Direct naar artikelinhoud
Update

Afghaanse president blij met "duurzaam engagement" van Trump

Afghaanse president blij met "duurzaam engagement" van Trump
Beeld reuters

President Trump heeft gisteren in een toespraak bekendgemaakt dat hij zijn troepen voorlopig niet terugtrekt uit Afghanistan. De Afghaanse president Ashraf Ghani is tevreden met het "duurzaam engagement" van de Verenigde Staten in zijn land

De VS blijven voorlopig in Afghanistan. Dat zei hij gisteren in zijn toespraak. Een overhaaste terugtrekking zou het land in chaos achterlaten en zou de weg effenen voor een machtstoename van onder meer Islamitische Staat (IS) en de taliban. Als voorbeeld noemde hij de Amerikaanse terugtrekking uit Irak in 2011, die de opkomst van IS mogelijk heeft gemaakt.

Trump liet zich vanaf de de militaire basis van Fort Myer in Arlington (Virginia) echter niet specifiek uit over het sturen van extra troepen. In plaats daarvan zei hij dat de Amerikaanse strategie in Afghanistan wordt aangepast: militaire acties zullen niet meer vooraf worden aangekondigd en militaire leiders te plekke krijgen meer ruimte om zelf beslissingen te nemen. "De vijanden van Amerika zullen nooit weten wat we van plan zijn", aldus Trump. "Met micro-managing in Washington D.C. winnen we geen gevechten."

Ivanka Trump, Melanie Trump en vicepresident Mike Pence.Beeld reuters

Onduidelijk is dus, hoeveel extra Amerikaanse troepen er zullen worden gestuurd. John Nicholson, de Amerikaanse NAVO-bevelhebber in Afghanistan, zei in februari tegen het Amerikaanse Congres dat er meer manschappen nodig zijn om de militaire patstelling in Afghanstan te doorbreken. De regering en de Taliban hebben allebei ongeveer evenveel districten in handen. Aangenomen wordt dat hij 3.900 extra manschappen naar Afghanistan zal sturen. Die toestemming heeft hij in juni al gegeven, meldde persbureau AP toen. Op dit moment zijn er rond de 8.900 manschappen.

Sceptisch

Trump haalde aan dat het Amerikaanse volk sceptisch staat tegenover een oorlog zonder overwinning. De strijd in Afghanistan is ondertussen 16 jaar bezig en het einde is voorlopig niet in zicht. Ook Trump zelf was tijdens zijn verkiezingscampagne tegenstander van de oorlog. Toen klonk het het 'America First'. Nu hij de situatie grondig heeft bestudeerd, is hij echter van mening veranderd.

Soldaten tijdens de toespraakBeeld epa

Voorwaardelijke samenwerking met Afghaanse overheid

De VS zullen samenwerken met de Afghaanse regering en het leger met als doel het uitbannen van terrorisme, maar de tijd van 'nation building' is voorbij; Amerika heeft geen interesse in aan andere landen voorschrijven hoe ze moeten regeren, aldus Trump. Hij spreekt zich uit voor een voorwaardelijke samenwerking: zolang er sprake is van toewijdig en vooruitgang, zal die worden voortgezet.

Tevreden

De Afghaanse president Ashraf Ghani is tevreden met het "duurzaam engagement" van de Verenigde Staten in zijn land. De beslissing om de Amerikaanse troepenmacht niet terug te trekken "toont een duurzaam engagement van deze fundamentele partner", zegt Ghani in een communiqué.

Ook NAVO-topman Jens Stoltenberg reageert tevreden. "Het is ons doel om te verzekeren dat Afghanistan nooit meer een schuilplaats kan worden voor terroristen die onze landen aanvallen", klonk het. "De nieuwe aanpak" van president Trump is de goeie, meent Stoltenberg.

Tevreden
Beeld afp

Pakistan en India

Pakistan zal in de toekomst harder worden afgerekend op het herbergen van terroristen en terroristische organisaties, aldus Trump. De VS geeft grote hoeveelheden geld aan een land dat onderdak biedt aan de terroristen waar nu juist tegen gevochten wordt, en dat moet stoppen. 

Afgezien van zijn belofte om zich niet langer stil te houden over de terroristische organisaties die zich volgens Trump in Pakistan ophouden met medeweten van de Pakistaanse regering, kwam uit zijn toespraak niet naar voren hoe hij dit probleem wil gaan oplossen.

Ook India kwam kort aan bod: van dit land verwacht Trump meer hulp als het aankomt op Afghanistan, zowel financieel als diplomatiek.

Oproep tot eenheid na Charlottesville

Aan het begin en einde van zijn voorgelezen toespraak riep de president op tot eenheid. Na de rellen in Charlottesville afgelopen week, waarbij onder meer een vrouw om het leven kwam, lag de president onder vuur omdat hij extreem-rechtse demonstranten en witte nationalisten niet bij naam zou willen noemen. 'Beide kanten' hadden schuld, aldus Trump, zowel rechts als links. Daarvoor kreeg hij een golf van kritiek over zich heen.

In zijn toespraak van gisteravond zei hij dat soldaten het verdienen om thuis te komen in een Amerika zonder haat, waarin alle mensen gelijk zijn. "De mannen en vrouwen die over de grens voor ons oorlogen uitvechten, verdienen het om thuis te komen in een land dat niet in oorlog is met zichzelf".