Direct naar artikelinhoud
staatsveiligheid

Staatsveiligheid blijft worstelen met personeelstekort ondanks historisch hoog budget van 57 miljoen euro

Jaak Raes, de topman van de Staatsveiligheid. Beeld Photo News

Dat Staatsveiligheid onderbezet is, is een oud zeer. Ondanks een forse investering in het werkingsbudget en nieuwe aanwervingen blijft het problematisch. De verse rekruten vervangen vooral de mensen die vertrokken zijn.

De Staatsveiligheid vroeg en kreeg versterking. Tussen begin 2016 en begin 2018 werden 140 nieuwe medewerkers aangeworven. Netto betekent dit evenwel slechts 30 extra voltijdse equivalenten, meldt Le Soir. Want een pak nieuwe rekruten diende om vertrekkend personeel op te vangen.

Na de aanslagen van 22 maart 2016 beloofde de regering om de Staatsveiligheid te versterken. Jaak Raes, die in 2014 aantrad als topman, had in de aanslagencommissie een verdubbeling van het personeelsbestand en een verdrievoudiging van het budget gevraagd, om alle wettelijke opdrachten te kunnen uitvoeren die aan de inlichtingendienst waren toevertrouwd.

‘Het gaat traag maar gestaag, en we blijven verder aanwerven’
Kabinet Koen Geens (CD&V)Minister van Justitie

Er zijn veel middelen geïnvesteerd in contraterrorisme, maar daar komen andere fenomenen bij, zoals identitaire antimigratiebewegingen. Ook in de rest van Europa verschijnt het extreemrechts geweld steeds meer op de radar, en dat moet worden gemonitord. Dit voorjaar kende de regering een historisch hoog budget van 57 miljoen euro toe. “Er is onder meer veel geïnvesteerd in ICT”, zegt men bij Staatsveiligheid. Toch is het personeelsbestand voorlopig niet genoeg gevolgd.

Dat bevestigt het kabinet van justitieminister Koen Geens (CD&V). “Het gaat traag maar gestaag, en we blijven verder aanwerven”, zegt de woordvoerder. “In totaal zijn er zo’n 12 procent meer mensen aangetrokken, dat is niet weinig. Maar het is nog te weinig.” Justitie wijst erop dat het budget van Staatsveiligheid is opgetrokken, en er ruimte werd gemaakt voor aanwervingen.

Veiligheidsscreening

Toch blijft de balans mager. “De aanwervingen zijn ook niet vanzelfsprekend”, klinkt het bij de Staatsveiligheid. Het is het selectiebureau van de overheid Selor dat de examens afneemt. Nadat de kandidaten zijn geslaagd, moeten ze daarna door een veiligheidsscreening. Pas daarna kunnen ze aan hun opleiding beginnen, die enkele maanden tot meer dan een jaar in beslag neemt. Er zouden momenteel “een aantal kandidaten” in de pijplijn zitten. “Idealiter streven we naar een soort continue aanwerving.”

Staatsveiligheid telt nu 627 werknemers, voltijds equivalent (cijfers januari 2018). Dat er van de 140 nieuwe aanwervingen vandaag netto maar zo'n dertig overblijven, moet binnen de context worden gezien, zegt de woordvoerster van de Staatsveiligheid. Zo is de afdeling ‘close protection’ (die vips beschermt) overgeheveld naar de federale politie. Dat verlicht de werkzaamheden van de Staatsveiligheid, maar zo vertrokken ook zo’n 48 mensen van de veiligheidsdienst. Anderen gingen met pensioen en werden door de nieuwe instroom vervangen.

Volgens de vakbond vertrokken analisten omdat ze elders beter worden betaald

Tot slot vertrokken er een aantal analisten. Naar verluidt omdat ze elders beter betaald worden, zegt de vakbond. Momenteel is er een verschil tussen het statuut van staatsagent die de analisten kregen, en de inspecteurs die van externe diensten afhangen. “De statuten zijn anders en daarom zijn de weddeschalen anders”, klaagt de vakbond. “Zoals in elke organisatie zijn er mensen die vertrekken, maar het gaat niet om een grote uitstroom”, weerlegt de woordvoerder. Dat er een discussie leeft rond statuten en barema’s, waardoor er mensen vertrekken, is correct. “Dat debat is nu aan de gang”, klinkt het. “Naar één statuut gaan is niet eenvoudig, maar er wordt aan gewerkt.”