vrijdag 22 juni 2018 - Wielrennen
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Jelle Vanendert. BELGA

wielrennen

Jelle Vanendert keert met Tourselectie terug van Sierra Nevada

“Als vrijbuiter naar Frankrijk”

Jelle Vanendert maakt na zes jaar afwezigheid opnieuw zijn opwachting in de Ronde van Frankrijk. De 33-jarige Peltenaar, dit seizoen al goed voor een vierde plaats in de Waalse Pijl en ritwinst in de Ronde van België, is één van de vijf Belgen in de Tourselectie van Lotto Soudal.

Rob RODIERS

Benoot, De Buyst, De Gendt en Keukeleire zijn onze andere landgenoten. De Duitser Greipel moet voor sprintsucces zorgen. Zijn landgenoot Sieberg en de Pool Marczynski zijn de werkmieren van dienst.

Deze week deed het gerucht de ronde dat Vanendert samen met Marczynski en Wallays in balans lag voor de twee resterende plaatsjes. “Zelf heb ik nooit aangevoeld dat ik nog met iemand in de weegschaal lag”, klinkt Vanendert kalm. “Na een succesvol voorjaar mocht ik van de ploeg mee op hoogtestage en vervolgens won ik de koninginnenrit in de Ronde van België. Ik was dus vrij zeker van mijn zaak.”

Dauphiné

In het daaropvolgende Critérium du Dauphiné wist Vanendert zich nooit dicht te plaatsen in de daguitslag. Doelbewust, zo blijkt.

“Ik wist dat ik niet in topconditie de Dauphiné zou aanvatten. Door die 2,5 week op de Sierra Nevada plus de Ronde van België zou het me aan frisheid ontbreken. Na die ploegentijdrit op dag vier kreeg ik het extra moeilijk. Ik voelde onmiddellijk dat het ritme bergop niet meer was zoals het hoorde. Het zou niet verstandig geweest zijn om in topvorm die Dauphiné af te werken. Tussen de slotrit en de openingsrit van de Tour zit namelijk een kloof van een maand. En dan is het nog eens drie weken volle bak. Dat houdt geen mens vol.”

Na de rustdag

De rol die Vanendert op Franse wegen moet vervullen, ligt voor de hand. Lotto Soudal hoopt dat de ritwinnaar van de prestigieuze bergrit op Plateau de Beille in 2011 vooral bergop schittert.

“Hoewel we nog geen tactische richtlijnen hebben meegekregen, ga ik ervan uit dat ik als vrijbuiter naar Frankrijk trek. In de eerste week wacht me allicht maar één kans, meer bepaald de aankomst bovenop Mûr de Bretagne. Na de eerste rustdag begint de Tour pas echt. Ik denk dat we vanaf dan nog maar drie massasprints gaan krijgen tot Parijs, die laatste spurt meegerekend. Vanaf Annecy mogen we kortom vol aan de bak.”

Vanendert keert vandaag terug van een nieuwe hoogtestage op de Sierra Nevada. “Gisteren zat ik nog zes uur in het zadel. Het is dus koffiedik kijken in welke mate ik zondag hersteld zal zijn van die stage. In de Ronde van België was ik onmiddellijk goed. Maar niets garandeert dat dit opnieuw het geval zal zijn. Zeker niet omdat we er nu qua trainingsarbeid nog een schepje bovenop hebben gedaan in vergelijking met de vorige hoogtestage”, besluit Vanendert. (roro)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws