De UA is ook nog op zoek naar foto's zoals deze van de kermis in vroegere tijden.
Foto: Pierre Taillefer

Universiteit Antwerpen toont kermis van meer dan 100 jaar geleden tijdens openingsweekend Sinksenfoor

De Universiteit Antwerpen zorgt voor een extra attractie op de Sinksenfoor in Antwerpen vandaag en morgen: ze laat zien hoe een kermis er meer dan 100 jaar geleden uitzag. Toen was een foor ook een plek om bij te leren over nieuwe technologieën. Wie nog oude foto's of postkaarten heeft, kan meedoen aan een burgeronderzoek.

Vandaag en morgen staan er ook wetenschappers van de Universiteit Antwerpen op de Sinksenfoor op Spoor Oost in Borgerhout. Ze laten je zien hoe de kermis er meer dan 100 jaar geleden uitzag. Zo doen ze de Sinksenfoor van vandaag een beetje lijken op de kermissen van toen. Want toen kon je er ook wetenschappers tegen het lijf lopen.

"Wij zijn een team geschiedkundigen en we doen onderzoek naar de kermis in Noord-West-Europa", vertelt Bart Moens op Radio2. "Er zijn best veel gelijkenissen tussen de kermis van vroeger en nu. Vanaf de 19e eeuw waren er al mechanische attracties, zoals carrousels op stoom of schietkramen. Maar er zijn dus ook belangrijke verschillen. Zo was de kermis van 100 tot 150 jaar geleden niet alleen een plek om plezier te maken. Het publiek kon er ook bijleren over wetenschappelijke bevindingen of de laatste nieuwe technologieën."

Verre landen en wassen beelden

Het ging dan over geneeskunde, aardrijkskunde, geschiedenis en technologieën zoals röntgenstraling. "Presentatoren van shows stelden ook nieuwigheden voor. In panorama's kon je afbeeldingen bekijken van verre landen. Er waren ook anatomische musea. Met wassen beelden toonden ze daar hoe het menselijk lichaam werkt." 

De kermis bracht onder meer de cinema naar een breed publiek.
Foto: P.C. Knocke

Een groot deel van de bevolking had geen toegang tot informatie. De kermis had dus ook een belangrijke maatschappelijke functie.

Bart Moens, Universiteit Antwerpen

Die wetenschappelijke attracties lokten ook best veel volk. "Zeker op het einde van de 19e eeuw, tegen de 20e eeuw, zien we dat het de grote attracties zijn. Die kregen ook een centrale plek op de kermis. Een groot deel van de bevolking had toen ook geen toegang tot dergelijke informatie. De kermis had dus ook een belangrijke maatschappelijke functie."

Het team van de UA op de Sinksenfoor.
Foto: Universiteit Antwerpen

Oude postkaarten of foto's gezocht

Nu kan jij de onderzoekers ook helpen bij te leren. Als je zelf nog oude postkaarten of foto's hebt van de kermis, of die graag gaat opzoeken in archieven of oude fotocollecties, kan je meedoen aan het burgeronderzoek 'Kiekjes van de Kermis' op de website iedereenwetenschapper.be.

Ze zijn vooral op zoek naar beelden van de periode tussen 1850 en 1914. Maar ook recentere foto's zijn welkom. De onderzoekers staan vandaag en morgen van 14 tot 18 uur op de Sinksenfoor.

'Kiekjes op de kermis' maakt deel uit van het Europees onderzoeksproject 'Science at the fair'.

Meest gelezen