Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Manifestatie tegen racisme brengt duizenden mensen op de been in Brussel

Manifestatie BrusselBeeld Twitter

Een manifestatie tegen racisme, discriminatie, haat, ongelijkheid en agressie trok zaterdagnamiddag door de straten van Brussel. Meer dan 120 organisaties namen deel aan de stoet die om 14 uur van start ging aan het Noordstation. 

"We merken dat steeds meer mensen in onze maatschappij worden uitgesloten", stelt Charlotte Vandycke, directrice van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. "Kijk maar naar het woonbeleid voor vluchtelingen. Dat is een van de domeinen waar we zien dat een anti-discriminatiebeleid en een aanpak tegen racisme echt een verschil kan maken."

"Als we de beleidsvoorstellen van de afgelopen tijd screenen, zien we dat er te weinig stappen vooruitgezet zijn. We laten kansen liggen", aldus Vandycke.

Naast Vluchtelingenwerk, stapten organisaties als Hart Boven Hard, 11.11.11, BXL Welcome Refugees, Federatie Burgerschap en Islamitische Spiritualiteit, maar ook de vakbond ABVV, de partijen Groen en PVDA en delegaties Koerden en Palestijnen mee. Na een eerste telling spreekt de politie van zo'n 3.000 deelnemers, de organisatoren telden er 8.000.

De manifestatie eindigde omstreeks 17 uur eindigde aan het Zuidstation. Aanleiding was de internationale dag tegen racisme en discriminatie, afgelopen woensdag 21 maart. 

De organisatoren willen onder meer proactieve praktijktesten met sancties op de arbeidsmarkt en de woningmarkt en ze eisen dat de overheid zorgt voor een kwaliteitsvolle vluchtelingenopvang die gericht is op integratie, regularisatie en gelijke sociale behandeling van nieuwkomers en sans-papiers.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...