een waterkansje. “Dit zagen we niet aankomen,” zei bondscoach Christopher Pegg.

Patrick Ceulemans in Debrecen

Slechts twee uurtjes na de opdoffer en het nipte verlies tegen Japan (FIBA 14) moesten de Belgian Lions (FIBA 9) op het olympisch kwalificatietoernooi in het Hongaarse Debrecen weer het 3X3 court op. Tegen het fysiek sterke Mongolië (FIBA 7) lag nieuwe en een zware clash in de lijn der verwachtingen. De Belgen begonnen fris en dartel aan de partij en liepen met “tweepunters” van Dennis Donkor en Thibaut Vervoort snel weg naar een maximale 4-11 bonus. De Lions zaten op rozen richting winst en een goede uitgangspositie in poule D richting de kwartfinale. “Op dat moment vergeten we eventjes door te duwen. We zoeken misschien iets te veel de tweepunters op. Oké, in begin van de partij vielen onze shots binnen, maar op een cruciaal moment lukte het eventjes niet meer. We moesten meer inside gaan. Achteraf is het echter allemaal makkelijk praten,” zuchtte Bryan De Valck.

De Belgian Lions viel compleet stil en een hongerig Mongolië rook bloed. Met eerst een remonte (13-14) en dan de overname (17-15) zat het Aziatisch team plotseling op rozen. “Zij waren gretig en wij acteerden op dat moment te statisch. In 3X3 gaat het dan snel en we konden een 21-17 nederlaag jammer genoeg niet meer vermijden. Dit komt enorm hard binnen. De ontgoocheling overheerst, maar gelukkig moeten we de knop snel omdraaien. Morgen (zaterdag) spelen we alles of niets. Oké we hebben het niet meer in de eigen hand maar gaan vol voor winst tegen Polen (FIBA 18) . Lukken we in die opdracht moeten we hopen dat Mongolië gaat voor 3 op 3 en groepswinst en dus winst van Japan. Als dat scenario zich voltrekt wordt het rekenen, kunnen we ons nog kwalificeren voor de kwartfinale van zondag en mogen we blijven hopen op Parijs,” aldus nog Bryan De Valck.

© BELGA

Wie het klassement in groep D bekijkt, beseft dat de Belgian Lions zaterdag enerzijds best met een groot verschil winnen van Polen en anderzijds moeten hopen dat Japan met zware cijfers onderuit gaat tegen Mongolië. Japan telt immers vijf punten meer dan de Belgen.

Ook bondscoach Christopher Pegg was van slag. “We hadden vorige week in Servië op alle facetten een prima stage achter de rug. De sfeer en de automatismen zaten goed en we hadden veel vertrouwen om het toernooi goed aan te vatten. Neen, dit zagen we echt niet aankomen. Vanavond met de staf ons viertal vooral mentaal oplappen is nu de insteek.”

Van de vier groepen van vier is de top-2 geplaatst voor de kwartfinales. Op het laatste 3X3 olympisch kwalificatietoernooi in het Hongaarse Debrecen is slechts de top-3 geplaatst voor de Olympische Spelen in Parijs (26 juli-11 augustus). Een tweede opeenvolgende olympische kwalificatie is voor de 3X3 Belgian Lions echter ver weg. Of voltrekt zich dit weekend in het Hongaarse Debrecen alsnog een Belgisch basketbalmirakel?

Uitslagen poule D: België-Japan 19-21; België-Mongolië 17-21

Programma zaterdag poule D: 19.20 België-Polen; 18u45 Japan-Mongolië

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer