Luister naar

ND-lezers: Welke regels in de zorg zijn onzinnig?

Nieuws
-
zaterdag 26 mei 2018 om 03:00

Gustaaf Modderman, ambulanceverpleegkundige

Ik moet elke reanimatie, elk drugs- of alcoholincident met een vragenlijst in mijn zorgdossier afronden, puur voor onderzoek. Eerder kan ik mijn ritten niet afsluiten. Afschaffen die regel.

Frea Kroese, fotograaf

Ik zou de chronisch zieken niet op een vast moment naar een consult laten komen. Laat hen komen als ze daar behoefte aan hebben. Ik ben zelf een jaar of tien niet naar de reumatoloog gegaan, vanwege dit onzinnige regeltje, en heb mijn medicijnen laten voorschrijven door mijn huisarts. De specialisten kunnen beter hun tijd stoppen in onderzoek en patiënten waarbij het ziekteproces niet zo voorspelbaar verloopt als bij het gros van hun doelgroep.

Rob Klok, IT-adviseur

Het aanvragen van herhaalrecepten als duidelijk is dat de medicijnen in principe niet gestopt kunnen worden.

Siem Verkade, ondernemingsadviseur

Ik ben mantelzorger van een tante die in een zorginstelling zit. Ik hoor het personeel daar niet praten over onzinregels.

Hendrik Blokhuis, directeur

Er zijn geen onzinregels zonder onzincontroles. Laten we dus professionals meer vertrouwen geven en de vrijgekomen controle- en regelgelden inzetten voor hogere lonen.

Henk Kooistra, veehouder

Onzinregels mogen allemaal verdwijnen. Al zal dat als negatief bijverschijnsel hebben dat de werkgelegenheid met minstens 20 procent afneemt.

Kees van Baardewijk, schrijver

De eis dat de zorgende minutieus alle handelingen vastlegt. Die verslaggeving kost veel tijd die aan aandachtige persoonlijke zorg onthouden wordt.

Martien Stam, gepensioneerd chauffeur

We leven in een wereld die zo ’n beetje gestuurd wordt door achterdocht en wantrouwen. Overbodige regels worden bedacht door mensen die hierdoor geleid worden. Als we nu eens beginnen met elke werker in de gezondheidszorg het vertrouwen terug te geven dat zij verdienen. Zij hebben dit vak niet gekozen om er rijk van te worden, maar omdat ze mensen willen helpen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe de angst van een christen verdreven kan worden en hoe jij daar een rol in kan spelen

Zondag barstte een patiënt in huilen uit na de dienst, omdat ik hem als protestants pastor geen communie kon geven, schrijft Kelly Keasberry. Ze nam de snikkende man in haar armen, waarop er iets wonderlijks gebeurde.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.

Theo Basoski: 'In de beleving van veel jongeren ligt er een heel groot accent op het ene moment van openbare geloofsbelijdenis. Dat werkt onnodig drempelverhogend.'

Het kerkelijke gebruik van de openbare geloofsbelijdenis heeft in deze tijd ook keerzijde

Mooi dat jonge mensen belijdenis van hun geloof afleggen. Maar het gebruik van openbare geloofsbelijdenis, zoals die in veel protestantse kerken bekend is, heeft ook nadelen, stelt studentenpastor Theo Basoski.

CU-leider Mirjam Bikker en minister Carola Schouten van Armoedebestrijding op uitslagenavond van de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

ChristenUnie peilt de geest van de tijd onvoldoende: kiezer ziet niet waar de partij verschil kan maken

Zijn er thema’s waarvan de Nederlander zegt ‘dat is typisch de ChristenUnie’? Nee, stellen drie partijgangers uit zuid-Nederland. Zij analyseren de tegenvallende verkiezingsuitslag.