Direct naar artikelinhoud

Het antisemitisme is vooral een Europese aangelegenheid

Voetnoot
Beeld Studio V

'En met het agressieve antisemitisme van allochtonen verdwijnt ook bij autochtone Nederlanders de schaamte', aldus Esther Voet in een interessant dubbelinterview met haar en Natascha van Weezel door Sander van Walsum, zaterdag in de Volkskrant.

Nu is antisemitisme vooral een Europese aangelegenheid. De moord op de Europese Joden, de pogroms in Oost-Europa, de Dreyfus-affaire, die een cruciale rol speelde in het ontstaan van het zionisme: allemaal geïnitieerd en uitgevoerd door dikwijls hoogopgeleide (witte) Europeanen.

De opvatting dat antisemitisme vooral onder 'allochtonen' voorkomt - zeker, ook daar komt het voor - wordt te vaak ingezet als excuus om bevolkingsgroepen te mogen haten.

Antisemitisme zal net als racisme nooit helemaal verdwijnen, maar het zal helpen als wij niet uitsluitend namens de 'onzen' spreken: Joden namens Joden, moslims namens moslims, witten namens witten.

Naar de ander luisteren en soms voor de ander opkomen, een keer per week bijvoorbeeld, dan zou er al veel gewonnen zijn.