Het Feestlokaal Vooruit wordt, als alles goed gaat, in 2027 de 3e UNESCO-werelderfgoedsite in Gent
Foto: Belga

Feestlokaal Vooruit in Gent kandidaat UNESCO-werelderfgoed

Vlaanderen investeert 25.000 euro in de kandidatuur van het Feestlokaal Vooruit als UNESCO-werelderfgoed. Uitbater VIERNULVIER dient de aanvraag in samen met volkshuizen uit Argentinië, Australië, Denemarken, Finland en het Verenigd Koninkrijk. Het Feestlokaal is in 1913 gebouwd en was er om cultuur betaalbaar te maken voor arbeiders. 

Eind 19e eeuw ontstonden er wereldwijd volkshuizen voor het gewone volk. In Gent is het Feestlokaal Vooruit opgericht voor de Wereldtentoonstelling in 1913. Het werd een ontmoetingsplek voor de socialistische beweging. 

De maatschappij was opgedeeld in zuilen. Mensen waren liberaal, katholiek of socialistisch. Ze bezochten plekken die bij die zuil hoorden. Er waren aparte cinema’s, sportclubs, danszalen… Het Feestlokaal past in dat rijtje. 

Na de Tweede Wereldoorlog brokkelden de zuilen af en raakte ook de Vooruit verloederd. In de jaren 80 werd het omgevormd tot een kunstencentrum, het gebouw werd in 1983 erkend als monument.

"Feestlokaal is Gents icoon"

De huidige uitbater VIERNULVIER wil nu ook een erkenning als werelderfgoed. De kandidatuur wordt eind dit jaar ingediend. Vlaanderen voorziet geld om bijkomend historisch onderzoek te doen om de aanvraag te ondersteunen. 

"De Vooruit is een Gents icoon. Het vertelt het verhaal van de industriële revolutie, de ongelijkheid en een groeiende welvaartstaat", zegt minister Matthias Diependaele (N-VA). De erkenning zou voor 2027 zijn.

Bekijk hier de 6 andere volkshuizen die meedoen aan de UNESCO-aanvraag:

150.000 euro om drempels weg te nemen

"Het opzet van de Vooruit toen en VIERNULVIER nu is drempels weg te nemen", stelt coördinator Franky Devos. Dat gebeurt door een aangepast betaalbeleid. Het centrum kan zo meer mensen bereiken. Het café deelt ook koffie en soep uit die klanten betalen voor mensen die het niet breed hebben. Vorig jaar ging het om 2.000 consumpties. De toegankelijkheid verhoogt ook letterlijk met aanpassingen aan het gebouw. 

Er zijn 2 nieuwe liften voor artiesten, sprekers en bezoekers met een beperking. Ze kunnen zelfstandiger het podium op, of de zaal in. Rolstoelgebruikers kunnen op verschillende plaatsen in de zaal een voorstelling bijwonen, waar dat vroeger enkel vooraan kon.  

Er is geluidsversterking voor slechthorenden, via een app kunnen bezoekers het zelf luider zetten. Mensen met een visuele beperking kunnen uitleg krijgen van een professionele verteller, simultaan met sommige voorstellingen. 

Vlaanderen, Gent en VIERNULVIER betaalden 150.000 euro voor de maatregelen. "We willen de infrastructuur op punt hebben tegen 2030, dan wil Gent de Europese Culturele hoofdstad worden", zegt schepen Sami Souguir (Open VLD). "Toegankelijkheid is voor dit bestuur een topprioriteit", beaamt schepen Astrid De Bruycker (Vooruit).   

Meest gelezen