Direct naar artikelinhoud
Recensie

Ook voor niet-fans: hoe vier pubers Coldplay werden

Ook voor niet-fans: hoe vier pubers Coldplay werden
Beeld EPA

Twintig jaar geleden stond Coldplay voor het eerst op een podium. Chris Martin sprak het publiek toen profetische woorden toe: “It’s lucky you came to see us now, before we get Bon Jovi massive.” Het is een van de opmerkelijkste passages uit de documentaire A Head Full of Dreams, die woensdag eenmalig op het grote scherm te zien is.

“Ik ga jullie carrière in beeld brengen. Wie weet komt het ooit van pas”, moet Mat Whitecross gedacht hebben. Het was 1998 en hij deelde de schoolbanken met een kwartet dat twee jaar later zou doorbreken onder de naam Coldplay. In A Head Full of Dreams toont de Britse filmmaker – die eerder al een documentaire draaide over Oasis – hoe vier pubers popsterren werden.

Chris Martin wist in juni 1998 al welke toekomst hij tegemoet ging. Ettelijke minuten voor een optreden op een eindejaarsbal grijnst hij naar de camera van Mat Whitecross: Binnen vier jaar zijn wij absolutely huge.” Hij loog niet: exact vier jaar na zijn voorspelling schitterde de naam Coldplay bovenaan de affiche van Glastonbury.

Het zijn krakkemikkige video’s en aanstekelijk arrogante quotes die deze documentaire overeind houden

Het zijn zulke krakkemikkige video’s en aanstekelijk arrogante quotes die A Head Full of Dreams overeind houden. Mat Whitecross gidst de fans met niet eerder vertoonde beelden door de beginjaren van Coldplay. Hij was erbij toen de band in de slaapkamer van gitarist Jonny Buckland zijn eerste songs schreef, bracht in beeld hoe Chris Martin al lacherig het carrièreplan van Coldplay uittekende en filmde de allereerste show van de groep, toen nog onder de naam Starfish.

Rollercoaster

De eerste drie kwartier van de documentaire heeft A Head Full of Dreams alles dat een boeiende biopic nodig heeft: emotie, humor en schwung. Je plant je als kijker neer in de passagiersstoel, terwijl de vier bandleden en voormalig manager Phil Harvey beurtelings het stuur overnemen. Het is geen onemanshow geworden maar een familieportret, en dat juichen wij toe.

Filmmaker Whitecross beschikt vooral over beelden en verhalen uit de periode voor, rond en de jaren na de release van debuutplaat Parachutes. Coldplay was nog zoekende: Chris Martin gooide drummer Will Champion overboord om hem daarna opnieuw aan boord te hijsen, de band zag na zijn tweede album A Rush of Blood to the Head zijn manager vertrekken en kampte vervolgens met schrijfproblemen. Coldplay zat in een rollercoaster, Whitecross daarentegen zat in de dankbare positie om alles vast te leggen.

Filmmaker Whitecross beschikt vooral over beelden en verhalen uit de periode voor, rond en na de release van debuutplaat ‘Parachutes’

Naarmate het succes van de groep groeit, wordt het moeilijker om de aandacht bij A Head Full of Dreams te houden. Er wordt nogal vluchtig over cruciale momenten heen gegaan: de vier laatste albums van de popgroep komen amper ter sprake, en er wordt bijna met geen woord gerept over de interne strubbelingen ten tijde van X&Y en de breuk tussen Chris Martin en Gwyneth Paltrow. Whitecross fietst het laatste halfuur te snel door de carrière van Coldplay.

En toch zouden we A Head Full of Dreams willen aanraden, in het bijzonder voor de uitstekende eerste 45 minuten. Ook aan de niet-fans: de beginjaren van Coldplay waren zo charmant en hartverwarmend dat ook zij overstag zullen gaan.

A Head Full of Dreams is op woensdag 14/11 te zien in Kinepolis.