COMMENTAAR. Het Brexit-monster: al eerder gezien, maar geen bewijs van bestaan

Een cruciale dag is het alweer voor de EU en vooral ook Groot-Brittannië. Gisteravond bleek er toch zoiets te bestaan als een ontwerpakkoord over de Brexit, waarin de technische onderhandelaars elkaars belangen konden vinden. Een Brexit-akkoord heeft wat van het monster van Loch Ness. Er is al eerder gemeld dat het gezien is, maar een bewijs van het bestaan ervan kwam er niet. Er waren vooral signalen dat het water zelfs na al die tijd van onderhandelen nog behoorlijk diep en troebel is.

Peter Mijlemans

Meer dan een vage schim van een echt akkoord is er ook nog niet. Punten en komma’s ontbreken, temperden Europese onderhandelaars de Britse meldingen. Wat duidelijk is, is dat de Britse premier May vandaag een crisisvergadering houdt met haar regering. Om het voorakkoord goed te keuren. Waarvan Europa de contouren heeft geschetst, en waarnaar de Britten zich zullen moeten schikken.

Als er niet dringend knopen worden doorgehakt, is een kans op een deal voor May verloren. Het technisch ontwerpakkoord moet haar ministers kleur doen bekennen. De verdeeldheid in de regering is groot, de kritiek op haar onderhandelingen vaak scherp. Het eindspel, zoals ze dat zelf heeft genoemd, is begonnen. Ofwel gaat haar koppige regering mee, ofwel stopt het vandaag. Zelfs dat is maar een eerste stap. Als alles goed gaat, moet ze de deal nog door het parlement krijgen, waar de kaarten nog slechter liggen. Vooral door haar gedoogpartner van haar minderheidsregering, de Noord-Ierse Unionisten. Een partij uit een regio die een splinter is op de Europese landkaart.

Honderd jaar na het einde van een oorlog die Europa verscheurde, verdelen politici die patriottisme verwarren met nationale trots, opnieuw Europa. Dat hebben de Brexiteers al gedaan met hun valse retoriek die mee tot de keuze voor een scheiding leidde. Dat herhaalden ze gisteren met het proberen te torpederen van dit mogelijke akkoord, nog voor ze de details kennen. Oorlog zal er dit keer niet van komen. Een economisch bloedbad in Europa en Groot-Brittannië mogelijk wel. Waar in Washington, Beijing en Moskou op gefeest zal worden. Op dat monster dat gecreëerd is door de Britten, en dat stilaan op dat van Frankenstein lijkt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer