Na solidariteit, spontane inzamelactie en zware strijd is kleine Sacha overleden

© YCS

Jarenlang heeft de kleine Sacha uit Molenbeek gevochten tegen een verschrikkelijke ziekte. Onlangs kon zijn familie nog een enorme som geld inzamelen om hun zoontje een peperdure operatie in de VS te laten ondergaan, waarna ze met veel hoop naar de Verenigde Staten. Nu is het 10-jarige jongetje echter overleden.

mrra

Al van kinds af aan heeft Sache een zware levensweg moeten afleggen. Hij was amper een jaar oud, toen bleek dat hij een zeldzame ziekte had: lymfangiomatose. Dat komt erop neer dat de lymfevaten misvormd zijn, maar normaal gezien zouden zij moeten zorgen voor een goeie vochtbalans in weefsel en organen. Het lymfestelsel verwijdert ook afvalstoffen en bestrijdt ­infecties. Maar in uitzonderlijke gevallen groeien de ­vaten te veel en te snel. Soms gaan ze lekken. Het resultaat is dat zich vocht opstapelt, bijvoorbeeld in de longen. Hoe meer plaats dat vocht inneemt, hoe minder plaats er overblijft voor zuurstof. En dat maakt het heel moeilijk voor Sacha om te leven.

Gigantische inzamelactie

Wanhopig zocht Sacha zijn familie jarenlang naar een oplossing. Begin dit jaar beseften ze dat hun enige optie een peperdure operatie zou zijn in de VS. Niet simpel, want daarvoor hadden ze maar liefst 430.000 euro nodig. Onhaalbaar, dachten ze, maar het tegendeel bleek waar toen het verhaal van de jongen zich als een lopend vuurtje verspreidde.

Een prachtig voorbeeld van solidariteit vulde de harten en de straten van Molenbeek en België. In amper twee weken tijd lukte het de ouders om maar liefst 200.000 euro bij elkaar te krijgen dankzij talloze donaties. De rest werd bijgepast door de Belgische overheid. Met volle moed vertrokken ze naar Amerika. “Op avontuur”, zei het ventje, die er heel erg naar uitkeek.

Omringd door familie

75 dagen lang vocht hij voor een oplossing in de Verenigde Staten. Alles leek goed te komen, want de behandelingen sloegen aan. Zijn familie bereidde zich voor om Sacha opnieuw naar huis te brengen, naar België, naar familie en vrienden. Maar toch mocht het niet baten. De kleine Sacha is het voorbije weekend omringd door familie gestorven in het gespecialiseerde ziekenhuis in Philadelphia.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen