Direct naar artikelinhoud

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 21 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Hannah Hoekstra en Bram Suijker in Lost & Found (Nicole van Kilsdonk, 2018).

NOS Olympische Spelen
NPO 1, 09.30 uur

Sinds 2006 haalden zowel de Nederlandse mannen als de Nederlandse vrouwen pas één keer goud op de ploegenachtervolging. Bij de mannen moet Sven Kramer de kar trekken. De vrouwenploeg rekent op Ireen Wüst.

Door het hart van China
Canvas, 21.15 uur

Ruben Terlou reist vanuit het noorden van China zuidwaarts en kijkt naar hoe de 'gewone' Chinees leeft. Welke waarde heeft de oosterse filosofie, de tao, nog voor jongeren? Ook ontmoet Terlou een oude kluizenaar die in een grot leeft.

Buurman, wat doet u nu?
RTL 4, 21.30 uur

Cath Luyten bezoekt Tatjana Simic (54), de vrouw aan wie dit Vlaamse interviewprogramma de titel dankt. Sinds ze een relatie heeft met de 68-jarige worstenfabrikant Lex van Hessen, woont Tatjana in Monaco en leidt ze een luxeleven.

Panorama
BBC 1, 21.30 uur

In Engeland kunnen huurders in de private sector zonder opgave van reden van de ene op de andere dag uit huis worden gezet. De afgelopen acht jaar zijn dit soort uitzettingen verdrievoudigd. Richard Bilton ontmoet families die dit meemaakten.

Bert Andre als buurman Neuteboom en Tatjana Simic als Kees in de befaamde scène uit Flodder 1.Beeld ANP

Durven falen
Canvas, 22.00 uur

Docuserie over ondernemers die vertellen over hun mislukkingen, en over hoe zij de draad daarna weer hebben opgepakt. Dirk Callaerts brak door met zijn 3D-technologie en Rachida Aziz' kledinglijn werd beroemd. Toen ging het mis.

2Doc: The Reagan Show
NPO 2, 22.55 uur

Ronald Reagan was van 1981 tot 1989 president van de VS. Hij had vele tegenstanders, maar voor het feit dat hij de Koude Oorlog zonder geweld wist te beëindigen, krijgt hij nog steeds lof. Deze docu toont zijn manier van optreden.

Ronald Reagan en Michail Gorbatjov ondertekenen het INF-verdrag, 1987.

Lost & Found (Nicole van Kilsdonk, 2018)
NPO 3, 20.25-22.05 uur

Hij had een luxe aansteker gekocht van een enorme Jood.' Verder dan die eerste zin van het derde hoofdstuk van zijn 'magnus opum' is schrijver Lucas (gespeeld door Bram Suijker) nog niet gekomen, in de telefilm Lost & Found. Lucas is doorgebroken met een droomdebuut, maar sindsdien lijken zijn ideeën opgedroogd. Zijn tweede roman moet een WOII-epos worden, gesitueerd in Berlijn, maar vooralsnog krijgt hij meer voorschotten dan inspiratie. Nadat hem voor het allerlaatst door zijn uitgever de wacht is aangezegd, stelt hij voor een maand in Berlijn te gaan wonen, om de stad en haar 'geschiedenis van het grote verleden' persoonlijk te proeven en te doorgronden.

Maar Lucas' Berlijnse retraite verzandt in selfies maken bij de Brandenburger Tor en rondhangen in zijn Airbnb. Net als je denkt dat het met dit zelfingenomen leeghoofd niks kan worden, stuit hij in een café op zijn vroegere geliefde Lena (Hannah Hoekstra). Vanaf haar openingszin ('Harry Mulisch, jij was toch dood?') verleent ze de film de pit en luchtigheid die hij nodig heeft. Hoewel hij zichtbaar ondersteboven is van hun weerzien, stemt Lucas toe bij Lena te komen eten. Blijkt ze in een plakkerige woongroep te wonen die net zo clichématig Berlijns is als De Muur en de hipstercafés. En dan woont ze er tot Lucas' schrik ook nog eens met man en kind. Dubbel spijt van zijn bezoek krijgt Lucas wanneer hij zijn tas met portemonnee en mobieltje kwijtraakt en Lena zich koppig opwerpt als gids door de nacht.

Hannah Hoekstra en Bram Suijker Lost & Found (2018).Beeld Conrad Bauer
Lost & Found is een charmant, goed gebekt kleinood vol geloof in de liefde die standhoudt

Natuurlijk laten regisseur Nicole van Kilsdonk en schrijver Johan Fretz de twee weer opbloeien voor elkaar, de een wat sneller dan de ander. Terwijl ze Berlijn doorkruisen, kletsen en kissebissen ze aan één stuk door, volop terugdenkend aan hun romance. Soms krijgt de film daarbij het Before Sunrise-achtige sfeertje dat hij lijkt na te streven.

Maar Suijker en Hoekstra overtuigen niet altijd als (ex-)liefdespaar. Daarvoor komt Lucas te karikaturaal over, terwijl Hoekstra haar rol juist met een levensechte recht-voor-zijn-raaphouding speelt. Niettemin is Lost & Found een charmant, goed gebekt kleinood ('Zie ik eruit als een samenleving?'), vol geloof in de liefde die standhoudt.

Die Another Day/Live and Let Die (Lee Tamahori, 2002 / Guy Hamilton, 1973)
RTL 7, 20.30-23.10 uur / 23.10-01.40 uur

Opnieuw twee maal Bond vanavond. Tamahori's Die Another Day is lekker ouderwets, vol Bondclichés, terwijl de makers ervoor waken dat 007 een karikatuur van zichzelf wordt. Zijn twintigste missie voert James Bond (Pierce Brosnan), nog altijd actueel, naar de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea, waar hij na een mislukte transactie en een spectaculaire hovercraftachtervolging in een donkere gevangenis belandt. Het begin van het zoveelste Bond-redt-de-wereldavontuur; het leuke is dat hij daar behalve een onzichtbare auto, een ring met ultrasone geluidsgolven en een Sensotec scheerapparaat van Philips (dat moeiteloos een baard van veertien maanden neemt), ook een ordinaire nijptang voor nodig heeft.

De tweede Bond van vanavond, Roger Moore's debuut Live and Let Die, werd gemaakt in de hoogtijdagen van het blaxploitation-genre: B-films waarin Afro-Amerikanen de hoofdrol speelden. Veel elementen uit die films komen hier terug. Net als in het merendeel van de blaxploitation-films draait alles om drugs: Yaphet Kotto is te zien als dealer én voodoopriester. Twijfelachtig verschil: waar blaxploitation dreef op zwarte heldenrollen, zijn hier alle Afro-Amerikanen schurken.

Die Another Day is lekker ouderwets, vol Bondclichés