Rusland: aanslagplegers kregen geld van Oekraïense nationalisten

Nieuws
Moskou ziet een link tussen de dodelijke aanslag vrijdag bij Moskou en "Oekraïense nationalisten". Volgens een Russische onderzoekscommissie kregen de daders aanzienlijke hoeveelheden cash en cryptogeld uit Oekraïne. Daarvoor zou zelfs bewijs zijn gevonden.
anp
donderdag 28 maart 2024 om 16:25 aangepast 18:58
Afbeelding
beeld anp

Bij de aanslag op een concertzaal kwamen ruim 140 mensen om het leven. De terreurorganisatie Islamitische Staat claimde kort daarna verantwoordelijk te zijn. De Russen willen alleen erkennen dat radicale moslims de uitvoerders waren, niet de opdrachtgevers. Oekraïne ontkent nadrukkelijk iets te maken te hebben met deze dodelijkste aanslag in Rusland in twintig jaar.

Volgens de Russen zijn er "bevestigde gegevens" dat de aanvallers geld uit Oekraïne ontvingen. Er is een verdachte aangehouden die betrokken was bij het financieren van de terroristen, stellen de onderzoekers.

Publiekelijk gewaarschuwd

Het Witte Huis noemt de jongste Russische beschuldigingen richting Kyiv "onzin en propaganda." De Amerikanen zien Islamitische Staat als enige verantwoordelijk voor de aanval.

De Verenigde Staten hadden begin maart publiekelijk gewaarschuwd dat ze over informatie beschikten dat "extremisten" op korte termijn een aanslag in Moskou planden. Zij brachten de Russische veiligheidsdiensten schriftelijk op de hoogte, aldus het Witte Huis.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bron: Hamas maandag naar Egypte voor gesprek over bestand

Hamas stuurt maandag een delegatie naar de Egyptische hoofdstad Caïro om te onderhandelen over een staakt-het-vuren in Gaza. Dat heeft een anonieme bron gezegd tegen het persbureau Reuters.

Afbeelding

Code geel aan noordwestelijke kust om zware windstoten

Het KNMI heeft code geel uitgeroepen in het noordwestelijk kustgebied in verband met zware windstoten. Dat geldt vanaf het einde van de middag. Later op de avond neemt de wind weer af.

Afbeelding

Afval in Amsterdam weer opgeruimd na Koningsdag

Het grootste deel van het afval dat in Amsterdam is blijven liggen na Koningsdag is weer opgehaald. Ruim 700 schoonmakers zijn daar vanaf zaterdagavond mee bezig geweest. Ook burgemeester Femke Halsema hielp een paar uur mee.

Afbeelding

Alleen de VS kunnen volgens Abbas grote aanval op Rafah voorkomen

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zegt dat alleen de Verenigde Staten kunnen voorkomen dat Israël Rafah aanvalt. Volgens Abbas staat zo'n aanval de komende dagen te gebeuren. De VS zijn er nadrukkelijk tegen, maar Israël heeft gezegd zich daar weinig van aan te trekken.

Afbeelding

Alle klimaatactivisten weer vrij na XR-blokkade in Amsterdam

Alle activisten die zaterdag werden aangehouden bij een protest van Extinction Rebellion in Amsterdam zijn weer vrij. Dat meldt een politiewoordvoerder zondagochtend.

Afbeelding

Kenners blijven bij cijfers Philips scherp op slaapapneu-affaire

Kenners verwachten bij de kwartaalcijfers van Philips maandag geen grote nieuwe aankondigingen over de slaapapneu-affaire bij het zorgtechnologieconcern. Maar analisten zijn niet helemaal gerust. 'Je weet het nooit bij Philips', zegt Jos Versteeg van InsingerGillissen.