Poetin en Abe sporen aan tot terughoudendheid in Koreaans conflict

© AFP

In het Koreaans conflict mag het niet tot een nieuwe confrontatie komen, zei de Russische president Vladimir Poetin zaterdag tijdens een ontmoeting met de Japanse premier Shinzo Abe in Moskou.

rdc

In de regio moet een sfeer van vrede worden gehandhaafd, verklaarde Poetin volgens persbureau TASS. Rusland onderhoudt goede diplomatieke contacten met Noord-Korea. Japan voelt zich door het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma bedreigd.

Abe spoorde Noord-Korea aan tot een volledige en verifieerbare denuclearisering. ‘Rusland en Japan zullen nauwe contacten onderhouden, opdat Noord-Korea de goede richting opgaat’, zei de Japanse premier.

Koffiedik kijken

De afgelopen dagen zorgde de Amerikaanse president Donald Trump voor enige verontrusting door zijn veranderlijke koers in zijn politiek tegenover Noord-Korea. Eerst had hij de langverwachte top met de Noord-Koreraanse leider Kim Jong Un geannuleerd en niet veel later sloot hij de bijeenkomst dan toch weer niet uit. Voorlopig is het koffiedik kijken of de top nog haalbaar is.

Poetin en Abe bespraken ook mogelijke stappen om het geschil over de zuidelijke Koerileneilanden bij te leggen. Rusland had de eilandengroep in de Stille Oceaan tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet. Japan eist dat de archipel wordt teruggegeven. De ruzie is de reden waarom Moskou en Tokio sinds de Tweede Wereldoorlog nog steeds geen vredesverdrag hebben ondertekend.