Zestien vrouwen beschuldigen beroemde illusionist David Copperfield (67) van seksueel wangedrag, zelfs tijdens zijn shows

Zestien vrouwen beschuldigen de Amerikaanse illusionist David Copperfield (67) van seksueel wangedrag. Dat blijkt uit groot onderzoek van The guardian. Meer dan de helft van hen beweert nog minderjarig te zijn geweest toen het gebeurde. Copperfield ontkent alles.

Guy Stevens

De beschuldigingen van de vrouwen tegen de 67-jarige Copperfield overspannen een periode van eind jaren 1980 tot 2014. De 16 vrouwen zeggen daarin seksueel misbruikt te zijn door de illusionist, en meestal in een context die met zijn werk als gevierd entertainer te maken hebben. Zo zijn er drie vrouwen die beweren eerst gedrogeerd en vervolgens aangerand te zijn door de illusionist. Zo claimt Gillian (valse naam, nvdr) dat ze in 1993 na een show van de man iets met hem en een vriendin ging drinken, en het toen uit de hand liep. “Ik zou dit nooit aan iemand vertellen als ik niet honderd procent overtuigd was dat ik toen gedrogeerd ben”, vertelt ze aan de krant.

Vier van de vrouwen zeggen dan weer dat Copperfield hen tijdens een show betastte, of dat hij hen tijdens zijn show dwong om hem ongepast aan te raken. Drie van hen waren op dat moment nog tieners. Zo beweren familieleden van een toen 15-jarige vrouw dat ze in het publiek zaten en zagen dat hij haar borsten vastgreep. Er is ook de 38-jarige Fallon Thornton, die zegt dat Copperfield tijdens een optreden in januari 2014 in het MGM Grand Casino-hotel in Las Vegas in de borst had geknepen. Ze deed toen aangifte, zei ze, maar de politie nam het volgens haar niet serieus. Aan The guardian verklaarde de politie dat er “onvoldoende bewijs” was van wat de vrouw zei.

Niet eerste keer

Ook in het verleden is Copperfield al in opspraak gekomen. Zo kwam een van de vrouwen, Brittny Lewis, in 2018 al naar buiten met haar beschuldigingen. Het model beweerde dat hij haar in 1988, toen ze 17 jaar was, gedrogeerd en vervolgens seksueel misbruikt zou hebben. Dat gebeurde na een modellenwedstrijd waarin Copperfield een van de juryleden was. Toen de twee daarna iets gingen drinken, zou hij iets in haar drank gedaan hebben en zich vervolgens aan haar vergrepen hebben. “Wat die nacht gebeurd is, gebeurde in een waas”, verklaarde Brittney daarover. “Ik herinner me wel dat hij op me lag, me kuste en mijn kleren uitdeed. Toen ging het licht uit.”

Copperfield ontkent alle beschuldigingen. “De illusionist heeft zich nooit ongepast gedragen, laat staan met een minderjarige”, zeggen zijn advocaten. Zij noemen het niet alleen onwaar, maar ook volstrekt ongeloofwaardig en omschrijven hem als “vriendelijk, verlegen en respectvol tegen mannen en vrouwen”. “David is een grote aanhanger van de #MeToo-beweging”, klinkt het nog.

Volgens de meeste vrouwen hebben zij hun verhaal zo lang voor zich gehouden omdat ze vreesden dat er niets van zou komen omdat de man beroemd en machtig is. Pas na het begin van de #MeToo-beweging durfden zij te getuigen.

David Copperfield is ook een van de namen die werd genoemd in documenten die een Amerikaanse rechtbank begin dit jaar had vrijgegeven over mensen met banden met Jeffrey Epstein, de Amerikaanse financier. Die pleegde in 2019 zelfmoord terwijl hij in afwachting was van een proces waarin hij terechtstond om seksueel misbruik.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER