© Joren De Weerdt

Nattigheid houdt BK Orgeldraaien niet tegen: “Vroeger had elke dancing nog zijn orgel”

Vijftien deelnemers uit het hele land namen zondag deel aan het Open BK Orgeldraaien in Heist-op-den-Berg. Vera Steenput uit Dendermonde overtuigde de jury en mag de wisselbeker Geert Hoste twee jaar lang op haar schoorsteen zetten.

Kristof Van Rompaey

Het tweejaarlijks BK orgeldraaien had het centrum van Heist-op-den-Berg moeten inpalmen, maar de weergoden beslisten daar anders over. Door de regen weken de orgels uit naar Cultuurcentrum Zwaneberg. Wat nattigheid hield bezoekers Gaby Heremans En Willy Vervloesem alvast niet thuis. De twee vonden een bezoek zeker de moeite waard. “Wij komen vooral uit nostalgie”, vertelt de 72-jarige Gaby. “In onze tijd had elke dancing nog zijn orgel. Ik weet zelfs nog dat orgeldraaiers echte aapjes meebrachten als publiekstrekkers. Sommigen houden dat nog in ere, al zijn het tegenwoordig natuurlijk wel pluche beestjes geworden.”

© Joren De Weerdt

Deelnemer Philippe Oostland uit Andenne bewees dat het niet altijd belangrijk is om de grootste te hebben. Zijn draagbare orgeltje van Oostenrijkse makelij weegt maar goed zes kilo. “Maar het klinkt tocht heel luid en helder”, vertelt de orgelist. “Hoe ouder ik word, hoe belangrijker het gewicht en de handzamheid van mijn orgeltje wordt.”

Hulshoutenaar Maurice Van der Borght, ex-Belgisch Kampioen, was erg geïnteresseerd in het kleine maar fijne instrument van zijn collega. Maurice is twee jaar geleden gestopt omwille van gezondheidsredenen. “Maar het begint weer te kriebelen”, vertelt hij. “Daarom is zo'n klein model wel interessant.”

Winnares Vera Steenput bracht drie verschillende orgels van diverse groottes mee. Naast typisch draaiorgelwerk, speelde, of beter: draaide, ze ook bekende popmuziek, waaronder een Beatles-medley. Ze combineert het draaien bovendien met poëzie en heeft een eigen dichtbundel, Orgelpunt, met bijhorende CD uit.

© Joren De Weerdt

De Dendermondse draait nog maar sinds 2014 en voelt zich prima thuis in het overwegend mannenwereldje. Twee jaar geleden eindigde ze nog als derde op het BK. Vooraf gaf ze al aan het nu beter te hopen doen, maar ze bleef nadien erg bescheiden. “Iemand moet winnen, maar ik had het iedereen gegund.”

De tweede plaats werd ingepalmd door Willy Luyten uit Herselt, die de indrukwekkende sopraanstem van zijn dochter Anneke begeleide op draaiorgel. Het brons ging naar uittredend kampioen Johnny Claes uit Tisselt, die door de overkoepelende vzw MechaMusica nog werd geprezen voor zijn uitgebreide kennis over het draaiorgel en de geschiedenis ervan.

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt