Direct naar artikelinhoud
Lezersbrieven

Lezers reageren: "Vermeersch pleit niet voor euthanasie maar voor zelfbeschikking"

Etienne Vermeersch.Beeld Eric de Mildt

Ook onze lezers krijgen het woord. We bundelen voor u enkele lezersbrieven.

Nazisme vs. jihadisme

De standpunten van Maarten Boudry zijn vaak interessant en ik ben het dikwijls met hem eens. Deze keer kan ik hem niet volgen. Volgens mij is het onzinnig een vergelijking te willen maken over het al dan niet gevaarlijker of gruwelijker zijn tussen nazisme en jihadisme. De vraag is onzinnig omdat ze niet te beantwoorden is, ook niet wetenschappelijk. Het volstaat de afkeer van het jihadisme te onderstrepen door vast te stellen dat het een vorm van religieus fascisme is. Ik beschuldig Boudry niet van negationisme, maar als hij niet helemaal overtuigd zou zijn van de gruwelen van het nazisme, dan kan hij een bezoek brengen aan Oradour-sur-Glane. Het Franse dorp werd in juni 1944 door nazi's uitgemoord waarbij bijna alle bewoners op gruwelijke wijze terechtgesteld werden. De restanten van het dorp zijn nog te bezoeken en er is ook een museum over deze gebeurtenissen.

Fons Mariën, Gent

Euthanasie

Ignaas Devisch verlaagt met zijn reactie op Etienne Vermeersch een waardevolle materie tot een persoonlijk "gekrakeel" en gaat voorbij aan de werkelijke waarden. De vrijheid van het individu is primordiaal, Etienne Vermeersch pleit niet voor euthanasie maar voor zelfbeschikking!

Roland Van der Linden, Lochristi

Jeroen Brouwersstraat

Moedig van burgemeester Marino Keulen van Lanaken dat hij de naam van de Cyriel Verschaevestraat wil veranderen. Verschaeve ging een eind verder dan diegenen die destijds via de Duitse bezetter op een dubieuze manier het lot van de Vlamingen wilden verbeteren. Verschaeve collaboreerde met de nazi's en werd na de oorlog dan ook ter dood veroordeeld.

Mag ik de burgemeester een tip geven?

In Lanaken woont sinds kort Jeroen Brouwers, volgens velen met stip de beste Nederlandstalige schrijver van het ogenblik. Weinig schrijvers hebben zich zo intensief als hij om Vlaanderen en de Nederlandse taal bekommerd. In Zutendaal, waar hij voorheen woonde, werd voor hem al eerder een monument opgericht in de nabijheid van zijn inmiddels gesloopte illegaal gebouwde boshuisje.

Zou het niet een goed idee zijn in Lanaken een straat naar de oude meester te noemen, of moet hij daar eerst voor sterven?

Aan welke straat ik denk? Aan de Cyriel Verschaevestraat.

Ben Opdenacker, Dilsen