Luister naar

Strengere kapitaaleisen Europese banken

Nieuws
Europese banken moeten hogere en kwalitatief sterkere kapitaalbuffers aanleggen om te voorkomen dat ze bij een nieuwe financiële crisis alsnog met miljarden euro’s belastinggeld gered moeten worden.
Marc Peeperkorn redactie vk
zaterdag 26 mei 2018 om 03:00

Brussel

Na anderhalf jaar van zware onderhandelingen, bereikten de Europese ministers van Financiën vrijdagmiddag een akkoord hierover.

Een laat diner donderdagavond met de hoofdrolspelers – de ministers Scholz (Duitsland), Le Maire (Frankrijk) en Hoekstra (Nederland), Europees commissaris Dombrovskis (Euro) en Eurogroepvoorzitter Centeno – bracht de doorbraak. Volgens betrokkenen werd de compromisbereidheid versterkt door de vrees voor bankruns in Italië, als de nieuwe coalitie daar daadwerkelijk de Europese begrotingsregels opzijschuift.

Minister Hoekstra zei ‘zeer tevreden’ te zijn over het akkoord. ‘Dit verlaagt aanzienlijk de risico’s voor de belastingbetaler bij bankproblemen.’ Zijn Franse collega Le Maire meent dat Europa nu de ‘sterkste banksector ter wereld krijgt’. De Italiaanse en Griekse ministers onthielden zich vrijdag van stemming. Zij vinden dat de strengere kapitaaleisen gepaard moeten gaan met meer solidariteit tussen zwakke en sterkere banken in Europa.

De nieuwe Europese regels – die nog veranderd kunnen worden door het Europees Parlement – vloeien voort uit de eurocrisis, toen nationale staten met miljardenleningen en garanties banken overeind moesten houden. Om een herhaling daarvan te voorkomen, wordt nu de leencapaciteit van banken wettelijk beperkt (minder risico’s) en komen er striktere eisen voor de buffers die banken moeten aanhouden om financiële klappen op te vangen. De EU past haar wetgeving hiermee aan op internationale afspraken. Hoekstra vermoedt dat een aantal Nederlandse banken niet aan de nieuwe regels voldoet. In de VS wil president Trump de bankeisen juist versoepelen.

Landen als Frankrijk, Italië, Griekenland en Portugal verzetten zich lang tegen al te strenge eisen, uit vrees dat hun financieel zwakkere banken minder leningen aan bedrijven en burgers kunnen verstrekken. Duitsland en Nederland daarentegen hamerden op hoge en harde buffers. Zij willen niet dat ‘hun’ banken de zuidelijke concurrentie overeind moeten houden, conform een eerdere afspraak in EU-verband dat banken elkaar te hulp schieten bij zware financiële problemen.

overwinning

Het politieke akkoord van vrijdag werd door ministers en ambtenaren als een ‘overwinning’ van de noordelijke lidstaten gezien. De Duitse minister Scholz wees erop dat de solidariteit volgende maand aan de beurt is: dan willen de ministers afspraken maken over een Europees financieel vangnet voor de banken, als de nationale stroppenpotten tekortschieten. Het huidige Europese noodfonds zou die achtervang moeten zijn. Eventuele hulp daaruit moet wel door de banken worden terugbetaald.

Door de nieuwe bankregels dreigde ING zijn erkenning als wereldwijd relevante bank te verliezen. Onder druk van Hoekstra werden de eisen bijgesteld zodat ING die status behoudt. Een kwestie van prestige – ING is de enige systeembank van Nederland – maar ook omdat op die manier extra zware kapitaalvereisten voor de bank gelden.

Le Maire zei dat hij in juni samen met Scholz een ‘agenda’ zal presenteren voor verdere samenwerking tussen de eurolanden. ‘Het is nu of nooit’, aldus Le Maire. Scholz was minder uitgesproken over deze ambitie. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.