NPO trekt twee opgelegde boetes aan Ongehoord Nederland in

Nieuws
De NPO heeft besloten de tweede en derde boete die werden opgelegd aan aspirant-omroep Ongehoord Nederland in te trekken. Dat heeft de NPO donderdag gemeld. Het besluit volgt uit de gesprekken tussen de NPO en Ongehoord Nederland over hoe de samenwerking binnen het bestel verder moet gaan.
anp
donderdag 28 maart 2024 om 16:14
Afbeelding
beeld anp

De NPO vroeg eerder aan toenmalig staatssecretaris Gunay Uslu (Media) om de vergunning van ON! in te trekken. Maar Uslu wees dit verzoek af. Met het intrekken van de sancties wil de NPO Ongehoord Nederland "meer ruimte geven om aan de eisen te voldoen die aan alle publieke omroepen worden gesteld".

ON! kreeg de tweede boete omdat de omroep volgens de NPO niet voldoende wilde samenwerken. De derde boete werd opgelegd omdat ON! volgens de NPO zich niet aan de journalistieke code van de NPO zou houden en onjuiste informatie zou verspreiden.

Reputatieschade

Voor dit vergrijp werd eerder al een eerste sanctie opgelegd aan ON!. Deze sanctie blijft wel staan. Het doel hiervan is "de rechter te laten oordelen over de reikwijdte van de bevoegdheid van de NPO bij het nemen van besluiten op grond van het artikel in de mediawet over onvoldoende bereidheid tot samenwerking bij het stelselmatig negeren van de Journalistieke Code", meldt de NPO in een verklaring. Deze procedure ligt inmiddels bij de bestuursrechter.

De NPO beklemtoont te verwachten dat ON! zich aan de journalistieke code blijft houden en "een opstelling kiest die bijdraagt aan samenwerking met alle andere partijen binnen de publieke omroep".

ON!-voorzitter Arnold Karskens laat donderdag weten dat het besluit "wederom bewijst hoe kansloos de missie van de NPO was om ON! uit het bestel te werken". Hij spreekt van een "onterechte aanval van de NPO op onze omroep die tot grote reputatieschade heeft geleid en honderdduizenden euro's aan juridische verdediging heeft gekost".

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ongeveer 30.000 bezoekers in Emmen

Tijdens de koninklijke wandeling waren er ongeveer 30.000 bezoekers in Emmen. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. Het koninklijk bezoek aan de Drentse plaats is volgens burgemeester Eric van Oosterhout goed verlopen.

Afbeelding

Honderd pro-Palestijnse demonstranten opgepakt in Boston

Politie in gevechtstenue is zaterdag in Boston in actie gekomen tegen pro-Palestijnse activisten, die zich op de campus van de Northeastern University bedienden van antisemitische leuzen. Volgens de leiding van de universiteit zijn ongeveer honderd demonstranten gearresteerd.

Afbeelding

NVWA geeft 25 waarschuwingen bij voedselcontroles op Koningsdag

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op Koningsdag 25 waarschuwingen gegeven omdat mensen zich met het aangeboden voedsel niet aan de hygiëneregels hadden gehouden. De autoriteit heeft daarnaast één boete uitgedeeld. Een boete ligt tussen de 525 en 1050 euro.

Afbeelding

Burgemeester Emmen: Koningsdag is goed verlopen

Koningsdag in Emmen is goed verlopen, zegt burgemeester Eric van Oosterhout enkele uren nadat zijn gemeente de koning en zijn gezin had uitgezwaaid.

Afbeelding

Drukte in grote steden neemt toe

In de grote steden neemt de drukte zaterdag aan het eind van de middag toe door Koningsdag. De gemeente Amsterdam meldt op X dat het 'erg druk' is in de Westerstraat in het centrum van de hoofdstad en roept mensen op om Koningsdag op een andere locatie te vieren.

Afbeelding

Steunbetuiging voor Spaanse premier die twijfelt over aanblijven

Duizenden aanhangers van de Spaanse Socialistische Partij hebben in Madrid steun betuigd aan premier Pedro Sánchez, die zegt te twijfelen over zijn positie en maandag zijn besluit bekend wil maken.