Themabeeld© Shutterstock

Primeur: meerderheid Schotten heeft geen religieuze overtuiging

De meerderheid van de Schotse bevolking heeft naar eigen zeggen geen religieuze overtuiging. Dat is een primeur voor het landsdeel van het Verenigd Koninkrijk, blijkt dinsdag uit officiële cijfers die zijn vrijgegeven.

jvh
Bron: BELGA

Volgens de resultaten van een volkstelling die werd uitgevoerd in 2022 beschouwt 51,1 procent van de bevolking zichzelf als “niet-religieus”, vergeleken met 36,7 procent in 2018 en 27,5 procent in 2001.

Het aantal mensen dat zich identificeert met de Protestantse Kerk van Schotland is sinds 2001 met meer dan een miljoen gedaald. Zij vormen 20,4 procent van de bevolking. Het aandeel katholieke christenen is gedaald van 15,9 naar 13,3 procent. De moslimbevolking is dan weer gestegen in tien jaar tijd: van 1,45 naar 2,2 procent.

Dezelfde trend is te zien in de rest van het Verenigd Koninkrijk. Voor het eerst beschouwde minder dan de helft (46,2 procent) van de bevolking van Engeland en Wales zichzelf als “christelijk” in 2021, bij de laatste volkstelling. In Noord-Ierland steeg het percentage mensen dat zegt geen religieuze overtuiging te hebben in hetzelfde decennium van 10,1 naar 17,4 procent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER