“Fantasieën, ondoordachte maatregelen en recepten uit het verleden”: onderwijsbonden gaan vijf dagen actievoeren in mei

© Sabine Joosten

De onderwijsvakbonden ACOD Onderwijs, COC en VSOA Onderwijs organiseren in mei vijf betogingen, uit onvrede met het rapport van de zogenaamde ‘Commissie van Wijzen’. Daarvoor dienen ze stakingsaanzeggingen in, melden ze in een gezamenlijke mededeling.

adb, jvh, jve
Bron: Belga, eigen berichtgeving

In opdracht van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) werkte de Commissie van Wijzen, onder leiding van Dirk Van Damme en Paul Yperman, zeventig voorstellen voor de professionalisering van het lerarenberoep uit. Bij de publicatie van haar rapport in december, reageerden de vakbonden al kritisch.

LEES OOK. Grootste vakbond dreigt met stakingen na ‘rapport der wijzen’: “Tactisch van Weyts, maar niet aangenaam voor ons”

ACOD Onderwijs, COC en VSOA Onderwijs hebben nu beslist om actie te voeren tegen de aanbevelingen uit het rapport. Ze doen die af als “fantasieën, ondoordachte maatregelen en recepten uit het verleden”, die niet zullen helpen om het onderwijs “kwaliteitsvol en aantrekkelijk” te maken. “De voorstellen van de Commissie van Wijzen zijn voor veel personeelsleden het tegenovergestelde van wat nodig is. De personeelsleden, de echte experten, worden opnieuw niet gehoord door de beleidsmakers. Met onze acties willen we onze leden en iedereen die zich daarbij wil aansluiten, de kans geven om die stem luider te laten klinken”, luidt het.

LEES OOK. Zal de hervorming van lerarenberoep nu wel lukken? “Je moet al met goede argumenten komen om dit opzij te schuiven” (+)

Antwerpen, Oostende, Leuven, Hasselt, Gent

Concreet organiseren ze in mei op vijf verschillende dagen in vijf verschillende steden in alle Vlaamse provincies betogingen. Antwerpen is als eerste aan de beurt op dinsdag 7 mei, daarna volgen Oostende op woensdag 8 mei, Leuven op maandag 13 mei, Hasselt op dinsdag 14 mei en tot slot Gent op woensdag 15 mei. De acties zullen gepaard gaan met stakingsaanzeggingen.

LEES OOK. Hoger loon voor leraren in moeilijke scholen en werkweek van 38 uur: zo wil ‘Commissie van Wijzen’ onderwijs hervormen

Toch zal de hinder voor schoolgaande kinderen vermoedelijk beperkt blijven. “Het is niet de bedoeling om te staken om te staken, maar om mee te betogen”, zegt Koen Van Kerkhoven van het ACV. “En ik verwacht ook niet dat het onderwijspersoneel aan alle vijf betogingen zal deelnemen, maar waarschijnlijk enkel aan de dichtstbijzijnde. Daar is iedereen vrij in. Mogelijk kiezen mensen ook de dag waarop ze geen les hebben.”

Bezwaren

Inhoudelijk hebben de vakbonden vooral een probleem met één van de speerpunten van het 70 puntenplan van de commissie: de invoering van een 38 urenweek voor leraren. Die moet de huidige lesopdrachten van minstens 20 uur per week vervangen, maar is volgens Nancy Libert van ACOD gratuit. “Onderzoek heeft aangetoond dat leraren veel meer werken dan 38 uur”, zei ze daar onlangs over. “Als dat er komt, moet er een systeem komen van tijdsregistratie of om overuren te compenseren. Nu staat daar niks tegenover.”

“Op de échte bezorgdheden waarmee personeelsleden in het onderwijs al jaren worstelen vindt COC geen gepast antwoord in het rapport”, klonk het destijds. “De leden maakten duidelijk dat ze opnieuw op hun honger blijven zitten. Een antwoord op het kwaliteitsverlies, de toenemende zorgvraag en agressie, complexe klasgroepen, blijvende ‘planlast’, het gebrek aan respect voor het onderwijspersoneel, werkdruk … blijft uit. Afbraak van het statuut biedt geen oplossing aan al deze bekommernissen en maakt evenmin het beroep aantrekkelijker.”

Weyts: “Slechts een advies”

In een korte reactie benadrukt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) dat het rapport van de Commissie van Wijzen slechts een advies is voor de volgende Vlaamse regering. “Want iederéén pleit voor een hervorming van de onderwijsorganisatie”, zegt hij. “Maar als je al in een kramp schiet bij een advies, dan maak je elk gesprek onmogelijk. Wat is het volgende: staken tegen een idee, tegen een mening?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen