De grootste nieuwigheid is dat je afval voortaan gewogen wordt. Het gewicht bepaalt de prijs en niet langer de hoeveelheid.© Gemeente Arendonk

Nieuw recyclagepark is beter voor je rug, minder voor je portemonnee: “Ja, het wordt duurder”

Arendonk -

Het nieuwe recyclagepark van Arendonk gaat woensdag open. Volgens het gemeentebestuur is het een ‘best of’ geworden van alle containerparken in de omliggende gemeenten. Een van de slimme vondsten is een verhoogd platform voor zwaar afval: goed voor je rug en armspieren.

Eddy Meulemans

Arendonk beschikt vandaag nog over een ouderwets containerpark dat behalve veel te klein ook helemaal niet meer mee is met de nieuwste normen en technieken. Zo gebeurt de betaling nog met een aloude strippenkaart, waarin, zoals vroeger op de trein, gaatjes worden geknipt afhankelijk van de hoeveelheid en het soort afval dat je aanvoert.

Vlak naast de brug over de E34, achter de soepfabriek van Natuursoep op het industrieterrein Hoge Mauw, gaat woensdag een splinternieuw recyclagepark van 2,2 miljoen euro open. “Het wordt op alle gebied beter”, gelooft burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA). “Het is een duurzaam en volwaardig recyclagepark, waar we voldoende plaats hebben om alle verschillende fracties apart te stockeren, waardoor ze ook vlotter gerecycleerd kunnen worden.”

Weegbrug

De grootste nieuwigheid voor de ‘klanten’ is dat je voor snoeiafval, steenpuin en andere betalende fracties voortaan over een weegbrug moet rijden. Het gewicht bepaalt de prijs en niet langer de hoeveelheid. “Het park is in twee delen: een betalend en niet-betalende gedeelte”, zegt de burgemeester. “Afvalstoffen die gratis aangeleverd kunnen worden, kun je er meteen in de juiste container deponeren. Als je verder geen betalende afvalstoffen hebt, kun je het park ineens weer verlaten.”

In het betalende gedeelte wordt je voertuig tweemaal gewogen: bij het binnen- en buitenrijden. “Tijdens de eerste weging geef je aan welke afvalfractie je aanlevert. Heb je meerdere soorten afval, dan moeten die telkens apart gewogen worden. Het is dus belangrijk om je afval vooraf goed te sorteren. Anders wordt het duurste tarief aangerekend.”

Eerste 250 kilogram gratis

Het meest gangbare tarief bedraagt 0,02 euro per kilogram en is onder meer van toepassing op snoeiafval, steenpuin, hout en kunststof. De duurste fractie is grofvuil: 0,28 euro per kilo. Toch is er ook een forfait als tegemoetkoming. Zo is de eerste 250 kilogram snoeiafval per gezin per jaar gratis.

“Wij als gemeente rekenen alleen de verwerkings- en transportkosten van het afval aan, niet meer en niet minder”

Kristof Hendrickx (N-VA)

Burgemeester

“De afrekening op basis van gewicht is correcter en eerlijker dan vroeger, maar ook wel ietsje duurder, al zijn onze tarieven nog altijd heel wat lager dan die in de IOK-parken. Wij als gemeente rekenen alleen de verwerkings- en transportkosten van het afval aan, niet meer en niet minder”, benadrukt burgemeester Hendrickx.

Gebruikerscomfort

Nog een troef van het Arendonkse recyclagepark is het gebruikscomfort. Zo gaat het je straks minder moeite kosten, zeker voor je rug, om er een lading steenpuin, hout of ander zwaar afval te lossen. Je rijdt gewoon met je auto en aanhangwagen de oprijlaan van een verhoogd platform op. Bovenop de ‘heuvel’ leg je de motor stil en kieper je het afval naar beneden in de afvalbak onder jou. Deze en nog meer slimmigheden kopieerde het schepencollege na een bezoekronde in enkele omliggende gemeenten, waaronder Retie, Dessel, Oud-Turnhout en Grobbendonk.

Alleen inwoners van Arendonk kunnen het nieuwe park betreden, via hun elektronische identiteitskaart. Verenigingen met leden die niet in de gemeente wonen of mensen met een tweede verblijf kunnen een speciale toegangskaart aanvragen in het gemeentehuis. Betalen kan alleen nog met bankkaart of Payconiq.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners