Cultuurtips

Van een truckstop in Nazareth tot een vikinginvasie in Brugge: tien tips voor Erfgoeddag zondag

De winkel van Jos Hakker, de bakker achter de populaire Antwerpse Handjes.© Familie Hakker

Nog geen plannen op zondag 21 april? Erfgoeddag voorziet alvast meer dan 1.000 gratis activiteiten, dit jaar rond het thema ‘thuis’. Beter dan zelf thuis blijven, toch?

Jef De Bock
Leuven

Anarchie in Leuven

Wandeling

Voor sommigen is een pand kraken meer dan jezelf een thuis toe-eigenen, het is een daad van verzet. Zo gaven talloze activisten en creatievelingen hun zelfexpressie een onderdak in de Leuvense binnenstad. In een wandeling langs de Chaos bar, AC De Molotov, Plan Z en andere befaamde kraakpanden ontdekt u deze verborgen broeihaarden van counterculture. Via de Erfgoedapp krijgt u foto’s, affiches en muziekfragmenten voorgeschoteld van de honderden punkbands die er hebben opgetreden.

Boekhandelstraat 3, Leuven. Van 10 tot 18 uur

© Underground Departement, Ulrikes Dream

Nazareth

Thuis onderweg: Truckerstradities in beeld

Expo

Truckchauffeurs zijn altijd onderweg, maar maken ze zich ook overal thuis? Ter ere van het vijftigjarige bestaan van de E17, trok fotograaf Koen Degroote naar de autosnelweg om het leven van vrachtwagenchauffeurs vast te leggen. Dankzij de tijdelijke foto-expo in hotel Van der Valk in Nazareth krijgen geïnteresseerden een ongezien inzicht in hun nomadische bestaan. Een bezoek aan het rondrijdende E17-museum, dat een tijdelijke pitstop neemt naast het hotel, is ook niet misplaatst.

Wegrestaurant Van der Valk, Autosnelweg E17, Nazareth. Expo van 10 tot 20 uur

Foto uit de collectie.© Koen Degroote

Antwerpen

Iemand thuis?

Expo

Met de familie-expo Iemand thuis? nodigt het MAS jong en oud uit om samen te reflecteren over wat het betekent om ergens thuis te zijn. Om de stoffige voorwerpen uit de collectie op kindermaat tot leven te doen komen, werkte het museum samen met theatergroep Studio Orka. Door een huisbeschermer te maken, naar slaapliedjes te luisteren of gezelschapsspelletjes te spelen, leren kinderen spelenderwijs diverse thuisrituelen kennen.

MAS, Hanzestedenplaats 1, Antwerpen. Expo van 10 tot 17 uur

© Jeroen Broeckx

Brugge

HUS. Thuis bij de Vikingen

Demonstraties

Inwoners van Brugge mogen zich op Erfgoeddag verwachten aan een regelrechte vikinginvasie. In de tuin van het Adornesdomein komt namelijk een vikingkamp. Verschillende demonstraties en activiteiten beloven bezoekers onder te dompelen in de cultuur van de Scandinavische plunderaars. Ook kinderen zijn uitgenodigd voor het tijdreisavontuur: traditionele hapjes en vikingspelletjes maken het evenement toegankelijk voor het hele gezin. Skol!

Adornesdomein, Rolweg, Brugge. Van 10 tot 17 uur

© Davy Coghe

Gent

'Thuis' in de loop der tijd

Expo

Al sinds 1947 zetten de Kask-studenten Binnenhuisarchitectuur de meest indrukwekkende interieurs op papier. Maar doordat de Gentse studenten hun schetsen maakten met kwetsbare waterverf, zijn ze jammer genoeg zelden te zien. Naar aanleiding van Erfgoeddag, bracht de kunstschool daarom een bijzondere verzameling aan interieurtekeningen samen. Bezoekers treffen er studies van huiselijke taferelen aan, ontworpen door alumni uit de vorige eeuw.

Kunstenbibliotheek, Godshuizenlaan 2A, Gent. Expo van 10 tot 17 uur

Schets uit de collectie.© Kask School of Arts, HoGent

Antwerpen

Het verhaal van Jos Hakker

Expo

Begint u ook spontaan te watertanden bij de gedachte aan Antwerpse Handjes? Uw honger naar kennis over het streekproduct kunt u alvast stillen bij het Archief Voor Nationale Bewegingen. Deze tijdelijke tentoonstelling vertelt het levensverhaal van Jos Hakker, de bakker achter de razendpopulaire koekjes. Onder meer kranten, affiches en foto’s tonen hoe de Joodse Amsterdammer tijdens de Tweede Wereldoorlog ontsnapte uit Auschwitz-Birkenau om zich later bij het verzet te voegen. Hoe de bakker uiteindelijk zijn thuis in Antwerpen vond, ontdekt u op de expo.

ADVN, Lange Leemstraat 26, Antwerpen. Expo van 10 tot 17 uur

Beringen

Thuis in de Cité

Wandeling

De mijnbouw drukte een belangrijke stempel op de Limburgse geschiedenis. Maar hoe voelt het vandaag om te wonen naast een voormalige steenkoolmijn? Vijf kilometer lang brengt de wandeling in Beringen-Mijn u langs buurthuizen, verenigingen en familiewoningen en zo krijgt u een beeld van het leven in de mijncité. Wie de QR-codes scant met de Erfgoedapp, krijgt bovendien enkele prikkelende verhalen te lezen die het verleden kleurrijk evoceren.

Inloophuis, Alfred Habetslaan 17, Beringen-Mijn. Van 10 tot 18 uur

© imageglobe

Brussel

Rattus

Expo / Workshop

We staan er liever niet bij stil, maar we delen ons huis wel degelijk met allerlei ongedierte. Met zijn eerste thematentoonstelling wil het Riolenmuseum in Brussel de rat alvast van zijn slechte reputatie ontdoen. De rol, de evolutie en de leefgewoontes van het knaagdier komen er uitgebreid aan bod. In een bijbehorende workshop leren jonge bezoekers zelfs de schedels van muizen en ratten van elkaar te onderscheiden. Allemaal wat te akelig? Enkele verhalenvertellers laten kinderen ook laagdrempelig kennismaken met spraakmakende fabels en legendes over de rat. Reserveren kan op de site van het Riolenmuseum.

Riolenmuseum, Anderlechtsepoort, Brussel. Expo van 10 tot 17 uur. Workshop van 10 tot 12 uur. Voorlezen van 10 tot 13 uur

© Riolenmuseum

Brussel

Thuis in beeld

Filmvertoning

Voor filmliefhebbers is de bioscoop een tweede thuis. En dus is Erfgoeddag een uitgesproken gelegenheid om Cinematek op te zoeken. In een speciaal programma heeft het Brusselse cinema-instituut drie kortfilms in petto die rond huizen draaien. De stille films krijgen live pianobegeleiding. Net zoals vroeger, toen het nog geen optie was om thuis een film te bekijken. Reserveren kan op de site van Cinematek.

Cinematek, Baron Horta 9, Brussel. Vertoning om 15 uur

Still uit de film One Week.© cinematek

Roeselare

Isidoor, thuis in Roeselare

Wandeling

Nog niet uitgewandeld? Met een gids, of via de Erfgoedapp, wandelt u in Roeselare langs de werken van beeldend kunstenaar Isidoor Goddeeris. De beeldhouwer is geboren en getogen in de West-Vlaamse stad, en vulde zijn kunst met verwijzingen naar lokale folklore. Eindigen doet de wandeling aan het creatieve thuis van de kunstenaar: zijn atelier. Geïnteresseerden kunnen de artiest achteraf ook vragen stellen. Reserveren kan bij visit@roeselare.be.

Van 10 tot 18 uur

© Stad Roeselare