Direct naar artikelinhoud
Interview

"Zonder woorden, zo acteer ik het liefst": gaat Glenn Close op haar 71ste dan toch een Oscar winnen?

Glenn Close en Jonathan Pryce als het echtpaar Castleman.Beeld Graeme Hunter Pictures

In The Wife gaat haar man met een Nobelprijs aan de haal terwijl zij in de schaduw blijft staan. Maar in het echte leven zal het Glenn Close zelf zijn die geroemd wordt voor haar genuanceerde acteerprestatie. Wint deze ongekroonde koningin op haar 71ste eindelijk een Oscar?

Een auditie heeft ze niet moeten doen voor de rol, verklapt ze ons meteen. “En maar goed ook, want ik ben daar heel slecht in.” Glenn Close (71) draait al meer dan drie decennia mee aan de top: nu nog aan een auditie onderworpen worden, zou haast een belediging zijn.

Al lijkt ze op het eerste gezicht een weinig evidente keuze voor de rol van Joan Castleman in The Wife. We kennen Close als de agressieve stalkster uit Fatal Attraction, de manipulatieve markiezin uit Dangerous Liaisons, en natuurlijk de wrede Cruella de Vil uit 101 Dalmatiërs. Pittige, vaak gemene rollen die niet passen in het plaatje van de gedweeë vrouw.

Dat is wel even anders in The Wife – of zo lijkt het aanvankelijk toch. Joan is de echtgenote van de gevierde auteur Joseph Castleman, die net vernomen heeft dat hij de Nobelprijs voor Literatuur krijgt. Op de uitreiking in Stockholm zit Joan, die lang geleden haar eigen creatieve ambities opborg om haar man te laten excelleren, zichtbaar met iets in haar maag. Er komen oude geheimen naar boven, en we zien hoe Joan met haar tegenstrijdige emoties vecht. 

‘Een echt goede scène is voor mij een scène waarin je niets hoeft te zeggen’
Glenn Close

Die innerlijke strijd brengt Close over met niet meer dan een paar bijzonder intense blikken. “Dat was een enorme uitdaging”, vertelt ze, “maar acteren zonder woorden is misschien wel wat ik het liefst doe. Een écht goede scène is voor mij een scène waarin je niets hoeft te zeggen.”

Vrouw in een mannenwereld

In het echte leven zegt Glenn Close wel waar het op staat. In tegenstelling tot heel wat andere Hollywoodsterren, die liever op veilig spelen, mengt Close zich graag en vaak in het maatschappelijke debat. Zo passeerde ze enkele jaren geleden in het Witte Huis om een pleidooi voor betere psychische zorg te houden, is ze een hevige tegenstander van president Trump, en vocht ze onder meer voor het homohuwelijk en het recht op abortus. 

Ook de machtsverhoudingen tussen man en vrouw staan, lang voordat er sprake was van #MeToo en Time’s Up, hoog op haar prioriteitenlijstje. “Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in hoe vrouwen overleven in een mannenwereld. Kijk naar Albert Nobbs.” In die film speelt Close een vrouw die als man door het leven gaat om sterker te staan in het Ierland van de 19de eeuw. 

‘Veel mannen hebben het nog altijd heel moeilijk om een vrouw te steunen die succesvoller is dan zijzelf’
Glenn Close

Voor Close gaat The Wife dan ook over meer dan Joan en Joseph. Hun relatie staat symbool voor de traditionele rollenverdeling tussen man en vrouw. “Toen Joan en Joseph jong waren, in de jaren 50, was het gewoon zo dat de man ging werken, terwijl de vrouw thuisbleef om de kinderen op te voeden. Die situatie is vandaag gelukkig iets beter. Maar wat nog steeds niet veranderd is, denk ik, is dat veel mannen het nog altijd heel moeilijk hebben om een vrouw te steunen die succesvoller is dan zijzelf.” Of haar drie ex-mannen het er dan moeilijk mee hadden om in de schaduw van grande dame Glenn Close te staan? “Tja, dat is altijd het gevaar”, antwoordt ze mysterieus.

Lees hier onze recensie van The Wife: ‘Glenn Close in close-up is spectaculair’.

Seksualiteit op leeftijd

Close heeft een Oscarrecord op haar naam staan – maar wel eentje dat zuur smaakt: ze is de actrice die het meeste nominaties verzamelde (zes), zonder ooit effectief een beeldje te winnen. Kan The Wife daar verandering in brengen? Als Close weet af te rekenen met een zekere L. Gaga, is dat best mogelijk. Zeker omdat er sinds Charlotte Ramplings Oscarnominatie voor 45 Years meer waardering lijkt te zijn voor films die het liefdesleven van mensen op leeftijd verkennen. “Zeer terecht”, vindt Close. “Het is niet omdat je lichaam minder aantrekkelijk wordt, dat daarom ook je geest, of zelfs je seksualiteit minder interessant wordt. Voor mij blijft dat allemaal even scherp en hevig.”

‘Het is niet omdat je lichaam minder aantrekkelijk wordt, dat ook je geest of zelfs seksualiteit minder interessant is’
Glenn Close

Meer zelfs, op haar 71ste voelt Close zich klaar om een nieuwe weg in te slaan. “Ik zou graag meer schrijven. Ik werkte mee aan het scenario van Albert Nobbs, en dat beviel me zeer. Maar voorlopig blijft het moeilijk om als actrice te werken en tegelijk tijd te maken voor het schrijven. Ik wil er de komende jaren alleszins meer op focussen. Misschien moet ik maar eens een jaar niet acteren. Een vriendin van me zei onlangs: ‘Jij hebt nog altijd niet gepiekt’. Dus ik heb nog werk voor de boeg.” (lacht)

Hoe oud ze zich in haar hoofd voelt, willen we nog weten. “Mijn moeder zegt dat ze zich altijd 18 is blijven voelen. Ik zou zelf eerder 21 zeggen. (lacht) Soms zie ik mezelf weerspiegeld in een winkelvitrine, en denk ik: ‘Wie is die vrouw met dat grijze haar? Oh my God, dat ben ik!’ (bulderlacht)”

The Wife speelt vanaf 14/11 in de bioscoop.