Londen maakt kruis over omstreden Garden Bridge

De Garden Bridge komt er voorlopig niet

thumbnail: De Garden Bridge komt er voorlopig niet
thumbnail: null

Woontorens volgestouwd met bloemen en planten zijn geen unicum meer, maar een brug over de Theems met hetzelfde idee moeten we niet meteen verwachten. Na vier jaar plannen en ontwikkelen, werd een kruis gemaakt over het project.

edm

Londenaars hebben 34 bruggen om de Theems over te steken, en dat aantal blijft voorlopig onveranderd nu de plannen voor de zogenaamde Garden Bridge werden afgeblazen. De brug, die de buurten Lambeth en Westminster zou verbinden, was niet bedoeld om snel van de ene naar de andere oever te geraken, maar eerder als extra groene ruimte, bedoeld ‘om te dralen en van de rivier te genieten’.

In een mededeling die maandag werd gepubliceerd op de website van het project stelt de voorzitter van het Garden Bridge Trust echter dat het gebrek aan financiële steun van het Londense stadsbestuur het onmogelijk maakt om het project te realiseren.

Burgemeester Sadiq Kahn had in april aangegeven dat hij geen financiële garanties kon geven omdat de kosten van de brug (oorspronkelijk geraamd op 200 miljoen Britse pond) nu al zwaar opliepen, zonder dat een steen was gelegd. ‘Ik kan simpelweg niet riskeren dat de belastingbetaler straks moet opdraaien voor forse, niet voorziene bedragen om te verzekeren dat het project afgewerkt kan worden’, klonk het toen.

Die financiële garanties, onder andere voor de jaarlijkse onderhoudskosten, waren nodig om een bouwvergunning te verkrijgen. Na een zoektocht naar alternatieve financiering heeft de Garden Bridge Trust - dat zelf al een groot deel van de kosten had verzameld door privéfinanciering - de handdoek in de ring geworpen.

‘Hoop dat de brug er ooit nog komt’

Kahns voorganger Boris Johnson en destijds een grote voorstander van de brug, verwijt de huidige burgemeester nu dat hij 37 miljoen Britse pond (het bedrag dat nu al werd besteed aan ontwikkeling) verloren doet gaan en hoopt dat dit ‘prachtige project’ ooit wel nog gebouwd kan worden. ‘Wat nu enige troost kan bieden, is dat er al goede plannen ontwikkeld zijn en het project snel nieuws leven kan worden ingeblazen’, aldus Johnson.

Thomas Heatherwick, de man die instond voor het ontwerp van de Garden Brigde, hoopt ook dat de brug er alsnog komt. ‘Londen heeft nood aan nieuwe bruggen en onverwachte nieuwe publieke plaatsen. De Garden Bridge heeft het juiste moment nog niet gevonden, maar ik hoop dat dit ooit wel zo zal zijn.’