Direct naar artikelinhoud
Opinie

Straks komt het nog helemaal goed met Luik

Alain Gerlache.Beeld kos

Alain Gerlache is zelfstandig journalist voor onder meer de RTBF en opiniemaker voor De Morgen.

Dinsdagochtend luisterde ik niet alleen als journalist maar ook als nieuwe Luikenaar naar Willy Demeyer, de PS-burgemeester van Luik, op de RTBF-radio. Na een relatie van 20 jaar vonden mijn partner en ik dat het tijd werd om echt samen te wonen en ben ik naar zijn stad verhuisd. Van Waals-Brabant naar Luik, het is een hele verandering. Soms word je eraan herinnerd dat je een echte Luikenaar bent als je in Luik geboren en getogen bent. Maar ik ben nu althans een bevoorrechte waarnemer.

Ik was dus dubbel geïnteresseerd toen Demeyer bevestigde dat Alibaba, de Chinese reus van de e-commerce, zijn eerste Europese hub in Luik zal vestigen. Uitstekend nieuws voor de economie en de werkgelegenheid in Luik en in Wallonië. 

Premier Charles Michel (MR) vond dat ook. In Luik zijn de socialisten en de liberalen het roerend met elkaar eens – Willy Demeyer was trouwens op de radio uitgenodigd om over de nieuwe coalitie van PS en MR te praten die de stad voortaan zal besturen, want de liberalen doen weer mee. De leider van de Luikse socialisten had zelfs een bedankje over voor de hulp van de regionale en de federale regering, twee machtsniveaus waar de PS in de oppositie zit.

Levende krachten

Achter de schermen is er natuurlijk maandenlang onderhandeld en zijn er voordelen beloofd die de balans hebben doen doorslaan. Maar toch bestaan er ook objectieve redenen voor de keuze van Alibaba. Luik heeft een van de twee regionale luchthavens en is gespecialiseerd in het vrachtvervoer, terwijl Charleroi zich op de passagiers toespitst. Bovendien beschikt de Luikse metropool over een uitgebreid multimodaal netwerk, op een kruispunt van autowegen naar Duitsland, Nederland en Vlaanderen, en met verbindingen over het water met Antwerpen en de Nederlandse havens.

Waarschijnlijk is dat de grootste Luikse paradox. Wat de stad en haar regio sterk maakt, is ook de bron van problemen

Men verwacht nu dat andere Chinese logistieke bedrijven zullen volgen, tot groot ongenoegen van de omwonenden van de luchthaven en van wie zich zorgen maakt over de groeiende rol van China in de Waalse economie en zich afvraagt waar de 40 rovers verstopt zitten. Wat niet belet dat de komst van Alibaba een succes is voor de ontwikkelingsstrategie in de logistiek waar ‘les forces vives liégeoises’ al jaren voor ijveren.

Die Luikse levende krachten zijn een heus begrip in de stad. Het is een uitdrukking die je altijd weer hoort in de context van het leven en de toekomst van Luik, de metropool en de provincie. Een mysterieus begrip, maar soms werkt het. ‘Luikse levende krachten’ staat voor een netwerk uit alle hoeken van het economische en sociale leven, van bedrijfsleiders tot vakbondsmensen en politici. Ze ontmoeten elkaar zowat overal – en niet alleen in de loges van het Grootoosten of van Standard.

In Luik, dat mag geweten zijn, hebben ze sterke overtuigingen en zijn ze niet bang voor de confrontatie. Ze zijn Walen, maar eerst en vooral Luikenaren! Als het hogere belang van het oude prinsbisdom, dat met de Franse Revolutie verdween maar in de geesten blijft leven, op het spel staat, vervagen alle verschillen. Met successen, zoals nu, met mislukkingen en ook met uitschuivers.

Schone lei

Een van die mislukkingen was het bijna-faillissement van de stad op het eind van de jaren 80, waarvan alle Walen de factuur mede moesten betalen – in Luik worden ze daar niet graag aan herinnerd. 

Een van de uitschuivers is de verstrengeling van belangen en functies, die onder meer in het Publifin-schandaal aan het licht is gekomen. Publifin zal trouwens van naam veranderen en Enodia gaan heten. Een manier om met een schone lei te beginnen, hoewel de beloofde veranderingen nog lang geen feit zijn.

Waarschijnlijk is dat de grootste Luikse paradox. Wat de stad en haar regio sterk maakt, is ook de bron van problemen. Maar met zijn erfgoed, zijn culturele leven, zijn vernieuwde musea en economisch dynamisme komt Luik er stukje bij beetje weer bovenop. Een nieuwe generatie met een nieuwe mentaliteit, minder chauvinistisch en meer open voor de wereld, doet haar intrede. De Chinezen zijn nu welkom. Zelfs Walen uit het welgestelde Waals-Brabant zijn dat.