Zo beslissen ministers van Buitenlandse Zaken waar Europese instellingen hoofdzetel krijgen

De Europese Bankenautoriteit verhuist als gevolg van de brexit van Londen naar Parijs. Dat is maandagavond op een top van de ministers van Buitenlandse Zaken beslist bij… lottrekking.

tg

Parijs en Dublin waren na drie stemrondes nog in de running met elk dertien stemmen. Frankfurt was na de tweede stemronde uit de race gevallen.

Brussel overleefde de eerste ronde niet. De Belgische hoofdstad moest genoegen nemen met vijf stempunten. “Uiteraard hadden we de Bankenautoriteit (EBA) liever in Brussel gehad, maar Parijs is niet ver”, laat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders weten.

De EBA ziet toe op handhaving van de financiële stabiliteit in de EU en kan zo nodig nationale toezichthouders tot de orde roepen. Zij is ook verantwoordelijk voor de zogenoemde stresstesten waarbij wordt onderzocht of banken bestand zijn tegen grote crises.

Het agentschap is onafhankelijk maar moet verantwoording afleggen aan het Europees Parlement, de Europese Commissie en de lidstaten.

Omdat Parijs en Dublin dus evenveel stemmen hadden, werd overgegaan tot lottrekking. Wie het langste strootje trekt, wint. Hij klinkt grappig, maar het is niet anders. Niet met strootjes, maar met een papiertje. Een loterij beslist dus wint;

Eerder op de dag haalde Amsterdam het Europese Medicijnenagentschap (EMA) binnen na een nek-aan-nekrace met Milaan. Ook Amsterdam trok het … hoogste lot en won.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen