© ATV

Vooruitblik op 50 jaar Sfinks in 2025: “Boechout mocht figuurlijk het centrum van de wereld worden”

Boechout -

Het is nog even wachten, maar op 18 april 2025 bestaat Sfinks 50 jaar. Een jaar voor de start van het jubileum licht de werkgroep ‘Sfinks Goud’ een tip van de sluier. “Over een jaar staan we hier met een mooi programma”, zegt Dirk Arts.

Filip Spoelders

Waar kon er beter de aanzet worden gegeven voor Sfinks Goud dan in de Villa Les Clematitis aan de Heuvelstraat? In dit gebouw opende op 18 april 1975 Sfinks de deuren. “Met de sfeer van 1968 in ons achterhoofd en in onze zoektocht naar wat we in het leven wilden gaan doen, fietsten we dagelijks voorbij deze leegstaande villa. We wilden graag onze grenzeloze goesting doen en de Villa Les Clematitis kon ons daar bij helpen. Het was een uitgelezen plek om bij te dragen aan een andere en vooral betere wereld. Boechout mocht figuurlijk het centrum van de wereld worden”, blikt Paul Schyvens, samen met Ferre Wyckmans medeoprichter van Sfinks, terug.

Paul Schyvens stond in 1975 aan de wieg van Sfinks.© Jan Van der Perre

Via tussenpersonen werden de Broeders van Sint-Gabriël zover gebracht dat de nieuwe culturele kring de villa mocht huren. “Maar we wilden natuurlijk veel meer doen. Op 1 januari 1975 begonnen we met schilderen en op 18 april openden we de deuren. Het Sfinks Café werd het beste uit de omgeving.”

Sfinks zou zoveel meer gaan betekenen voor de samenleving. “Honderden activiteiten werden in de villa en de tuin gehouden. Het ging om filmvertoningen, fuiven, optredens, opleidingen, tentoonstellingen, rommelmarkten tot zelfs een wetswinkel. Op andere locaties in de gemeente deden we aan kinderopvang, teelden we collectief groenten en hadden we een voedingswinkel.”

“We wilden graag onze grenzeloze goesting doen en de Villa Les Clematitis kon ons daar bij helpen. Het was een uitgelezen plek om bij te dragen aan een andere en vooral betere wereld”

Paul Schyvens

Sfinks-pionier

De werking van Sfinks en het café bleven tot 1992 in de villa. Tussen 1992 en 2018 zat Sfinks Café in het voormalige goederenstation naast de spooroverweg in de Heuvelstraat. Sinds kort bevindt Sfinks Animatie, de organisatie achter de festivals Sfinks Mundial en Sfinks Mixed, zich in de Dr. Theo Tutsstraat.

Bij de Sfinks in de tuin van Villa Les Clematitis waaraan de werking zijn naam dankt.© Jan Van der Perre

In het verleden waren er nog als takken Sfinks Vorming of Sfinks Projecten dat steun verleende aan Antwerpen Culturele Hoofdstad van Europa in 1993.

Vijftig portretten

“Tijdens het weekend van 18 april 2025 houden we een feest met een tentoonstelling in onze voormalige Sfinks Villa. In de tuin, waar in 1976 het eerste Sfinksfestival plaatsvond, komt een spiegeltent. Eind augustus plaatsen we vijftig grote portretten verspreid over Boechout en tijdens de jaarmarkt van 7 oktober plannen we een feestelijk programma. We doopten het Sfinks All Stars 2.0”, overloopt Dirk Arts van Sfinks Goud. Ook het archief zal gedigitaliseerd worden.

Bo Dechamp belooft een feestelijke editie van Sfinks in 2026.© Jan Van der Perre

De huidige lichting van Sfinks doet uiteraard mee. “Met thema’s als duurzaamheid, een aanpak tegen grensoverschrijdend gedrag en het opnemen van veel vrouwen op onze affiche nemen we veel maatschappelijke thema’s van het vroegere Sfinks nog steeds mee. In 2026 gaat het festival voor de vijftigste maal door en dat zal een feestelijke editie worden”, vult Bo Dechamp aan.

De gemeente geeft aan Sfinks Goud te steunen. “We mogen fier zijn dat een grenzeloos festival als Sfinks in Boechout doorgaat. We zullen het jubileum steunen want er is geen Sfinks zonder Boechout en geen Boechout zonder Sfinks”, besluit burgemeester Koen T’Sijen.

De eerstvolgende afspraak volgt op donderdag 9 mei met het gratis festival Sfinks Mundial op het Molenveld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Boechout