Taiwanese excuses voor onthoofding van zendeling Hambrouck (1661). ‘Wij zijn de oogst van zijn werk’

Nieuws
In een bijzondere dienst van verzoening in de Rotterdamse Laurenskerk, afgelopen week, vroeg een groep van vijftig Taiwanese christenen - onder wie negentien predikanten - vergeving voor de executie van dominee Hambrouck, een 17e-eeuwse Nederlandse zendeling.
Koos van Noppen
donderdag 28 maart 2024 om 16:00
De Taiwanese bezoekers verdringen zich met hun camera's voor het herdenkingsmonument van Hambrouck in de Laurenskerk.
De Taiwanese bezoekers verdringen zich met hun camera's voor het herdenkingsmonument van Hambrouck in de Laurenskerk. beeld Peter van Wijk

Antonius Hambrouck, geboren in 1607, in Rotterdam, vertrok in 1646 vanuit zijn gemeente in Schipluiden naar het eiland Formosa, het huidige Taiwan. Samen met anderen bracht hij er het evangelie, was betrokken bij bijbelvertaalwerk en duizenden mensen kwamen tot geloof. Totdat hij na vijftien vruchtbare jaren in 1661 door de Chinese bezetters werd onthoofd.

‘Kijk, hier zijn wij, als een deel van de oogst van dominee Hambrouck’, zei Lily Pan Liu, senior pastor van de Taiwan New Grace Church, tijdens de dienst.
Dit jaar is het precies vierhonderd jaar geleden dat de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) voet aan de grond kreeg op Formosa. Dat was voor de Taiwanese christenen aanleiding een reis te maken naar Nederland om vergevin..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Stadsoase opende in februari . ‘Twintigers hebben behoefte aan verstilling.'

Koningsdagstad Emmen heeft een oase voor vermoeide twintigers. 'Dit sluit beter aan dan de kerk'

Op Koningsdag loopt de koninklijke familie in Emmen vlak langs De Stadsoase. Het is een plek waar twintigers met hun hectische levens even kunnen uitpuffen. ‘Hier is echte aandacht.’

Hhet convent van de Christelijke Gereformeerde Kerken, afgelopen zaterdag in Veenendaal.

Behoudende CGK-predikanten: meer ruimte in kerk maakt onze plaats onmogelijk

Als de Christelijke Gereformeerde Kerken instemmen met vrouwelijke ambtsdragers, maken ze daarmee de plaats voor kerken die daar tegen zijn ‘onmogelijk’. Dat schrijft een groep behoudende dominees in een verklaring.

Bas Plaisier: ‘Als ik denk aan de toekomst van deze aarde, slaat de schrik me soms om het hart.’

'Goddank! De dankbaarheid overheerst nog steeds.' Bas Plaisier blikt terug op twintig jaar PKN

De Protestantse Kerk in Nederland bestaat twintig jaar. Hoe kijkt hoofdarchitect van de fusie Bas Plaisier terug op de fusie? En hoe ziet hij de toekomst? ‘God werkt nog steeds en gaat zijn ongekende gang.

‘Ik heb met mijn vrouw afgesproken twee keer per maand te preken.'

Deze man krijgt op 75-jarige leeftijd nog preekbevoegdheid. 'Ik heb de roeping eerder genegeerd'

De Nederlands-gereformeerde Jetze Baas kreeg deze maand op zijn 75e toestemming om in zijn kerkverband te preken. ‘Wie ben ik, dat ik dit nog mag doen? God werkt door mij heen.'

Pas na vier uur ‘s middags werd er tijdens het convent voor het eerst uit de Oude Berijming gezongen, kritiseert dominee Arjan Ruis.

Verslagenheid onder behoudende CGK-dominees na convent. 'De situatie is aangrijpend'

De rechterflank in de Christelijke Gereformeerde Kerken is allesbehalve opgelucht na het convent van zaterdag. ‘De uitkomsten van deze dag hebben laten zien hoe aangrijpend de situatie in ons kerkverband momenteel is.’

Marco Batenburg blijft ook preken. 'Dan onderhoud ik  de band met de gemeenten.'

Synodevoorzitter Protestantse Kerk wordt directeur van missionaire organisatie IZB

Dominee Marco Batenburg wordt na de zomer de nieuwe directeur van de IZB, een organisatie van de Protestantse Kerk voor zending in Nederland. Maar hij wil ook blijven preken.