© Wim Kempenaers

Obbi Oulare eist 300.000 euro van Hasseltse ex-makelaar na floptransfer naar Watford: “Niemand zat op hem te wachten”

Hasselt -

Obbi Oulare (28) eist ruim 300.000 euro van zijn vorige makelaar. De voetballer claimt dat de man en zijn vennootschap onterecht commissies inden. “Een klassiek verhaal van een beloftevolle voetballer die in de portefeuille van een makelaar zit. Dat mag u letterlijk interpreteren.”

Geert Houben

Noch de makelaar, noch de voetballer daagden maandag in persoon op in de rechtbank in Hasselt. Wel lieten ze zich vertegenwoordigen door hun advocaten. De zaak gaat terug naar de periode 2013-2015 of wanneer de zoon van Souleymane Oulare 17, 18 jaar is. Bij Club Brugge gooit de tienerspits hoge ogen. Op zijn achttiende speelt hij dertig matchen en vindt hij zeven keer de weg naar doel. Europa lonkt.

De ogen van zijn Hasseltse makelaar, een voormalige ploegmakker van Souleymane Oulare, en zijn in Luxemburg gevestigde vennootschap fonkelen. Er zit een goudhaantje in de portefeuille. “Dat mag u letterlijk nemen. Dit is een klassiek verhaal van een makelaar die tracht zo veel mogelijk geld te verdienen aan een jonge voetballer”, zucht advocaat Pieter Helsen, die Obbi Oulare bijstaat.

Transfersom

De voorbereiding in de zomer van 2015 verloopt dramatisch. Toenmalige Clubtrainer Michel Preud’Homme noemt de Champions League-kwalificatiematch tegen Manchester United zelfs catastrofaal. De spits wil weg. Al helemaal als Brugge met Leandro Pereira en Jelle Vossen twee nieuwe spitsen aantrekt. Ook het geduld van Club is op. Schalke 04 lonkt. Maar uiteindelijk weet de veelbesproken Mogi Bayat, Oulare naar Watford te lokken.

Obbi Oulare bij Watford.© Patrick Hattori

Bayat handelt namens Watford en de Hasseltse manager van Obbi werkt graag mee om de transfer van 8 miljoen euro te realiseren. “Het was niet zijn droomclub. Oulare wist ook niet veel van Watford. Het omgekeerde was eveneens waar. De Watford-trainer had nog nooit van Oulare gehoord. Toch komt het tot een transfer of het begin van een neerwaartse spiraal voor Oulare. Hij kwam bij een club terecht waar niemand op hem zat te wachten”, schetste Pieter Helsen.

Inbreuken

Waar het maandag in de Hasseltse rechtbank om te doen was, zijn commissieovereenkomsten volgens de kant van Oulare of betalingen voor begeleiding volgens de makelaar. “Verdoken vergoedingen”, aldus Helsen. De voetballer zou zelf niet geweten hebben dat er sprake van was. “Oorspronkelijk kreeg zijn makelaar bij Brugge 5% van de inkomsten. Na een verbeterd contract liep dat op tot 10%. Waarvoor? Niet voor arbeidsbemiddeling wat wettelijk niet kan voor een minderjarige, maar wel voor zogenaamde gepresteerde diensten. Wij betwisten dat er sprake is van begeleiding.”

Helsen eist nu ruim 300.000 euro voor de voetballer die momenteel bij Lierse Kempenszone in 1B speelt. Geld dat Watford aan Brugge betaald heeft die het vervolgens zouden gebruiken om de al dan niet vermeende managersbegeleiding voor Oulare te betalen. De arbeidsauditeur gaf maandag het kamp Oulare gelijk en sprak over een gebrek aan transparantie. Tot een concrete strafvordering kwam het niet. Wel volgde er een grondige bespreking over inbreuken op het decreet inzake arbeidsbemiddeling. “Ik vraag u om de makelaar en zijn vennootschap voor inbreuken hierop te veroordelen”, richtte de auditeur zich tot de rechter. Dit kan mogelijk uitmonden in een boete.

Vrijspraak

Advocaten Renaud Vercaemst en Benjamin Gillard gingen resoluut voor de vrijspraak van de manager en zijn vennootschap. Ze claimden dat Oulare wel degelijk begeleiding kreeg of veel meer dan enkel hulp bij het afsluiten van zijn contracten. “Zelfs tot in Engeland kreeg hij onder meer psychologische bijstand van zijn makelaar. Wat gebeurt er in Engeland? Hij valt opnieuw in een dip, heeft geen discipline en geen motivatie. Waarna het eerder met hem uitvoerig besproken contract verbroken wordt. Als de makelaar dan zijn laatste factuur naar Oulare verstuurt, wijzigt hij zijn verhaal en is er van hem geen sprake meer van begeleiding.” Een verhaal dat alle partijen nu in de rechtbank brengt en nog opnieuw zal brengen.

De makelaar, die intussen een andere job in de voetbalwereld uitoefent, eist via het Belgische Arbitragehof voor de Sport op zijn beurt nog 500.000 euro van Oulare voor niet betaalde dienstverlening. “Hij heeft nog geen cent gekregen.” Vonnis op 3 juni.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer