Spionage

Polen roept baas Eurokorps terug na spionage-onderzoek

Jarosław Gromadziński (met microfoon).© getty

Er loopt een contraspionage-onderzoek naar luitenant-generaal Jarosław Gromadziński. Die stond aan het hoofd van het Eurokorps in Straatsburg, tot de Poolse regering hem woensdag plots uit zijn functie ontzette.

Peter De Lobel

“De militaire contraspionagedienst heeft een onderzoek opgestart naar de persoonlijke veiligheidsmachtiging van luitenant-generaal Jarosław Gromadziński, om extra informatie te verkrijgen over de officier.” De aanzet van het persbericht dat het Poolse ministerie van Defensie is wat cryptisch, maar het gevolg is duidelijk. “Er is beslist om luitenant-generaal Gromadziński te ontslaan uit zijn post als commandant van het Eurokorps en hem onmiddellijk te laten terugkeren naar het land.” Meer details ontbreken voorlopig en het is dus niet duidelijk of Gromadzinski betrokken is bij het lekken van gevoelige informatie.

Het Eurokorps, gestationeerd in Straatsburg in Frankrijk, werd in 1992 opgericht door Frankrijk en Duitsland. De andere leden zijn België, Spanje, Luxemburg en Polen. Er zijn ook vijf geassocieerde landen: Oostenrijk, Italië, Turkije, Roemenië en Griekenland. Het maakt deel uit van de High Readiness Land Headquarters van de Navo en de Nato Response Force. In 2021 en 2022 leverde het nog de commandostaf voor verschillende EUTM-missies (European Union Training Mission). Tot midden vorig jaar werd het Eurokorps nog geleid door de Belgische luitenant-generaal Peter Devogelaere.

Eurokorps is “stabiel”

Polen zelf zegt dat het zijn Navo-partners op voorhand ingelicht heeft over het ontslag. “Er is geen probleem tussen ons en de bondgenoten”, zei de Poolse minister van Defensie Wladyslaw Kosiniak-Kamysz op de Poolse nieuwszender TVN24. Hij zei ook dat er overleg geweest was tussen de Franse Chef Defensie en de Poolse Chef Defensie, Wieslaw Kukula. “Dit is een interne Poolse aangelegenheid en wij zijn degenen die hierin de beslissingen nemen”, aldus nog Kosiniak-Kamysz.

De communicatie van het Eurokorps is zeer zuinig, maar gaat in dezelfde richting. Gromadziński’s taken worden overgenomen door zijn adjunct. En, “het Eurokorps is stabiel en zal zijn missies binnen de Navo en de EU blijven vervullen”.